CEH caută investitor

Articolul a fost vizualizat de 4,105 ori

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) poate să-şi facă planuri de viitor pe termen lung doar în măsura în care întreaga sa capacitate de producţie trece printr-o modernizare radicală care să permită costuri de producţie mici. Altfel, piaţa, aflată în curs de liberalizare, va rade din schemă colosul energetic hunedorean.

Care sunt planurile?

complexul energetic hunedoaraUnul din acestea a vizat construirea unui sistem de microhidrocentrale pe Mureş, a cărui producţie de energie, ieftină ar fi fost folosită într-un mix de preţ, pentru a face din MW-ul fabricat la Mintia un produs competitiv. Deocamdată
niciun investitor nu s-a arătat interesat să marşeze pe acest proiect propus de actuala conducere a CEH. O altă carte pe care vrea să o joace administraţia gigantului energetic este construirea unui grup energetic nou cu o capacitate de 400 de MW pe gaze. Investiţia ar urma să fie derulată de către o firmă mixtă, în care CEH vine cu aport în natură, reprezentând activele Complexului, iar investitorul selectat cu fondurile care să asigure integral costul de construcţie al noului grup. Sigur, este vorba de un investitor care are toţi banii la el, pentru că un astfel de grup energetic construit cu tehnologie modernă presupune un buget minimal de circa 650 de milioane de euro.

Toţi ochii spre China

Atuul celor de la CEH pare a fi o companie chineză. În septembrie anul trecut, reprezentanţii Ministerului Economiei spuneau despre colosul chinez China Coal Group că este interesat de investiţia de la Mintia, dar şi de modernizarea extracţiei de huilă din Valea Jiului. De altfel, nu cu mult timp în urmă, chinezii au venit la Mintia interesaţi de caietul de sarcini al acestei investiţii.
Documentele de preclasificare a potenţialilor investitori se pot depune până la data de 12 martie, ora 9.00. La ora 10.00, acestea se deschid. Caietul de sarcini al investiţiei se poate ridica gratuit de la sediul societăţii din Vulcan, până în 11 martie.
Companiile interesate să depună documentele de precalificare trebuie să fi avut o cifră medie de afaceri anuală de 800 de milioane de euro în ultimii trei ani, să fi construit în ultimii 5 ani cel puţin un grup energetic de 400 MW şi să aibă în exploatare centrale electrice cu o putere instalată de măcar 600 de MW. Prin aceste condiţii, conducerea CEH şi decidenţii de la Ministerul Economiei au vrut să se asigure că nu vor veni decât investitori puternici financiar şi cu o experienţă relevantă în domeniu.
Evident, o astfel de investiţie poate fi făcută. Cu condiţia ca cel care vine cu banii să aibă certitudinea că va avea piaţă suficientă de desfacere ca să-şi amortizeze plasamentul în timp rezonabil.

About Adrian Sălăgean