Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,456 ori

<h2>Exporturi în creştere</h2>
Deficitul comercial a scăzut în primele opt luni cu peste 40% faţă de aceeaşi perioadă din 2012, la 16,48 miliarde lei (3,74 miliarde euro), după ce exporturile au crescut cu 7,9%, în euro, iar importurile s-au redus, potrivit datelor anunţate joi de Institutul Naţional de Statistică (INS).
<h2>Inflaţie</h2>
Reducerea TVA la pâine a influenţat preţurile de consum. Asta înseamnă că acestea au înregistrat o scădere cu 0,6% în septembrie faţă de august, rata anuală a inflaţiei ajungând la 1,88%, potrivit Institutului Naţional de Statistică (INS).
<h2>Eşec CFR Marfă</h2>
Procesul de privatizare a CFR Marfă a eşuat deoarece comisia de privatizare şi Grup Feroviar Român (GFR) nu au ajuns luni la un rezultat pentru încheierea transferului de acţiuni în proprietate privată, au declarat surse apropiate discuţiilor. Potrivit hotărârii de Guvern privind privatizarea CFR Marfă, termenul pentru finalizarea procesului a expirat luni, nefiind prelungit de către Guvern.
<h2>Cei mai buni la producţie</h2>
Producţia industrială a crescut cu 2,1% în zona euro şi cu 1,6% în Uniunea Europeană, în luna august 2013, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, cea mai mare creştere din rândul statelor membre UE fiind înregistrată în România (6%), arată datele publicate luni de Oficiul European de Statistică (Eurostat).
<h2>Romgaz pe bursă</h2>
Statul a anunţat oficial vineri că va vinde prin ofertă publică un pachet de 15% din acţiunile Romgaz Mediaş, cea mai valoroasă companie pe care o are în portofoliu, iar oferta va începe după ce prospectul va fi aprobat de ASF. Statul a mai vândut în acest an pe bursă 15% din Transgaz şi 10% din Nuclearelectrica, tot ca parte a angajamentelor faţă de FMI şi UE.
Numărul pensionarilor este în creştere
Între trimestrul I 2008, care a marcat începutul crizei şi trimestrul I 2013, numărul pensionarilor în judeţul Hunedoara a crescut de la 121.600 de persoane, la 123.2017 persoane, înregistrându-se în procent o majorare cu 1,30 la sută a numărului acestora.

About Adrian Sălăgean