Garanţii de stat pentru creditele angajate de IMM-uri

Articolul a fost vizualizat de 1,492 ori

Întreprinderile mici şi mijlocii (IMM) vor putea accesa de la bănci linii de finanţare pentru capital de lucru de maxim 5 milioane de lei, creditele fiind garantate în proporţie de 50% de către stat, în cadrul unui program pe trei ani, cu un plafon de garantare de până la două miliarde de lei.
creditGaranţia va fi de maxim 50% din valoarea finanţării, acordată de Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru Intreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), conform unei ordonanţe de urgenţă adoptate de Guvern.
În act se arată că programul de garantare a creditelor pentru intreprinderile mici şi mijlocii reprezintă un program multianual de încurajare şi de stimulare a dezvoltării intreprinderilor mici şi intreprinderilor mijlocii, disponibil pe trei ani de la intrarea în vigoare a normelor de aplicare a prezentei ordonanţe de urgenţă
Nu sunt eligibile pentru acest program IMM-urile care activează în intermedieri financiare şi asigurări, tranzacţii imobiliare, activităţi de jocuri de noroc şi pariuri, producţie sau comercializare de armament, muniţii, explozibili, tutun, alcool, substanţe aflate sub control naţional, plante, substanţe şi preparate stupefiante şi psihotrope, activităţi de închiriere şi
leasing, activităţi de investigare şi protecţie.
“Programul ţinteşte IMM-urile care au un business sustenabil şi a căror activitate are un efect multiplicator mai mare în economia reală. Mecanismul programului este similar cu cel al programului Prima Casă”, se precizează în nota de fundamentare a documentului.
Sursa de plată a garanţiilor acordate de către FNGCIMM pentru creditele obţinute de IMM-urile eligibile este Fondul de risc pentru intreprinderi mici şi mijlocii.
Întrucât garanţia acoperă maxim 50% din valoarea finanţării, beneficiarul are obligaţia să constituie în favoarea M.F.P. o ipotecă mobiliară asupra soldurilor creditoare ale tuturor conturilor deschise la instituţia de credit finanţatoare, valabilă până la stingerea creanţelor datorate de acesta în baza contractului de garantare, în limita liniei de credit contractate.

About Adrian Sălăgean