Ce-i aşteaptă pe fermierii hunedoreni de la anul?

Articolul a fost vizualizat de 1,827 ori

În cursul vizitei pe care a făcut-o în judeţul Hunedoara, la finele săptămânii trecute, ministrul Agriculturii, Daniel Constantin, a făcut o serie de anunţuri referitoare la politicile oficiale pe care România le va derula în perioada următoare pentru agricultori şi crescătorii de animale.

Fermierii stimulaţi să se asocieze

agriculturaPotrivit ministrului, începând de anul viitor, subvenţia pe suprafaţa agricolă va creşte de la 139 euro/ ha la 150 euro/ ha. Numai că alocările vor fi diferenţiate. Pentru alocarea bugetară viitoare, ministrul Agriculturii are în vedere o susţinere aparte pentru fermele mai mici, de 5-30 hectare, care ar putea beneficia de sprijin de la stat sub forma unor plăţi redistributive. “România a ales, şi cred că asta este varianta finală, ca 7,5% din alocarea financiară anuală, de 1,6 miliarde de euro în 2015, să meargă spre plata redistributivă”, a precizat ministrul. Astfel, pentru primele 30 ha, subvenţia ar putea fi de 175 euro/ ha, pentru ca suprafeţele ce depăşesc 30 ha să beneficieze de un sprijin de 150 de euro/ ha. Nu ar urma să primească bani în plus, ca plată redistributivă, cei care au între 1 şi 5 ha, ca măsură de stimulare a asocierii.

Rămân ajutoarele de stat

Ministerul Agriculturii va continua să acorde sprijin financiar de la bugetul de stat sub forma unor „ajutoare naţionale de tranziţie”, chiar dacă finanţările de acest tip trebuiau să dispară din 2014. „România a propus să venim cu aceste ajutoare suplimentare dintr-un singur motiv: plata pe care o primeşte un fermier din România nu este comparabilă cu plata care se acordă în Polonia, ca să nu zic Germania. Peste tot plăţile sunt mult mai mari. Este un buget de peste 400 de milioane de euro, pe care statul îl alocă ca ajutoare suplimentare la plata pe suprafaţă şi la plata pe cap de animal la bovine şi ovine”, spune Constantin, care a adăugat că la bovine ajutorul se acordă încă din acest an.

Facilităţi pentru tinerii care se stabilesc la ţară

Tinerii până în 40 de ani vor primi o plată cu 25 la sută mai mare pe o perioadă de cinci ani, dacă lucrează 25 – 90 de hectare de teren. De asemenea, tinerii care vor să se instaleze în mediul rural vor primi până la 75.000 de euro. Suma nu este fixată (s-au pus în discuţie variante între 40.000 şi 70.000 de euro), pentru că nu se ştie cât de mulţi sunt cei care vor să se mute la ţară.

Fondurile mutuale pentru agricultură

Până la sfârşitul acestui an sau cel târziu până în primăvara anului viitor se vor înfiinţa cel puţin două fonduri mutuale care să asigure despăgubiri în caz de calamitate, chiar şi acolo unde nu operează societăţile de asigurări. „Fondurile mutuale se puteau înfiinţa încă din 2007. Existau bani europeni care să susţină pentru trei ani aceste fonduri mutuale la nivel naţional, dar nimeni nu i-a cerut. Am pregătit legislaţia şi vă recomand să aderaţi la o asociaţie, pentru că fondurile mutuale plătesc despăgubiri în proporţie de sută la sută”, a spus Daniel Constantin.

Credite avantajoase pentru fermieri

În aceste zile, Ministerul Agriculturii organizează licitaţie publică pentru a oferi unei instituţii financiare administrarea unui fond de micro-creditare pentru fermieri. Guvernul pune la bătaie 300 milioane lei pentru început pentru credite cu garantare în proporţie de 80 la sută, fără să fie nevoit fermierul să-şi pună ipotecă pe casă ori alte acareturi. „Un micro-credit se referă la 25.000 de euro, bani care pot fi luaţi foarte uşor, fără proceduri prea mari, pentru campania de toamnă – spre exemplu. De asemenea, s-a creat un mecanism ca prin acest fond fermierul să poată cumpăra teren cu doar 10 la sută avans ca şi contribuţie proprie, iar din restul de 90 la sută, un procent de 50 la sută să fie garantat prin fondul de garantare şi pentru restul neacoperit banca poate să obţină o garanţie cu terenul cumpărat. Se pot cumpăra până la o mie de hectare. Am creat acest mecanism pentru fermierii care se tem că după 1 ianuarie 2014 vor veni străinii să cumpere terenurile învecinate sau cele pe care ei le vizează de foarte mult timp, dar nu au putut să le achiziţioneze”, a explicat ministrul Agriculturii. Creditele vor avea o perioadă de graţie de 3-5 ani, cu termene de rambursare care pot merge la peste 10 ani şi cu o dobândă stabilită prin ordin al ministrului Agriculturii.

About Adrian Sălăgean