Editorial: Cât de “parşivuţă” e politica economică a Guvernului Ponta?

Articolul a fost vizualizat de 1,646 ori

Degeaba dai cu linguriţa, dacă pe urmă scoţi ochii cu coada. Vorba asta se potriveşte perfect planului de cotropire a portofelului de contribuabil pus la cale de Guvernul Ponta. Văzând ce ne aşteaptă, înţelegem acum rostul bruiajului STS din timpul discuţiilor cu FMI. Că precis încă nu ştim totul.

Aşadar şi în esenţă ce vrea să facă guvernul României în 2014? După ce tragem linie sub tot ce am auzit, înţelegem că e vorba de o mişcare şi mai vioaie la mulsul vacii. Prima măsură care ne ia din buzunar este o nouă taxă pe carburanţi, bani care se vor folosi, promite premierul, pentru drumuri. Suntem singurii europeni care plătim de trei ori pentru şoselele patriei.

Românaşul plăteşte rovinietă şi va plăti taxe pe autostradă ca francezul. Tot românaşul plăteşte de acum şi taxa de drum în benzină ca neamţul. Şi ce folos? Merge pe cele mai naşpa drumuri şi pe cele mai scurte şi scumpe autostrăzi din Europa. Pentru că la noi chestiunea e pe invers, dai un ban, da’ stai în spate! Cu câţi mai mulţi, cu atât mai în spate!

Premierul a anunţat apoi că salariul minim pe economie va creşte la 900 de lei. Pfoaa, bucurie!!!

Dar, staţi, staţi puţin! Locuri de muncă primim? Pentru că o creştere a salariului minim e frecţie la un picior de lemn pentru şomer. Nici vorbă de locuri de muncă. Un salariu minim crescut înseamnă o povară suplimentară pusă pe bugetul afacerilor din România, şi decizia pică în plin val de insolvenţe. Deci este foarte posibil ca mulţi dintre angajaţii de acum să prindă creşterea de salariu minim doar o lună-două.

Sunt şi alte veşti bune anunţate de premier. O creştere a pensiilor de 3,76 la sută. E bine, măcar vârstnicii nu pierd din puterea de cumpărare, pentru că inflaţia va avea grijă să nu câştige pe real nimic. Vor primi salarii mai mari profesorii debutanţi şi medicii rezidenţi. Era şi timpul ca aceste elite să iasă din zona salariilor de pedeapsă şi să fie stimulate să rămână în ţară. Dar staţi, staţi din nou puţin! Ce e asta?! E vorba de o creştere de patru la sută?! Păi, dacă socotim, un medic rezident va câştiga de la anul mai mult cu 36 de lei, circa 7 euro. Cu surplusul ăsta, într-un an, un medic rezident câştigă exact banii ca să-şi procure un bilet de avion low-cost până la o clinică din Londra sau Paris. S-a gândit bine guvernul!

Ei, dar ce ziceţi de bomba bombelor. CAS-ul va scădea cu 5 la sută! Imediat însă Ponta a spus: „…dacă…”. Şi de aici urmează implacabil o poveste cu „dacă, şi cu parcă” din care singura certitudine este că deocamdată nu scade nimic. Nimic, în afară evident de nivelul nostru de trai!

Tags: ,

About Adrian Sălăgean