Instructor de perfecţiune fizică

Articolul a fost vizualizat de 2,742 ori

Tae-bo, fitness, aerobic, zumba sau bokwa? Sală de forţă sau înot? Cine îşi doreşte să facă mişcare are în prezent la dispoziţie o mulţime de sporturi şi săli de antrenament. Însă cei care îşi doresc performanţă sau rezultate vizibile apelează mai nou la antrenorii personali, care sunt tot mai căutaţi.

Sport cu antrenor personal“Vrei un abdomen plat? E OK, dar minuni nu se pot realiza, trebuie spus de la început că minunile se regăsesc doar în reclame”, susţine Florin Andrei. Are 28 de ani şi de ceva vreme lucrează ca antrenor personal pentru cei care preferă îndrumarea unui profesionist la sală: “Spre deosebire de un instructor de fitness, un termen cu care toată lumea e familiarizată, antrenorul personal este cel care nu lucrează doar pe o anumită locaţie şi stabileşte un program personalizat pentru client, adică îl instruieşte pe acesta în regim personal. El nu este condiţionat de un anumit spaţiu sau locaţie unde se face sport şi te poate antrena oriunde crede de cuviinţă. De exemplu, la Aqualand, în apă, se poate face aquagym, putem lucra acasă la clientul respectiv sau într-o sală de fitness unde se pot face exerciţii specifice. Nu eşti condiţionat nici de o anumită aparatură, de exemplu, eu am un arsenal în maşină, în portbagaj”, explică Florin Andrei.

Cei mai mulţi clienţi ai săi sunt tineri care îşi doresc rezultate vizibile în urma exerciţiilor la sală, dar şi un corp sănătos. La prima întâlnire se face evaluarea: “Când o persoană apelează la mine, există o şedinţă sau două de acomodare, se face în prealabil o evaluare a clientului în care sunt testate viteza, mobilitatea articulară, supleţea musculaturii, rezistenţa şi forţa musculară.

Programul de lucru ţine cont de obiectivele şi necesităţile clientului pe care îl antrenezi şi supraveghezi la fiecare sedinţă pentru obţinerea rezultatelor dorite”. În ciuda credinţei generale, un antrenor personal nu te lasă cu conturile golite: în funcţie de complexitatea programului, angajarea unui instructor costă, în general, între 100 şi 350 de lei pe lună.
Şi cum majoritatea oamenilor îşi doresc un trup perfect, sfaturile lui Florin sunt pe măsură şi trebuie respectate cu stricteţe: “Este nevoie de foarte multă muncă şi o dietă echilibrată. Ca sfaturi generaliste, recomand clienţilor să evite mult consumarea alimentelor procesate şi a junk-food-ului, foarte multă mişcare şi bineînţeles, multă apă”.

Lecţia de performanţă fizică

După evaluarea clientului, Florin întocmeşte pentru el un program personalizat, care presupune atât antrenament fizic, cât şi dietă corespunzătoare. “Orice client este o provocare, trebuie lucrat cu fiecare individ în parte şi trebuie să ne adaptăm în funcţie de nevoile, posibilităţile şi ambiţiile clientului respectiv. Nu se poate fără efort, nu folosim pastile minune, nu există suplimente miraculoase care să facă treaba în locul tău şi nici nu mă gândesc la antrenamente de cinci minute. În niciun caz! Trebuie să te dedici 100% lucrului pe care vrei să-l faci. În acest «sport» nu există o cale uşoară către rezultate notabile, totul vine după muncă multă la orele de antrenament, care nu sunt dificile, dar rezultatele sunt pe măsură şi se obţine un corp uşor de remarcat”, crede antrenorul.

Sport cu antrenor personalFlorin a avut acum patru ani un accident de motocicletă, în urma unui impact frontal cu o maşină. S-a ales cu fracturi multiple, inclusiv la bazin, şi a fost timp de şapte săptămâni ţintuit la pat: după o perioadă petrecută la Spitalul Clinic de Recuperare, s-a pus pe picioare. La propriu. Apoi, a învăţat şi repetat procedurile medicale recomandate de specialişti. Atunci a realizat că, dacă el şi-a revenit datorită ajutorului specializat, poate face şi el asta pentru alţii. De fapt: “…oricine o poate face! Trebuie să ai voinţă şi să asculţi ce ţi se spune. Se întâmplă destul de des să dau planurile clientului peste cap şi să-i propun cu totul altceva pentru binele lui – de exemplu, se întâmplă să interacţionez cu persoane care au probleme de postură, vorbim aici de afecţiuni ale coloanei. Discutăm poate de o cifoză, o afecţiune a coloanei, care se recunoaşte uşor în momentul când, privită din lateral, persoana are o uşoară aplecare a bărbiei spre înainte. Persoanele care lucrează mult la birou suferă cel mai des de această afecţiune. În momentul în care ele lucrează sunt aplecate foarte mult către calculator şi se relaxează mult flexorii cervicali, muşchii din spatele gâtului. În acest caz, trebuie început cu o gimnastică corectivă. Trebuie, în primul rând, să reparăm sau să reducem la minim afecţiunile de care persoanele suferă şi apoi să începem cu adevărat antrenamentul”.

Trupuri de invidiat

Diferenţa între a lucra singur la sală şi a te antrena cu un instructor personal se simte încă de la prima sedinţă. A fost o provocare şi pentru una dintre prezentatoarele ştirilor de la Antena 1 Deva, Anca Mitrescu. Are sute de ore în sală, dar acum a lucrat sub supravegherea lui Florin. “Eu am mai fost la sală, recunosc că nu sunt un exemplu de urmat, pentru că nu reuşeam să mă ţin de program până acum, însă Andrei reuşeşte să mă facă să-mi placă mult la sală şi mă gândesc foarte serios să revin şi să-mi facă un plan de antrenament pe termen lung. Am învăţat lucruri noi, am făcut câteva exerciţii pentru spate pe care nu le ştiam şi am simţit că îmi fac foarte bine”. Şi sportivii de performanţă se antrenează tot cu ajutorul instructorilor personali. La sală, vicecampionul mondial Bogdan Juratoni, considerat cel mai titrat boxeur român, lucra tot sub supravegherea antrenorului.

“Până acum mă antrenam în altă sală, acum am venit la «BeFit», pentru că este bine să ai pe cineva lângă tine să te înveţe. Aici îl am pe prietenul şi fostul meu coleg Andrei Voica, care m-a ajutat să-mi formez nişte muşchi pe care nu i-am lucrat niciodată până acum. E mai bine să ai pe cineva care te învaţă, decât să faci de capul tău. Un antrenor personal ştie ce trebuie lucrat, ce îţi trebuie. Dacă faci de capul tău, poate nu ai aşa rezultate”. Antrenorul personal al pugilistului este Andrei Voica: “Pentru un boxeur profesionist, e foarte important să aibă un antrenor personal cum au toţi marii sportivi. Arnold Schwarzenegger, de exemplu, care este unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi şi culturişti, totdeauna avea un antrenor. Nici nu se poate compara un antrenament făcut singur cu unul executat sub îndrumarea unui profesionist”.

Antrenorii personali spun însă că nu pot face minuni pentru clienţii lor. Aceştia nu doar că trebuie să le asculte sfaturile, dar şi să fie decişi să trudească din greu pentru a obţine rezultate, adică un corp frumos şi sănătos.

Tags: , ,

About Laura Oană