Spectacol în Arboretum, după 300 de ani

Articolul a fost vizualizat de 3,923 ori

Duminică seara, Parcul Dendrologic de la Simeria a marcat o premieră naţională: primul spectacol adevărat susţinut chiar în Arboretum. Şapte artişti au interpretat arii de operă, operetă, dar şi un spectacol de poezie, muzică şi dans în luminişul de la Podul Roşu. Protagonişti: trupa timişoreană „Syncreto” şi vreo patru sute de oameni care nu s-ar mai fi dat duşi acasă.

Trupa “Syncreto” s-a ataşat de Parcul dendrologic,  motiv pentru care a decis să ofere aici  o reprezentaţie de zile mari

Trupa “Syncreto” s-a ataşat de Parcul dendrologic,
motiv pentru care a decis să ofere aici
o reprezentaţie de zile mari

De data asta nimeni nu mai are răbdare să simtă poteca vie ce duce spre locul spectacolului. Nu e timp pentru a admira trunchiurile de copaci “porţionate” îngust cu drujba, dalele de lemn cât o roată de car. Spectatorii întârziaţi se grăbesc să ajungă cât mai repede. În program se regăsesc arii şi fragmente muzicale ale unor compozitori celebri: Bizet, Debussy, Rahmaninov…
Drumul coboară spre poteci răcoroase, iar, pe lângă trunchiurile groase de copaci aduşi aici de pe mai toate continentele lumii, oamenii devin de-a dreptul mărunţi, nişte cărăbuşi coloraţi şi gălăgioşi, roind laolaltă spre luminişul de la Podul Roşu.

Inima vie a oraşului

Prima oară arboretumul de la Simeria a prins viaţă acum câteva luni. Nişte hunedoreni dornici de plimbări, de prietenie şi de frumos au început să scormonească acolo unde nu mai părea a fi decât cenuşă. Scânteia care-a redat viaţă parcului a fost chiar entuziasmul lor. Astăzi, prietenia aceasta surprinzătoare poartă un nume: „Grupul Voluntar de Sprijin al Arboretumului Simeria”. Se regăsesc aici oameni care locuiesc în patru oraşe: Hunedoara, Deva, Simeria şi Călan. Tineri, adulţi, copii şi vârstnici. Un fel de conurbaţie „Corvina” a inimoşilor, care a luat-o mult înaintea autorităţilor, a hârtiilor şi a strategiilor sociale şi administrative. Au vrut să facă ceva pentru Parc şi-au făcut. Mai întâi, au curăţat arboretumul de gunoaie. O provocare pe cinste, pentru că Parcul Dendrologic de la Simeria se întinde pe o suprafaţă de 67 de hectare. Au curăţat şanţurile şi rigolele, au tăiat crengile uscate şi-au greblat iarba. Într-o singură zi de sâmbătă, în 21 septembrie, peste 100 de oameni au venit în parc şi-au adunat patru tone de gunoaie de pe malurile canalului care traversează Arboretumul. Într-o altă zi a venit fiecare de acasă cu drujbe şi fierăstraie, iar din lemnul uscat şi numai bun de foc au confecţionat băncuţe pe butuci. Parcul părăsit şi în uitare de-atâta amar de vreme se trezea la viaţă sub mâinile lor tinere. A urmat apoi primul spectacol. Un mic regal de poezie cu pian şi violoncel.

“Când plouă caut sensul vieţii, precum Goethe”

Ovidiu Manoilescu, unul dintre reprezentanţii Grupului Voluntar de Sprijin al Arboretumului, crede că parcul este o minune prea puţin cunoscută. Tocmai de aceea, hunedorenii au decis să-l repună în drepturi. Şi nu doar ca loc de plimbare pentru localnici şi turişti, ci şi ca destinaţie culturală recunoscută în tot judeţul şi chiar mai departe. Administraţia parcului s-a bucurat de sprijinul lor dezinteresat, iar Prefectura li s-a alăturat. „Este o datorie pe care trebuie să ţi-o faci faţă de oamenii ăştia minunaţi. S-a creat o masă critică în societate, iar oamenii au nevoie şi de lucruri pozitive. Cred că s-au săturat de dispute, care să nu ducă la un rezultat. E vremea să facem ceva”, susţine Dan Terteci, directorul Cancelariei de la Prefectura Hunedoara. Mai întâi, a ajuns la Simeria spectacolul liric „Când plouă mă trezesc lefter şi caut sensul vieţii precum Goethe”. Un spectacol inedit, în timpul căruia spectatorii au renunţat vremelnic la o parte din simţuri şi, legaţi la ochi, au savurat povestea sunetelor picurate, printre foşnetul frunzelor şi cântecul păsărilor, de un pian şi un violoncel. Duminică seara a urmat primul spectacol adevărat.
„În Parcul Dendrologic nu s-a mai organizat niciun spectacol de vreo… 300 de ani! Astăzi este primul spectacol adevărat, cu excepţia serii de poezie susţinută de prietenul şi fratele meu, Gabriel Bota, împreună cu actriţa Petra Balu şi doi instrumentişti. Însă un spectacol complet, cu lumini, cu scenă, cu tot ceea ce aţi văzut acum, nu s-a mai organizat de la 1700. Practic, „Syncreto” a venit aici pentru o cauză. Este ceea ce putem face noi, din Timişoara, pentru locul ăsta minunat. Ne dorim ca el să devină exponenţial pentru mentalul colectiv al publicului, al oamenilor de aici. Oamenii trebuie să realizeze ce comoară au, să vadă ce se întâmplă şi să ştie că pot să-şi expună interioritatea într-un mod extraordinar”, spune regizorul şi actorul Cătălin Tibori.

Un spectacol la 10 grade

spectacol in parcul dendrologic din simeriaPrimul spectacol al ultimelor trei veacuri susţinut chiar în parcul din Simeria a fost o experienţă în premieră şi pentru artişti. A fost foarte frig, spun ei, au fost emoţii, dar cea mai mare bucurie a fost aceea că evenimentul a reunit, în luminişul de la Podul Roşu, peste 400 de hunedoreni. O adevărată sală de spectacol ad-hoc plină ochi, chiar în mijlocul aleilor.
„Principala provocare pentru noi, ca organizatori, a fost vremea. În al doilea rând, a fost destul de greu să asigurăm locuri pentru toată lumea. Mai avem şi probleme de logistică, pentru că în Parc se intră foarte greu cu mijloace de transport, dar ne bucurăm că oamenii vin”, spune Ovidiu Manoilescu. El a fost „omul cu ideea”. Care i-a venit exact acum nouă luni. Tocmai de aceea, spectacolul susţinut de „Syncreto” este, într-un fel, copilul lui. A trecut peste eterna lipsă a banilor, peste litigiul în care Parcul e angrenat de mai bine de 13 ani, dar şi peste alte greutăţi mai mărunte, doar ca să îi facă Arboretumului un pic de promovare.
„A fost nevoie de foarte multă muncă, de mulţi oameni pentru organizarea unui spectacol atât de complex. Suntem un grup de şase-şapte oameni din Simeria, Hunedoara şi Deva, susţinuţi de Instituţia Prefectului şi de Consiliul Local, iar pregătirea spectacolului a durat aproape două luni”, recunoaşte Ovidiu Manoilescu. Zice că e un succes faptul că sute de hunedoreni au venit duminică seara în parc, ca să asculte arii de operă şi operetă, poezie şi să se bucure de muzică şi dans la o temperatură de numai 10 grade. Mai mult, hunedorenii melomani şi-au chemat artiştii de două ori la bis şi păreau că nu mai vor să plece acasă.

Atelier de fotografie pentru ceainăria de pe lac

Hunedorenii îndrăgostiţi de Arboretumul de la Simeria trebuie să ştie că în week-end-ul 19-20 octombrie în parcul Dendrologic va avea loc un workshop de fotografie cu expoziţie. La final va fi organizată şi o licitaţie publică, iar cu banii obţinuţi din vânzarea tablourilor Grupul de Sprijin al Arboretumului va reface vechea ceainărie de pe lac. „Avem o fotografie mai veche, ştim exact cum arăta şi o vom reconstrui”, promite Ovidiu Manoilescu. Fotografiile vor fi expuse la intrarea în arboretum, în aer liber, iar partea teoretică a workshop-ului va avea loc în clădirea administraţiei parcului. Însă poate că hunedorenii ar trebui să mai ştie ceva: povestea chinezului plecat de acasă ca să caute şi să găsească o comoară tocmai la capătul lumii. A fost nevoie de o viaţă întreagă de rătăciri pentru ca eroul, bătrân de-acum şi-ntors acasă, să descopere comoara la rădăcina portocalului din curtea casei părinteşti. Rămâne de văzut la rădăcina cărui arbore vom descoperi propria noastră comoară.

About Ada Beraru