Devencele s-au bătut singure

Articolul a fost vizualizat de 1,548 ori

Într-o partidă de handbal se poate întâmpla orice. Poţi conduce cu două – trei goluri, iar după câteva minute să te vezi, la rândul tău, condus(ă) cu aceeaşi diferenţă. Asta pentru că acest joc de echipă este unul dinamic, dar şi datorită fluctuaţiilor care apar în jocul celor două combatante pe parcursul celor două reprize. Dar când ai un meci în mână, la debut, iar apoi, cu nonşalanţă, dai cu piciorul şansei, făcând greşeli de curtea şcolii, toate acestea te duc cu gândul la concentrarea în joc sau la lipsa de valoare.
cetate devaÎncă nu m-am edificat complet de ce suferă la această oră Cetate, dar un lucru este cert: nu poţi să ai pretenţii să câştigi o partidă, cum a fost cea de la Cluj, atâta timp cât faci nu mai puţin de 22(!!) de greşeli neforţate într-o oră de joc. Pase la adversare, mingi scăpate din mână, sau greşeli tehnice puerile, pe care le-am văzut la aproape toate fetele lui Eden Hairi şi Gheorghe Ionescu. Devencele parcă au vrut să ne arate în multe momente cum nu trebuie să joci handbal. În aceste condiţii, obiectivul asumat la începerea campionatului, acela de accedere în „play-off” şi participarea într-o competiţe europeană inter-cluburi, pare a se îndepărta, cel puţin în acest moment. Cel puţin până acum, investiţiile făcute la acest club nu se justifică prin rezultatele obţinute. Cele patru puncte obţinute, din cele 15 puse în joc, sunt o zestre mică în raport cu aşteptările. Sigur că se pot găsi scuze, cum că s-a pierdut la Corona Braşov şi acasă cu principala pretendentă la titlu, HCM Baia Mare, dar ele au numai în parte acoperire, atâta timp cât singura victorie şi un egal în extremis au fost obţinute cu nişte grupări care se gândesc cum să scape de retrogradare. În plus, înfrângerea de la Cluj a venit în faţa unei alte echipe care nu mai este ce a fost în ediţia trecută, dar cu care Cetate Deva ar trebui să se lupte pentru locurile 1-6.

Dezamăgiri de moment, sau permanente?

Etapele se scurg, iar diferenţa de puncte se măreşte şi devencelor le va fi din ce în ce mai greu să revină. Nu sunt adeptul schimbării băncii tehnice. Cei doi antrenori au venit foarte târziu la club şi nu au avut posibilitatea evaluării corecte a lotului actual, pregătirea pre-competiţională făcându-se sub comanda lui Cornel Bădulescu. Dar tot atât de adevărat este că, odată asumat acest risc, cei doi trebuie să găsească rapid pârghiile care să relanseze echipa pe care o conduc. Pentru aşa ceva sunt plătiţi. Însă cea mai mare parte de vină pentru ceea ce s-a întâmplat până acum o au jucătoarele, multe dintre ele sub nivelul ligii naţionale. O ligă mediocră, ca valoare, lucru demonstrat de HCM Baia Mare, învinsă fără drept de apel în Germania, de Thuringer, în „Champoins League”. Revenind la lotul celor de la Cetate, el mi se pare unul eterogen şi neechilibrat valoric pe mai multe posturi. Chiar unele nume care îl compun par a spune altceva. Nu aş vrea să fiu prea aspru în critici, dar cred că se aştepta mult mai mult de la cea care în urmă cu vreo opt ani era declarată cea mai bună extremă stângă din lume, pe numele ei Valentina Ardean-Elisei. Randamentul ei mi se pare pe undeva la 40% faţă de ce a fost cândva, accidentările şi naşterea unui copil punându-şi amprenta în evoluţia ei actuală. Ar trebui însă să compenseze cu experienţa pe care o are şi să fie unul dintre „motoarele” echipei, alături de Carmen Cartaş, liderul incontestabil al grupării de pe Mureş, şi singura „gură de foc” de până acum. Chiar dacă şi ea are momente când îşi pierde luciditatea în joc, probabil şi din cauză că este forţată mult prea mult în ambele faze ale jocului. Pe cealaltă extremă, Simion ratează cu o nonşalanţă demnă de o cauză mai bună, în timp ce Şovar şi Din, cei doi pivoţi, par depăşite de acest post. Dintre „straniere”, doar portăriţa Miskovic (care se completează bine cu Laura Poenaru) şi conducătoarea de joc Tasic demonstrează cât de cât că merită investiţia, în timp ce „interul” Krnic a dezamăgit, chiar dacă „gabaritul” ne îndemna să ne aşteptăm la altceva. Sunt numai impresii şi aş vrea să mă înşel, nedorind ca ele să devină certitudini în cazul celor criticate.

Egalitate la pauză

Gruparea de sub Feleac, care se confruntă cu grave probleme financiare, s-a prezentat în faţa propriilor suporteri cu gândul de a obţine prima victorie pe propriul teren din actuala stagiune, după eşecurile suferite în faţa celor de la Roman şi Brsaşov. De partea cealaltă, devencele, care au salariile şi contractele achitate la zi, veneau după înfrângerea de acasă cu Baia Mare, după o evoluţie apreciată ca fiind pozitivă, evoluţie care se dorea continuată pe acelaşi palier la Cluj. Oaspetele au început uşor timorate, ratând primele două atacuri, Senocico aducând gazdele în avantaj (min. 3), când a transformat o primă aruncare de la 7 metri. Replica celor de la Cetate a venit rapid, astfel că, în doar două minute, Tasic, Cartaş şi Antoce au perforat poarta adversă. Clujencele au echilibrat din nou, 4-4 (min. 11), după care Cartaş şi colegele ei au părut că vor avea meciul în mână, distanţându-se la trei goluri (min. 13). A fost doar o falsă impresie, pentru că au început greşelile în lanţ ale elevelor lui Hairi, plus o aruncare de la 7 metri irosită de Cartaş, astfel că, de la 5-8,
s-a ajuns la 9-8 pentru Jolidon. Echilibrul s-a menţinut, dar şi erorile de o parte şi de cealaltă. Cu toate acestea, Deva a trecut din nou în avantaj, 12-14 (min. 27) şi 13-15 (min. 28). O nouă serie de gafe le-a dat clujencelor ocazia să înscrie de două ori consecutiv, prin Tetean şi Ivan, şi, în loc de un avantaj confortabil după prima repriză, s-a intrat la vestiare într-un echilibru perfect, 15-15.

Dezastrul a venit în repriza secundă

Partea a doua a început cum nu se poate mai prost pentru Cetate, Antoce şi mai apoi Elisei fiind eliminate câte două minute, avantaj speculat de Jolidon, care a pus pentru prima dată în acest joc pe tabela de marcaj o diferenţă de două goluri, 17-15 (min. 36), şi chiar trei, 19-16 (min. 36). Cartaş a încercat să tragă echipa după ea, strângând scorul la 20-19 (min. 41), dar, din nou, a intervenit în jocul lor acel haos şi acea nesiguranţă la serviciu, situaţie care a dus la ruperea definitivă a meciului în favoarea gazdelor. De la 23-21 (min. 44), elevele lui Horaţiu Paşca au marcat de patru ori consecutiv, ducând scorul la un nesperat 27-21 (min. 52). După nouă minute de abstinenţă, Cartaş a înscris cu o aruncare la vinclu (aşa cum o mai făcuse de câteva ori), iar Antoce şi Krnic au mai strâns scorul pe tabela de marcaj, 27-24 (min. 55). Insuficient însă pentru a mai spera măcar la un rezultat de egalitate, după o a doua repriză de coşmar, cei doi antrenori nereuşind la rândul lor să gestioneze degringolada din teren. Aşa cum spuneam, un eşec care le scoate în acest moment din cărţile „play-off”-ului pe handbalistele de la Cetate, obligate să câştige întâlnirea de la sfârşitul săptămânii de la Deva cu CSM Bucureşti. După următorul meci, se va intra într-o pauză de trei săptămâni, perioadă suficientă pentru a se corecta tot ceea ce nu a corespuns până acum. Asta, bineînţeles, dacă se doreşte cu adevărat performanţa, care se lasă de ani buni aşteptată.

About Ion Bădin