Hunedorenii nu mai acceptă salariul minim

Articolul a fost vizualizat de 1,743 ori

Şomerii din judeţ, care şi-au căutat în ultimele luni un loc de muncă, nu mai sunt dispuşi să lucreze pentru salariul minim pe economie. De aceea, deşi numărul persoanelor fără un loc de muncă depăşeşte (în statistici) cifra de 13.300, doar 700 sau 800 de hunedoreni îşi caută de lucru la bursele locurilor de muncă. Angajaţii care sunt plătiţi cu salariul minim pe economie spun că le este imposibil să îşi acopere cheltuielile cu aceşti bani, mai ales dacă sunt unici întreţinători de familie.

Din cauza salariilor mici, prea puţini şomeri mai frecventează sediile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă

Din cauza salariilor mici, prea puţini şomeri mai frecventează sediile agenţiilor pentru ocuparea forţei de muncă

La ultimele burse ale locurilor de muncă abia 5 la sută dintre şomerii din judeţ au încercat să îşi găsească un serviciu. Vasile Iorgovan Velichi, şeful Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara, confirmă că, în ultima vreme, interesul angajatorilor de a-şi găsi personal a fost mai mare, în comparaţie cu numărul persoanelor care au încercat să-şi găsească un loc de muncă.

“La Bursa locurilor de muncă nu am chemat niciodată şomerii care sunt în vizorul nostru, pentru a li se semna viza. Noi vrem să vedem interesul efectiv pe care îl au aceste persoane pentru ocuparea imediată a locurilor de muncă. Bursa asta face: întâlneşte angajatorii cu şomerii care au nevoie urgentă de un loc de muncă. În acest moment, având în vedere numărul mare de şomeri pe care îl avem şi numărul de disponibilizaţi din judeţul Hunedoara, ne-am aştepta ca interesul la angajare să fie mai mare. Mai ales că iarna vin facturi mult mai mari, iar oamenii ar trebui să-şi caute un loc de muncă în mod activ. În acest context, o prezenţă de 700-800 de persoane la bursă nu ne satisface”, afirmă directorul AJOFM Hunedoara.

Reprezentanţii instituţiei recunosc că salariile mici, în cele mai multe cazuri salariul minim pe economie, fac oferta destul de puţin atractivă. Agenţia are, totuşi, posibilitatea de a-i obliga pe şomeri să accepte un post disponibil, dacă acesta corespunde cu calificarea celor aflaţi în căutarea unui loc de muncă.

Mai multe cereri la EURES

Angajatorii, pe de altă parte, susţin că se confruntă cu reale probleme financiare, aşa că, pentru a nu intra în insolvenţă, au fost nevoiţi să apeleze la diverse strategii. În afară de tradiţionala suplimentare a veniturilor prin acordarea de tichete pentru cumpărături, unii patroni au decis să trimită acasă o parte din personal, pentru ca restul oamenilor să îşi poată păstra salariile neatinse. Alţi angajatori au apelat la cheltuieli deductibile şi le-au acordat angajaţilor asigurări sau tichete de vacanţă.

O variantă pentru hunedorenii care nu reuşesc să îşi întreţină familiile cu salariul minim pe economie, la care, în cel mai bun caz, se adaugă bonusuri de 200 sau 300 de lei, este munca în străinătate. Reprezentanţii Serviciului EURES, care intermediază prin autorităţile statului plasamentul forţei de muncă peste hotare, spun că numărul celor care au încercat să îşi găsească un loc de muncă apelând la ei a fost tot mai mare. “Creşterea nu a fost una spectaculoasă, ci una constantă, în timp. Asta poate şi datorită faptului că din ce în ce mai mulţi hunedoreni au aflat pe parcurs de existenţa serviciului EURES. Iar acesta vine cu două avantaje incontestabile. În primul rând, hunedorenii au certitudinea că, fiind o intermediere făcută de instituţiile statului român, merg la muncă peste graniţe într-un loc sigur, unde vor fi plătiţi legal şi vor beneficia de toate drepturile. În al doilea rând, pentru intermedierea pe care o face serviciul EURES, hunedorenii nu trebuie să plătească nimic, aşa cum se întâmplă în cazul companiilor de recrutare private”, explică Andreea Pleşa, responsabil EURES în cadrul Agenţiei pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara.

Cu 15 la sută mai multe CV-uri

Şomerii sau persoanele aflate în căutarea unui loc de muncă trebuie să ştie că pot accesa portalul http://eures.anofm.ro, unde vor găsi toate detaliile despre angajatori şi posturile disponibile. În acest moment, portalul oferă 190 de locuri de muncă, de cel puţin patru sau cinci ori mai bine plătite, în comparaţie cu salariul pe care un hunedorean le poate obţine acasă. Şi reprezentanţii portalurilor de recrutare private confirmă trendul de creştere a ratei aplicaţiilor care conţin CV-uri şi scrisori de intenţie. Irina-Dana Alexe, manager în relaţia cu clienţii la portalul Myjob, spune că rata de aplicaţii la joburi pentru judeţul nostru a crescut anul acesta cu 15 la sută, în comparaţie cu ultimii doi ani. “În 2011 şi 2012, în judeţul Hunedoara, s-a înregistrat cam acelaşi număr de aplicaţii (cam 35.000), dar anul acesta, până astăzi, am depăşit deja 41.000 de aplicaţii în acest judeţ! 12 la sută din totalul aplicaţiilor hunedorenilor au fost pentru aplicaţii în străinătate”, precizează Irina-Dana Alexe. Potrivit acesteia, domeniile care prezintă cel mai mare interes pentru hunedoreni sunt: vânzările, marketing-ul, cercetarea de piaţă, telecomunicaţiile, serviciile cu clienţii, asigurările, sau domeniul secretariat/ administraţie.

Hunedoara, în top 10 la cereri de angajare

Domeniile în care se caută profesionişti români în străinătate (topul statelor în care românii îşi găsesc un post disponibil) sunt cel medical, în farmacii, restaurante, hoteluri, turism, asistenţă socială, construcţii şi IT. Iar dacă reprezentanţii portalurilor generaliste spun că anul acesta, în comparaţie cu 2012, au constatat o scădere cu aproape 17 la sută a numărului de aplicaţii pentru munca peste graniţe, acest lucru se întâmplă pentru că tot mai mulţi români au ales să plece la muncă peste hotare apelând la companii specializate în excusivitate pe recrutarea de forţă de muncă pentru străinătate. Specialiştii în recrutare mai spun că salariul dorit de români variază de la 250 de euro, dacă este vorba despre un serviciu în România, până la 3.000 de euro, dacă vorbim despre un job peste graniţe, într-un domeniu care presupune înaltă calificare.

Managerul în relaţia cu clienţii al portalului Myjob adaugă că anul acesta judeţul Hunedoara se află în top 10 judeţe cu cele mai multe aplicaţii pe portalul Myjob.ro, imediat după judeţele cu cele mai mari oraşe din ţară: Bucureşti, Timiş, Cluj, Prahova, Braşov, Iaşi, Constanţa, Argeş şi Sibiu.

About Ada Beraru