Handbal feminin – Liga Naţională Un egal cât un eşec

Articolul a fost vizualizat de 1,447 ori

Dacă cele opt meciuri pe care Cetate le-a susţinut până în prezent în actuala ediţie de campionat s-ar fi încheiat la pauză, situaţia ar fi fost una acceptabilă, deoarece în clasament ar fi apărut 11 puncte. Însă o partidă de handbal durează 60 de minute, iar evidenţa primelor opt runde scurse este una complet dezamăgitoare, prin cele 5 (doar cinci!?) puncte, mari şi late, acumulate, departe de ceea ce s-a dorit la startul competiţiei.

handbalisteDe ce s-a ajuns aici şi nu în lupta pentru primele şase locuri, aşa cum se clama în urmă cu vreo două luni? Doar cei care se ocupă de destinele acestui club ar putea da diverse explicaţii. Cert este că eforturile financiare făcute de principalul finanţator, Marian Muntean, corelate cu sumele lunare care vin, sau ar trebui să vină de la Consiliul Local Deva şi Consiliul Judeţean, sunt în distonanţă totală cu locul 9 ocupat în acest moment. Am sesizat de la bun început unele dintre problemele cu care se confruntă gruparea de pe Mureş, din cauza cărora performanţa se lasă încă aşteptată.

În avantaj, la pauză…

În căutarea celei de-a doua izbânzi, care se lasă aşteptată de aproape două luni, şi cu plecarea intempestivă a „principalului” Eden Hairi, locul lui fiind luat de „secundul” Gheorghe Ionescu, devencele au început “cu stângul” jocul cu moldovencele din Roman, echipă aflată pe val în acest început de sezon. Elena Băbeanu (componentă a lotului naţional de senioare) a punctat în minutul 2, pentru ca, după ce Petrinja a înscris primul gol al gazdelor, aceeaşi Băbeanu să dea tonul desprinderii romaşcanelor, 2-6 (min. 11). Acest lucru s-a întâmplat şi din cauza precipitării celor de la Cetate, dar şi a neşansei, Carmen Cartaş aruncând de două ori în barele porţii.

După „time-out”-ul solicitat de Gheorghe Ionescu, lucrurile au început să se mai îndrepte, chiar dacă faza ofensivă a fost, în continuare, în suferinţă. Iar acest lucru se va generaliza până la final, mai ales că de-a lungul celor 60 de minute nu am văzut măcar o „succesivă” dusă până la capăt, ca să nu mai vorbim că jocul cu cele două extreme a fost, pur şi simplu, episodic. Cu toate aceste „carenţe”, scorul a început să se strângă pe tabela de marcaj, 4-6 (min. 13), 7-8 (min. 18), cu o primă reuşită a acestei formidabile Carmen Cartaş, pentru care Ghgeorghe Tadici nu are „ochi”, dar care iată că îi dă, în continuare, credit celei care a fost cândva cea mai bună extremă stângă a lumii: Valentina Elisei. Aceasta din urmă nu îşi justifică banii pe care îi ia la Deva, fiind o mare dezamăgire, atât prin evoluţie, dar şi ca atitudine. De altfel, la acest scor, Miskovic a „parat” o primă aruncare de la 7 metri a lui Băbeanu, iar, pe contraatac, Elisei a ratat cu nonşalanţă. Şi în loc de 8-8 va fi 7-9. Vor urma două minute de graţie ale elevelor lui Ionescu. Ele vor înscrie, o dată în inferioritate, iar, apoi, de două ori cu om în plus pe teren şi Cetate se va afla pentru prima oară în avantaj, 10-9 (min. 25). Scorul va alterna, dar la vestiare, spre satisfacţia unui public fierbinte, Deva va intra cu un avantaj de un punct, care ar fi putut fi chiar mai mare, dacă Rusu nu ar fi ratat singură cu portarul Pîslaru.

… doar egal la final

Actul secund a început cu două reuşite ale celor de la Roman, dar meciul s-a echilibrat, în special datorită celor două defensive. Totuşi, de la 16-16 (min. 38), romaşcancele vor profita din nou de indecizia gazdelor în ofensivă, dar şi de pasele greşite şi de ratarea aceleaşi Elisei şi vor pune o diferenţă de trei „lungimi”, 17-20 (min. 42), 18-21 (min. 44). Cartaş şi Elisei vor înscrie pentru 20-21, iar, la acest scor, golghetera Devei va irosi o aruncare de la 7 metri. Finalul va fi unul extrem de încins şi echilibrat, moldovencele părând scăpate în învingătoare, însă a venit, binemeritat, golul egalizator în chiar ultima secundă de joc. Mai erau doar trei secunde, când Cetate a beneficiat de o aruncare de la 10 metri. Cu toată opoziţia adversarelor, această admirabilă Carmen Cartaş s-a înălţat şi a înscris. Un egal care, în perspectiva acelui mult dorit „play-off”, este mai degrabă sinonim cu un eşec, atâta timp cât distanţa de locul şase a crescut la 10 puncte. Mult prea mult cred eu, pentru ceea ce are şi joacă în acest moment, Cetate Deva.

Tags: ,

About Ion Bădin