Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,346 ori

<h2>Gaz mai scump</h2>
Preţul gazelor pentru populaţie a crescut de la 1 octombrie cu un procent de aproximativ 1 la sută, odată cu bifarea unei noi etape din calendarul de liberalizare a pieţei. Urmează ca anul viitor să existe o majorare cumulată de 10%, respectiv 2% la 1 ianuarie 2014, 2% la 1 aprilie, 3% la 1 iulie şi încă 3% la 1 octombrie.
<h2>La jumătate</h2>
Piaţa construcţiilor va scădea în acest an la 8,5 – 8,8 miliarde euro, de la 9,3 miliarde euro în 2012, în condiţiile în care în 2008 s-a ridicat la 15 miliarde euro, adică dublu faţă de nivelul înregistrat în acest an, potrivit preşedintelui Asociaţei Române a Antreprenorilor de Construcţii (ARACO). El a arătat că, la nivelul anului trecut, firmele de construcţii au înregistrat un grad mediu de îndatorare de circa 80% din valoarea activelor, iar rata medie a profitului a fost negativă, de minus 10%.
<h2>C.E. vs bănci greceşti</h2>
Băncile din Grecia vor fi nevoite să-şi limiteze operaţiunile din Europa de Sud-Est, după ce Comisia Europeană a cerut instituţiilor de credit să se angajeze că nu vor transfera fonduri cu scopul de a-şi întări subsidiarele din regiune, măsură care reprezintă o lovitură dură dată acestor bănci. În România sunt prezente mai multe bănci elene. Astfel, National Bank of Greece deţine Banca Românească, Eurobank controlează Bancpost, în timp ce Piraeus Bank şi Alpha Bank au operaţiuni sub brand propriu.
<h2>Sumpire Rovignetă</h2>
Costul rovignetei plătite de şoferii de autoturisme va creşte cu până la 66% şi va fi mai mic pe anumite perioade de valabilitate în cazul vehiculelor de
transport marfă şi persoane, potrivit unui nou proiect DPIIS de modificare a legislaţiei privind tarifele de utilizare a infrastructurii rutiere. Astfel, şoferii de autoturisme vor scoate din buzunar pentru rovignete valabile 7 zile, 30 zile şi 12 luni suma de 5, 10 respectiv 32 euro, inclusiv TVA. Comparativ, pentru aceleaşi perioade de valabilitate, sumele achitate se ridică în prezent la 3, 7 şi 28 de euro. Pentru o perioada de 10 zile, nivelul propus este de 6 euro.

About Adrian Sălăgean