Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,865 ori

Pe plus

România a revenit în 2013 pe excedent de cont curent, pentru prima dată din 1990, iar surplusul s-a menţinut în primele şapte luni din acest an, după ce înainte de izbucnirea crizei economice mondiale s-au înregistrat deficite de cont curent record, de peste 10% din PIB. Contul curent reflectă relaţia economiei României cu exteriorul, incluzând intrările şi ieşirile de bunuri şi servicii, de venituri şi transferurile curente (banii trimişi de românii care lucrează în străinătate şi fondurile europene).

Declaraţie

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, a declarat, luni, la audierile din Comisia comună specială pentru Roşia Montană, că RMGC i-a înmânat estimări din care reiese că ar fi investit 32 de milioane de dolari la Roşia Montană, el arătând că statul român nu are o autoritate care să confirme suma.

Primii în Europa

Agricultorii locali au reuşit în această toamnă să strângă o recoltă, record istoric, de 1,9 milioane de tone de seminţe de floarea-soarelui, după ce cantitatea s-a majorat cu 60% faţă de sezonul precedent. Creşterea a propulsat România pe prima poziţie în Uniunea Europeană, depăşind Franţa şi Bulgaria, care ocupă poziţiile imediat următoare în top.

Se scumpeşte gazul

Preţul gazelor va creşte la 1 octombrie cu 1% pentru populaţie şi cu 2% pentru firme, mai puţin decât este stabilit prin calendarul de liberalizare asumat faţă de FMI, întrucât România a reuşit să înmagazineze în depozite mai multe gaze produse intern, de două ori mai ieftin decât cel importate. Guvernul s-a angajat faţă de FMI să renunţe la preţurile reglementate la electricitate şi gaze, termenul final fiind 2018. Conform acestui calendar, consumatorii vor cumpăra anual, în mai multe tranşe, energie şi gaze de pe piaţa liberă.

Insolvenţă la curcani

Galli Gallo, cel mai mare crescător şi procesator de curcani de pe piaţa locală, cu afaceri de 34,4 milioane de euro, a intrat în insolvenţă la propria cerere, pe fondul dificultăţilor din industrie, dar şi pe fondul unor datorii de 8 milioane de euro, ce trebuie plătite Ministerului Agriculturii ca despăgubiri în „dosarul gripei aviare“ din 2006.

About Adrian Sălăgean