CNADNR ne “urmăreşte” mai bine

Articolul a fost vizualizat de 4,067 ori

Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a montat 18 noi camere de monitorizare video, care vor detecta maşinile care circulă fără rovinietă. Autorităţile se aşteaptă ca amplasarea noilor camere să majoreze considerabil veniturile provenite din această taxă. Alte 45 de asemenea dispozitive vor fi montate pe drumurile din ţară până în toamna anului viitor.

O nouă cameră fixă pentru depistarea şoferilor care nu au roviniete funcţionează în Băcia

O nouă cameră fixă pentru depistarea şoferilor care nu au roviniete funcţionează în Băcia

Cele 18 noi camere de monitorizare video pentru detectarea şoferilor care nu şi-au cumpărat rovinieta au fost montate chiar în prima zi a săptămânii pe reţeaua de drumuri naţionale şi autostrăzi din România. Reprezentanţii CNADR mai spun că ele nu funcţionează încă, dar vor deveni funcţionale probabil în luna decembrie. Alina Sabou, de la Compartimentul de Comunicare şi Relaţii Publice a Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara (DRDP), spune că, până în acest moment, în reţeaua rutieră naţională se aflau în funcţiune 24 de puncte de control, dintre care zece fixe şi 14 mobile. „Prin adăugarea celor 18 vom spori cu 75 la sută gradul de control al autovehiculelor din trafic”, adaugă Alina Sabou. Reprezentanţii Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADR) precizează că, în perioada următoare, până în toamna anului 2014, vor mai fi instalate încă 45 de camere. Potrivit experţilor în monitorizarea rutieră, asta înseamnă creşterea şi întărirea sistemului de supraveghere cu aproape sută la sută.

O nouă cameră video la Băcia

Pe raza Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Timişoara, unde se regăseşte şi judeţul Hunedoara, sunt montate nouă camere de monitorizare video pentru detectarea şoferilor care nu şi-au cumpărat roviniete: două în judeţul Arad, trei în judeţul Timiş, două în judeţul Caraş-Severin şi alte două în judeţul Hunedoara. În judeţul nostru camerele de monitorizare video pentru detectarea şoferilor care nu şi-au achiziţionat rovinieta sunt amplasate la Săcămaş (încă din 2010) şi la Băcia (camera nouă). Cine circulă prin judeţul Arad ar trebui să ştie că sunt camere în localităţile Nădlac şi Avram Iancu. În judeţul Timiş, camerele de monitorizare au fost amplasate în Sânnicolau Mare, Jebel şi Orţişoara, iar în judeţul Caraş-Severin în localităţile Soceni şi Mehadia. Dacă mergeţi înspre Sibiu, Direcţia Regională de Drumuri şi Poduri Cluj anunţă că aţi putea întâlni o cameră de monitorizare la Sebeş, iar între Turda şi Cluj o altă cameră a fost amplasată în localitatea Vâlcele. Hunedorenii care se deplasează spre Tg. Jiu şi Oradea trebuie să ştie că şi pe aceste direcţii sunt montate camere, dar dincolo de cele două oraşe amintite. Specialiştii mai spun că, în urma montării celor 24 de camere ce au funcţionat în utimii ani, în anul 2010, s-a simţit o creştere sensibilă a veniturilor din taxa de rovinietă. Instalarea noilor camere va duce la o creştere considerabilă a veniturilor rezultate din această taxă. Numărul mai mare de puncte de control generează creşterea gradului de plăţi voluntare a rovinietei cu cel puţin 25 la sută.

Se poate plăti şi prin SMS

Camerele au fost amplasate strategic, în puncte care nu pot fi ocolite de şoferi, iar pe timpul nopţii, sistemele de supraveghere vor detecta plăcuţele maşinilor şi în infraroşu. Dispozitivele de control fac parte dintr-un sistem informatic compact al CNADNR SA. Pe şoselele din România sunt amplasate posturi de control dotate cu camere de luat vederi, care recunosc numerele de înmatriculare ale maşinilor de la o distanţă de 20 de metri. Numărul de înmatriculare al autoturismului este verificat în baza de date şi, în cazul în care nu a fost plătită rovinieta, proprietarul maşinii va fi amendat. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România a încheiat, până în momentul de faţă, contracte ce permit plata rovinietei de către participanţii la trafic prin sistemul SMS cu doi din cei trei mari operatori de telefonie mobilă, Orange şi Vodafone. În cursul săptămânii viitoare va fi încheiat un contract cu o a treia companie de telefonie mobilă.

Clienţii Orange şi Vodafone pot solicita rovigneta printr-un SMS la numărul 7500, precizând în mesaj numărul de înmatriculare şi litera corespunzătoare rovinietei pentru tipul lor de vehicul. De exemplu, pentru un autoturism cu numărul de înmatriculare B54AJV, clientul va trimite B54AJV A la numărul scurt 7500. După transmiterea solicitării, clienţii primesc detaliile cererii şi tariful pentru emiterea rovinietei, pe care le confirmă răspunzând “DA”, prin SMS.

About Ada Beraru