Un hunedorean duce arta românească la Viena

Articolul a fost vizualizat de 2,500 ori

Un cunoscut om de afaceri hunedorean, stabilit în Austria, a deschis la Viena prima galerie privată românească de artă, “Five plus fine art”. Proprietarul Tarus Media, Valentin Ţăruş, ajutat de colaboratori, a reuşit să creeze chiar în inima capitalei Austriei un spaţiu unic, în care artiştii români să îşi poată expune lucrările.

Artiştii români din ţară şi din străinătate au de acum o galerie care să îi promoveze şi în capitala Austriei

Artiştii români din ţară şi din străinătate au de acum o galerie care să îi promoveze şi în capitala Austriei

Galeria “Five plus fine art” s-a inaugurat la sfârşitul săptămânii trecute, iar ideea îi aparţine lui Valentin Ţăruş, un cunoscut om de afaceri, proprietarul lanţului de farmacii Remedia, stabilit în Austria de mai bine de 20 de ani: „În Austria, sunt sute de galerii, dar uite s-a mai găsit loc pentru una. Este o galerie pentru artiştii din spaţiul cultural de limbă română, în ideea de a le oferi un suport, de a le oferi o platformă pentru a se face cunoscuţi. Am reuşit pentru că sunt înconjurat de colaboratori buni şi mizez pe talentul care există în România şi care m-a făcut să îndrăznesc acest pas”. Valentin Ţăruş este un cunoscut om de afaceri hunedorean, promotor al artei şi al sportului: sprijină tinerii artişti prin tabăra de creaţie organizată în fiecare vară, în Retezat, şi este sponsor al lotului naţional de gimnastică. Ideea deschiderii galeriei private la Viena este mai veche, însă acum s-a materializat.

“Curatorul expoziţiei a decis care vor fi primii artişti şi ce vor expune – Ana Maria Altman are o experienţă de o viaţă ca şi curator la Belvedere. Dânsa a pus ochii pe cei doi artişti care expun acum, recunoscuţi în lumea bună a artei. Galeria este gândită ca un dialog între artiştii care expun din cele cinci ţări unde există comunităţi de limba română, motiv pentru care se numeşte «Five plus». Obiectivul meu este ca aici să expună şi tinerii care au participat la tabăra de creaţie din Retezat, vom da astfel anvergură şi profil galeriei, vom face loc tinerilor artişti”, explică proprietarul “Five plus fine art”. Deschiderea a presupus muncă multă în echipă, însă rezultatul este pe măsură. Organizatorii se declară multumiţi de reuşita deschiderii galeriei, mai ales că timpul a fost scurt: nici două luni nu au trecut pentru a se pune la punct toate detaliile. Pasiunea lui Valentin Ţăruş pentru artă este recunoscută: omul de afaceri invită anual profesori şi studenţi de la facultăţile de Arte din Iaşi şi Chişinău în inima Retezatului, unde pictează frumuseţile locului. O mare parte dintre lucrări se găsesc acum în Palatul Klosterneuburg, o locaţie de vis, pe care tatăl Mariei Tereza şi-a propus să îl construiască după modelul marilor curţi imperiale.

“Traveling lights”

Valentin Ţăruş

Valentin Ţăruş

Zeci de oameni, colecţionari sau simpli iubitori de artă, au luat parte la deschiderea galeriei din Viena. Cu toţii apreciază ideea omului de afaceri de a deschide o galerie de artă la Viena. „O asemenea idee este de mult timp dorită, este o idee minunată, iar artiştii care expun la inaugurare sunt doi artişti de renume, sunt doi artişti români care într-adevăr fac cinste ţării şi care fac ca tot ce se întâmplă aici să fie un fel de sinergie mult dorită”, spune Mariana Cărpinişan, curator de artă şi profesor de istoria artei. Numele primei expoziţii este “Travelling lights”, iar evenimentul reuneşte doi artişti recunoscuţi: pictorul bănăţean Silviu Orăvitzan şi Ioan Nemţoi, supranumit şi “Brâncuşi al sticlei”, unul dintre cei mai prestigioşi artişti români contemporani. El a devenit celebru datorită mânuirii sticlei într-un mod unic.

La Viena, Nemţoi este un adevărat brand: a decorat un hotel care a devenit, practic, o adevărată „galerie deschisă“ în centrul oraşului: “Lucrările expuse sunt lucrări din mai multe perioade de creaţie ale mele, lucrări noi, dar şi lucrări vechi. Lucrările mele sunt abstracte, mă inspiră temele biblice, restul sunt semne şi forme pe care le caut în natură. Ideea deschiderii unei expoziţii la Viena este extraordinară şi mă bucur că fac parte dintre primii artişti care vor da pulsul acestei galerii”. Silviu Orăvitzan a acumulat la palmaresul său artistic, în ultimii 35 de ani, participări expoziţionale internaţionale şi naţionale de mare prestigiu. Operele sale sunt răspândite în nenumărate colecţii muzeale şi private din Statele Unite, Marea Britanie, Franţa, Germania, Austria şi Italia. Acum, zeci de lucrări se regăsesc şi în galeria din inima Vienei.

„Lucrările expuse acum la Viena sunt o selecţie făcută din expoziţiile mele mari, pe care le-am avut la Bucureşti, la Muzeul Ţăranului Român şi Palatul Mogoşoaia. Eu de 40 de ani mă ocup de simbolurile fundamentale metafizice, precum crucea şi cercul, la care se adaugă lumina, una diferită, care cred că se poate observa lesne în aceste lucrări. Este formidabilă intenţia şi reuşita domnului Ţăruş, care a reuşit să deschidă în Austria o galerie privată, vis-a-vis de celebrul palat Belvedere. E un adevărat dialog al artelor, pentru că suntem la doi paşi de alte galerii însemnate şi muzee importante”. Vienezii, dar şi românii care vizitează capitala Austriei, se pot bucura de expoziţia Travelling Lights până în luna februarie, atunci când alţi artişti îşi vor expune operele în galeria românescă FivePlus.

Tags: ,

About Laura Oană