Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,569 ori

Pe prima pagină a cotidianului Ziarul Hunedoreanului citim: „Managerul Spitalului Municipal din Hunedoara, medicul Gavril Bende Barna, şi-a anunţat vineri demisia din funcţie”. Ce să spun… Interesant mod de a scrie numele fostului director al spitalului: prenume (Gavril), nume de familie (Bende), prenume (Barna). Asta, probabil, pentru varietate… ca să fie mai altfel decât la alţii. După ştiinţa mea, de obicei, se scrie sau prenumele + numele de familie, sau numele de familie + prenumele, nu în felul fantezist de mai sus. Iar dacă scriem despre o persoană, minima cerinţă ar fi să îi cunoaştem numele şi să i-l scriem corect.

01

Din Glasul Hunedoarei aflăm că: „Beneficiarul proiectului a modificat albia minoră a râului Taia, în situl Natura 2000, deşi nu au voie să afecteze nici măcar zona inundabilă.” Cine „nu au voie”? „Beneficiarul proiectului”?

02

 

În Servus Hunedoara, citim următoarele: „Este vorba despre două societăţi comerciale din zona Haţegului. În unul dintre cazuri s-a făcut şi plângere penale”. Poate „plângere penală”, sau autoarea textului a crezut că acordul se face cu ultima literă a cuvântului anterior, iar dacă acolo era „e” (plângere) şi următorul cuvânt trebuia să se termine în „e” (penale).

03

Pe prima pagină a Ziarului Hunedoreanului găsim următoarea frază: „Cei mai bucuroşi de aceste locuri noi de joacă sunt copiii care au luat cu asalt locurile de joacă, imediat ce acestea au fost finalizate (…)”. Da, „repetiţia este mama înţelepciunii”.

04

n Mesagerul Hunedorean am descoperit una dintre cele mai relevante şi interesante ştiri pentru cititorii din judeţul Hunedoara, dar cred că şi pentru locuitorii României, în general, sub titlul: „I-a explodat rezervorul WC-ului, când a tras apa”. Pentru cei interesaţi citez şi prima frază a textului de sub acest titlu: „Un bărbat din New York a depus plângere după ce a fost rănit într-o explozie a rezervorului de la WC-ul său”.

05

La finalul săptămânii trecute a fost inaugurată la Lupeni o subunitate de pompieri. Desigur, toate ziarele locale ne-au relatat despre acest eveniment. La fel a făcut şi Ramona Ştefan în Servus Hunedoara, care vineri ne-a anunţat că în această zi se va inaugura această subunitate de pompieri, iar luni ne-a spus că această subunitate a devenit operaţională. Toate bune şi frumoase, dar titlul de vineri suna aşa: „Subunitate de pompieri inaugurată azi, la Lupeni, în prezenţa lui Raed Arafat” (nu doar aici se anunţă participarea domnului Raed Arafat, dar măcar în alte publicaţii nu se anunţă astfel în titlu) – iar din relatările de luni, de după eveniment, ne dăm seama că secretarul de stat amintit nu a mai ajuns. Dacă nu e sigur, de ce se trâmbiţează din titlu, fără a verifica şi alte surse? Din lene, pentru a părea mai atractiv materialul?
Dacă tot se vorbeşte de acelaşi eveniment, şi înainte şi după, de ce să nu se reia părţi consistente din primul articol în al doilea; de fapt mai bine de jumătate din textul de luni repetă cuvânt cu cuvânt o parte a materialului de vineri: „Decizia de a înfiinţa o subunitate de pompieri la Lupeni a fost luată în urma statisticilor efectuate în ultimii doi ani, care au arătat că numărul situaţiilor în care echipele de intervenţie au fost solicitate să intervină în municipiu, este în continuă creştere. (…)”.

06

06a

06b

Pe prima pagină a cotidianului Glasul Hunedoarei găsim titlul: „Mai mulţi petrileni contestă microhidrocentrala construită pe râul Taia”. Mi se pare că sună puţin cam ciudat să se conteste o clădire, poate se contestă construirea ei, dar formularea din titlu nu este cea mai fericită.

08

În Mesagerul Hunedorean se mai pierd cuvinte, propoziţii… Nu putem ghici exact cât anume s-a pierdut, ştim sigur doar că o frază a rămas neterminată: „În perioada următoare, Noua Republică va organiza şi alegeri la nivel de judeţ, în”… şi s-a terminat pagina.

10

În Ziarul Hunedoreanului, citim: „Obiectiv: nicio medalie!”, apoi: „România va participa cu doi sportivi, un băiat şi o fată, la ediţia 2013 a Campionatelor Mondiale de haltere pentru seniori, (…), unde au ca obiectiv o clasare între primii 10, a declarat Nicu Vlad, preşedintele Federaţiei Române de Haltere”. Acel titlu mi se pare cel puţin exagerat.

11

 

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'