Soluţie de compromis: stânele-container din Retezat vor fi îmbrăcate în lemn şi piatră

Articolul a fost vizualizat de 2,932 ori

Administraţia Parcului Naţional Retezat şi crescătorii de animale din Boşorod au ajuns la un acord de principiu în ce priveşte rezolvarea problemei “stânelor” urcate cu elicopterul la peste 2.000 de metri altitudine, săptămâna trecută, în zona Vârfului Borăscu. Containerele metalice folosite drept adăpost pentru ciobani vor fi învelite în lemn şi piatră.

Acord scris

După ce au cheltuit bani frumoşi pe containere şi transportul cu elicopterul,  crescătorii de animale din Boşorod mai au mult de lucru cu transformarea acestora  în construcţii cu specific montan

După ce au cheltuit bani frumoşi pe containere şi transportul cu elicopterul,
crescătorii de animale din Boşorod mai au mult de lucru cu transformarea acestora
în construcţii cu specific montan

Conducerea Administraţiei Parcului Naţional Retezat a avut luni dimineaţă o întrevedere cu reprezentanţii Asociaţiei Crescătorilor de Animale din comuna hunedoreană Boşorod, în urma căreia s-a convenit ca viitoarele adăposturi ale stânelor din zona Muntelui Borăscu să fie aduse la o înfăţişare mai plăcută. “În termen de 30 de zile, proprietarii trebuie să schimbe înfăţişarea acelor containere, învelindu-le în piatră şi lemn şi adăugându-le acoperişuri. Că fac acoperişuri în două sau în patru ape, e treaba lor. Important este să respecte legislaţia şi regulamentele referitoare la ariile naturale protejate. Oamenii au fost de acord cu solicitarea noastră, mai ales că singura lor alternativă era evacuarea acelor containere. Parcul Naţional Retezat are nevoie de stâne, este permisă refacerea stânelor vechi respectându-se elementele tradiţionale, dar nu sunt permise soluţii de genul celor adoptate săptămâna trecută. Am luat această decizie considerând, pe de altă parte, că, într-adevăr, acei oameni care urcă pe munte cu oile au nevoie de un adăpost. În plus, stânele vor rămâne descuiate şi în afara sezonului de păşunat, aşa că ele pot folosi drept refugii pentru eventualii turişti rătăciţi, mai ales că cele mai apropiate refugii de acel punct sunt situate la 4-6 ore de mers”, spune şeful Administraţiei PNR, Zoran Acimov. Acesta adaugă că între Administraţia PNR şi Asociaţia Crescătorilor de Animale din Boşorod se va încheia o convenţie scrisă, vizată de juriştii Direcţiei Silvice Hunedoara, act care va cuprinde drepturi, obligaţii şi termene clare pentru remedierea problemei.

Acceptă condiţiile Administraţiei

Crescătorii de animale, care au decis să cheltuiască în total 20.000 de euro pe achiziţia, transportul şi dotarea a patru euro-containere mici pentru a le folosi drept adăposturi de stână, au declarat că au apelat la această soluţie din mai multe motive: transportul lemnului în golul alpin i-ar fi costat destul de mult, construcţiile de lemn nu sunt atât de durabile, în vechile adăposturi puteau pătrunde animale sălbatice şi, de mai multe ori, li s-a întâmplat ca stânele de lemn să ia foc. Acum ei mai au de rezolvat două probleme: să se conformeze cerinţelor Administraţiei PNR şi să găsească o soluţie pentru ca noile adăposturi să fie protejate de fulgere. Preşedintele asociaţiei amintite, Emil Gruiescu, spune că el şi asociaţii sunt, în pricipiu, de acord cu soluţia propusă de administratorii Parcului: “O să le învelim în lemn şi piatră, asta fără probleme. Acele stâne nu vor fi niciodată încuiate. Mai multe nu mai doresc să declar, mai ales că problemele pe care le avem sunt provocate şi de presă”. Emil Gruiescu a recunoscut însă săptămâna trecută că euro-containerele au fost urcate pe munte, cu elicopterul, fără ştirea Administraţiei PNR.

Sceptic

Destul de virulent în momentul în care a aflat de containerele metalice urcate pe Vârful Borăscu, preşedintele Asociaţiei de Turism “Retezat”, Ovidiu Bodeanu, care, în acelaşi timp, conduce şi Serviciul Judeţean “Salvamont” Hunedoara, s-a declarat reţinut în ce priveşte soluţia convenită astăzi: “Sunt şi eu de acord că ciobanii au nevoie de adăposturi pe munte, dar menţin ce am declarat şi data trecută: nu e normal să avem cutii de metal într-un parc natural. În ce priveşte soluţia învelirii containerelor în piatră şi lemn, prefer să fac declaraţii şi evaluări abia după ce amenajările cerute de Administraţia PNR vor fi gata. Sper să nu se creeze un precedent periculos prin decizia luată de Administraţie, dar, în fine, nu sunt eu responsabil pentru ce decide o altă instituţie”.
La începutul săptămânii trecute, crescătorii de animale din Boşorod au urcat cu ajutorul unui elicopter trei din cele patru euro-containere pe care doreau să le amplaseze în trei puncte diferite: două pe Vârful Borăscu şi câte unul în Zănoaga Boilor şi Galbena. Unul dintre containere a rămas la baza muntelui, după ce, din cauza unor neînţelegeri în organizare, elicopterul a fost nevoit să facă mai multe drumuri decât se anunţase iniţial, acesta urmând să fie urcat în perioada următoare şi supus aceloraşi condiţii impuse de administratorii Parcului Naţional Retezat.

Tags:

About Ciprian Iancu