Liga Naţională de handbal feminin: În sfârşit, victorie!

Articolul a fost vizualizat de 1,878 ori

Două luni au aşteptat suporterii echipei de handbal feminin Cetate Deva o nouă victorie din partea favoritelor, care au rămas datoare până acum, privind la clasament şi la rezultatele înregistrate în primele nouă etape scurse deja. Plecată în cursă cu un obiectiv foarte clar, acela de a termina competiţia regulată pe unul din primele şase locuri, care asigură accesul în “play-off”, gruparea de pe Mureş a avut un parcurs mai mult decât dezamăgitor, înregistrând în primele opt runde o singură victorie, două egalităţi şi o suită de cinci eşecuri. Reztultatul: un modest loc 9, cu doar cinci puncte la activ. Mult prea puţin faţă de condiţiile de pregătire, de valoarea contractelor pe care le au handbalistele şi, nu în ultimul rând, faţă de eforturile financiare făcute de principalul finanţator, Marian Muntean, dar şi de oficialităţile locale şi judeţene.

În deplasarea de la Constanţa, devencele au fost mult mai eficiente în defensivă, lucru care le-a dat luciditate în atac

În deplasarea de la Constanţa, devencele au fost mult mai eficiente în defensivă, lucru care le-a dat luciditate în atac

Însă a venit din nou soarele pe strada elevelor lui Gheorghe Ionescu, cel care a rămas să “păstorească” Cetate, după plecarea intempestivă a lui Eden Hairi. Nu că nu ne aşteptam la un succes în faţa unei alte codaşe a clasamentului, dar nu ştiam dacă devencele vor putea să iasă din acea serie negativă care dura de mai bine de două luni. Şi iată că, după ce în ultima deplasare se “înecaseră” în Dunăre, fiind învinse la Brăila cu 20-23, de data aceasta, handbalistele din Deva au dat dovadă că pot mult mai mult şi, după o primă repriză modestă, au făcut una mai aproape de ceea ce ne dorim cu toţii.

Echilibru la pauză

Constănţencele au început în forţă jocul, având 2-0 în minutul 4, prin “dubla” tinerei şi talentatei de numai 18 ani, Bianca Mihaela Tiron, în timp ce, de partea cealaltă, conducătorul de joc, Petrinja, pierdea cu nonşalanţă mingile pe faza de atac. Prima reuşită a oaspetelor a venit abia în minutul 5, când a înscris extrema dreaptă Simion, o handbalistă care a dezamăgit şi în acest joc, fiind printre cele mai slabe componente ale lotului actual. Va fi 3-1 (min. 6) printr-o nouă reuşită a aceleiaşi Tiron, moment în care Miskovic este scoasă din poartă şi este introdusă Laura Poenaru, care avea să facă o partidă de senzaţie, având nu mai puţin de 16 intervenţii salvatoare, fiind, practic, jucătoarea meciului. Ea şi golgetera Carmen Cartaş au făcut, practic, diferenţa de la final. Cetate va prelua pentru prima oară conducerea pe tabela de marcaj în minutul 17, 4-5 prin cele două goluri ale lui Cartaş, după care, pe fondul unor noi “bâlbe”, Neptun se va desprinde la două “lungimi”, 7-5 (min. 21). Joc de slabă factură tehnică, cu puţine goluri de o parte şi de cealaltă, Deva reuşind să egaleze din nou la şapte, pentru ca, până la finalul primei părţi, să alerge după egalare de fiecare dată. Va fi 9-9, printr-un ultim gol înscris de Petrinja.

Desprindere decisivă

La reluare, ucraineanca Sheiko le-a adus pe cele de la Neptun pentru ultima dată în avantaj, 10-9 (min. 32), moment în care jocul se rupe. Cetate trece la o apărare avansată şi la un 5+1 extrem de agresiv şi eficient, iar în poartă Laura Poenaru îşi continuă paradele. Vor urma nouă minute de vis, cu şapte goluri consecutive înscrise de nu mai puţin de cinci handbaliste de la Deva şi, de la 10-9, se va ajunge la 10-16 (min. 41). Era clar că nimic nu se mai putea întâmpla, Cetate fiind vioara întâi. Diferenţa va creşte la opt goluri, 11-19 (min. 47), 12-20 (min. 51) şi 14-22 (min. 56), spre satisfacţia micuţei dar zgomotoasei galerii care le-a însoţit pe oaspete pe litoralul românesc. Finalul va consfinţi o victorie fără echivoc a celor de la Cetate, 16 -23, cu o ultimă reuşită a aceleiaşi Tiron, cea care înscrisese şi în debut, dar care, chiar dacă a înscris de şapte ori, nu a putut şă-şi salveze echipa de la un eşec categoric, conturat, aşa cum spuneam, în ultimele 30 de minute. Să nu ne îmbătăm însă cu apă rece. A fost, aşa cum spuneam, o victorie logică, obţinută în faţa unei echipe candidată la retrogradare.

Din păcate, sau din fericire, campionatul se întrerupe până la începutul anului viitor, pentru a face loc pregătirii şi participării României la CM din decembrie, care se va desfăşura în Serbia. Gheorghe Tadici a convocat-o la lot şi pe extrema stângă, Valentina Ardean-Elisei, departe de cea care a fost în urmă cu opt ani cea mai bună extremă stângă din lume. A lăsat-o în schimb în afara lotului pe Carmen Cartaş, golgeterul campionatului actual prin cele 68 de goluri înscrise. Curios, nu? Spuneam că va urma o perioadă lungă de pauză, în care factorii de decizie de la Cetate vor trebui să găsească cele mai bune soluţii atât la nivelul băncii tehnice, unde, cu tot respectul, Gheorghe Ionescu nu pare antrenorul care să ducă Deva spre performanţă, dar şi la nivelul lotului, unde anumite handbaliste nu merită să îmbrace tricoul acestui club.

NEPTUN – CETATE: 16-23 (9-9)

NEPTUN: Petrescu (8 intervenţii), Dumanska (2 intervenţii) – portari; Ionescu, Mărginean, Zlăvog, Tamaş, Tiron – 7 goluri, Toma – 3 g (2 – 7 m), Enescu – 3 g, Orsivschi – 1 g, Sheiko – 2 g – jucătoare de câmp.
Antrenor: Ioan Crăciun.
CETATE: Poenaru (16 intervenţii), Miskovic – portari; Lazăr, Nicu, Rusu, Simion – 1gol, Cartaş – 8 g (4 – 7 m), Antoce – 1 g, Toth – 1 g, Petrinja – 2 g, Elisei – 2 g, Krnic – 4 g, Tasic – 2 g, Şovar – 2 g – jucătoare de câmp.
Antrenor: Gheorghe Ionescu.
Aruncări de la 7 metri: Neptun: 3 (una ratată) – Cetate: 4 (toate transformate). Eliminări: Neptun: 5×2 minute; Cetate: 4×2 minute. Arbitri: Blaş – Ghiorghişor (Bucureşti).

About Ion Bădin