Ultima şansă pentru salvarea câinilor comunitari

Articolul a fost vizualizat de 2,080 ori

Legea eutanasierii maidanezilor dă mână liberă serviciilor de ecarisaj, iar autorităţile locale ne promit că, astfel, străzile oraşelor nu vor mai fi pline de câini vagabonzi. Până la începerea procedurilor de eutanasiere a câinilor nimănui, hunedorenii mai au câteva zile la dispoziţie ca să salveze măcar o parte a animalelor.

Cu inima strânsă, veterinarii de la SJAPS vor fi nevoiţi să eutanasieze câinii ridicaţi de pe străzi şi neadoptaţi  cu acte-n regulă de către hunedoreni

Cu inima strânsă, veterinarii de la SJAPS vor fi nevoiţi să eutanasieze câinii ridicaţi de pe străzi şi neadoptaţi cu acte-n regulă de către hunedoreni

Judecătorii Curţii Constituţionale au stabilit, în urmă cu aproape două săptămâni, că Legea privind eutanasierea câinilor fără stăpân este constituţională. Astfel, maidanezii pot fi eutanasiaţi în termen de 14 zile, dacă între timp nu sunt adoptaţi. Şeful Serviciului Judeţean pentru Protecţia Animalelor fără Stăpân, Ciprian Hodor spune că un singur document mai lipseşte pentru ca autorităţile care au atribuţii în domeniu să înceapă să eutanasieze câinii de care nu răspunde nimeni: cel care cuprinde normele metodologice. „Decocamdată, nu s-a făcut nimic în acest sens, pentru că nu au fost publicate normele de aplicare a legii, care ar trebui să apară în termen de cel mult 45 de zile. Imediat ce acest lucru se va întâmpla, Serviciul va începe să strângă câinii şi, respectând cu stricteţe procedura, vom trece la eutanasierea lor. Hunedorenii trebuie să ştie că vom respecta şi ghidul de eutanasiere al Colegiului Medicilor Veterinari şi vom folosi substanţele prevăzute în ghid, astfel încât animalele nu vor resimţi durere”, declară Ciprian Hodor.
Acesta mai spune că atât el cât şi colegii săi, în calitate de medici veterinari, nu îşi doresc să ajungă la eutanasierea animalelor. Cu toate acestea, pentru că autorităţile nu au rezolvat până acum problema iresponsabilităţii populaţiei în ceea ce priveşte câinii maidanezi, iar aceştia s-au înmulţit fără măsură, lucrătorilor Serviciului Judeţean pentru Protecţia Animalelor fără Stăpân (SJPAS) nu le rămâne decât să aplice legea.

„Trucuri” pentru a păcăli hingherii

De teama hingherilor, hunedorenii au început să adune maidanezii de pe străzi. „Am auzit că vin hingherii şi am luat căţeluşa din faţa blocului sus, în casă. Am spălat-o, i-am pus zgardă şi acum o iau cu mine, prin oraş, peste tot. Nu ştiu cât o să o mai pot ţine, că nu prea mă lasă tata, dar am zis să încerc să o scap”, recunoaşte Andreea. Hunedoreanca este convinsă că, dacă oamenii ar fi fost responsabili, nu s-ar fi ajuns în această situaţie. Alte persoane au luat câte un câine de la bloc, pe care obişnuiau să-l hrănească cu resturi, şi l-au dus la ţară, la casa de vacanţă, la părinţi sau la bunici. În cele mai multe cazuri, hunedorenii recunosc că „adopţia” este doar provizorie. „Este foarte bine că hunedorenii au luat câinii din faţa blocului şi i-au găzduit în casele lor sau i-au dus la ţară. Însă trebuie să ştie că, dacă aceşti câini vor ajunge din nou în stradă, noi îi vom aduna pe parcurs, iar dacă nimeni nu îi va adopta, potrivit legii, în final tot la eutanasiere se va ajunge”, precizează şeful Serviciului Judeţean pentru Protecţia Animalelor fără Stăpân (SJPAS).

90 de lei pe lună pentru un câine

Ciprian Hodor mai spune că, până acum, lucrătorii serviciului pe care îl conduce nu au adunat de pe străzi decât câinii pentru care s-au făcut reclamaţii. În judeţ există adăposturi pentru câini în aproape toate oraşele mari. La Hunedoara, de exemplu, adăpostul are o capacitate de 150 de locuri, iar în acest moment sunt ocupate cam 130-140 dintre ele. Medicul veterinar spune, însă, că nicio autoritate nu ar putea să găzduiască un număr atât de mare de maidanezi. Şeful SJPAS spune că în tot judeţul Hunedoara sunt în jur de 25.000 sau chiar 30.000 de câini fără stăpân. Costurile cu întreţinerea zilnică, pentru un singur animal, se ridică la 2,5 – 3 lei. Astfel, numai pentru 150 de câini găzduiţi în adăpostul din municipiul Hunedoara contribuabilii plătesc indirect, zilnic, câte 400-450 de lei. Până acum numărul hunedorenilor care au decis să adopte un câine nu a înregistrat creşteri semnificative, comparativ cu perioada în care Legea eutanasierii nu fusese pusă în discuţie. În ultimele săptămâni, doar opt hunedoreni s-au dus la adăpost ca să ia acasă un câine. Cine vrea să adopte un animal trebuie să ştie că are nevoie de dovada că deţine spaţiul necesar în care să poată găzdui animalul, dar şi venituri, din care să-l întreţină. Ciprian Hodor spune că este foarte important ca hunedorenii să înţeleagă că trebuie să fie responsabili şi să nu mai abandoneze animalele, iar până la apariţia normelor motodologice de aplicare a legii să se grăbească să adopte cât mai mulţi câini din adăposturi. Cine va abandona, din nou, animalele adoptate, le va pierde pentru totdeauna. „Noi vom încerca să întârziem cât de mult putem începerea procedurilor de eutanasiere, însă fără a încălca legea”, precizează Ciprian Hodor. Serviciul Judeţean pentru Protecţia Animalelor fără Stăpân are, în acest moment, 22 de angajaţi, dintre care şapte sunt medici veterinari.

“Comunitarii” bagă în spital 2.000 de hunedoreni

În fiecare an, în jur de 2.000 de hunedoreni ajung la spital, cu muşcături adânci produse de câinii vagabonzi. Numai în municipiul Hunedoara numărul victimelor se ridică anual la peste 400. Hunedorenii atacaţi de maidanezi ajung la Urgenţă, unde, în urma unei consultaţii, medicii decid dacă este necesară administrarea vaccinului antirabic, în funcţie de simptomatologia pacientului. Doctorii spun că un tratament standard costă în jur de 230 de lei, dar pentru cazurile mai grave (muşcături profunde, în zone sensibile, cum ar fi zona feţei sau a gâtului) costurile cu tratamentul de urgenţă pot ajunge până la aproximativ 400 de lei pentru un singur hunedorean muşcat de câini. Ca să se ferească de agresivitatea unora dintre câini, hunedorenii care sunt nevoiţi să circule prin zone pustii, foarte devreme, dimineaţa, sau la ore înaintate din noapte, s-au dotat cu spray-uri paralizante, sau dispozitive pentru alungarea câinilor cu senzori infraroşii pasivi. Acestea emit sunete imperceptibile pentru urechea umană, dar foarte deranjante pentru animale, aşa că patrupedele se îndepărtează imediat.

Tags: ,

About Ada Beraru