Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,416 ori

Inflaţie

Preţurile de consum s-au redus cu 0,6% în septembrie 2013 faţă de luna precedentă, iar rata anuală a inflaţiei (pe ultimele 12 luni) a scăzut la 1,88%, potrivit datelor publicate joi de Institutul Naţional de Statistică.

Credite pentru acţiuni

Românii sunt împrumutaţi de bănci pentru a prinde un loc în faţă la oferta de listare a Romgaz. Oferta Romgaz, cea mai mare listare din istoria bursei, a stârnit mare rumoare în piaţa financiară, iar câteva bănci sunt dispuse să îşi finanţeze clienţii premium pentru a cumpăra cât mai multe acţiuni în ofertă. La mijloc sunt 370 de milioane de lei pentru ca tranşa de acţiuni alocată micilor investitori să fie subscrisă. Aceasta este de departe cea mai mare ofertă de acţiuni făcută vreodată de o companie publicului larg din România.

Licenţe ameninţate

Companiile de asigurări refuză să mai facă asigurare de insolvenţă agenţiilor mici de turism, din cauza riscului ridicat pe care îl reprezintă acest produs, iar unei agenţii nu i se poate acorda licenţa dacă nu îşi face o astfel de asigurare. De asemenea, dacă nu şi-a putut înnoi asigurarea, o agenţie îşi pierde licenţa în eventualitatea unui control, informează sitedeturism.ro. Peste 80% dintre agenţiile de turism sunt mici – cu vânzări de maximum câteva sute de mii de lei pe an. Asiguratorii consideră un astfel de produs prea riscant, din cauză că multe agenţii mici au dat faliment în ultimii ani.

Top angajatori

Topul celor mai căutate companii de angajatori, calculat de LinkedIn este următorul: Google, Apple, Unilever, Procter & Gamble, Microsoft, Facebook, Amazon, PepsiCo, Shell, McKinsey & Co. LinkedIn a calculat topul analizând peste 25 de miliarde conexiuni între membrii reţelei de socializare şi companii şi a comparat datele obţinute cu sondaje făcute pe un eşantion de câteva mii de utilizatori, pentru a determina scorurile companiei.

About Adrian Sălăgean