Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,335 ori

Taxă pe autostradă

Taxarea autostrăzilor din România ar putea începe după finalizarea centurii de sud a Capitalei, unde lucrările vor fi derulate în intervalul 2014-2017, a declarat ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. Taxa va fi plătită pe traseul Piteşti – Constanţa, având un nivel de trei euro la suta de kilometri, a arătat ministrul. Acelaşi nivel de taxare a fost estimat şi pentru autostrada Comarnic – Braşov, care ar putea fi finalizată în 2016-2017.

Grijă mare cu china

Niciunul dintre acordurile pe care România le va încheia cu partea chineză, cu ocazia Forumului Economic China – Europa Centrală şi de Est de la Bucureşti, nu va încălca acordurile pe care le avem cu Uniunea Europeană, a afirmat ministrul Economiei, Andrei Gerea. Afirmaţia a fost făcută în contextul informaţiilor referitoare la o circulară transmisă de Bruxelles celor 28 de state membre ale Uniunii Europene, prin care sunt stabilite două obiective majore privind relaţiile cu China. Potrivit RFI, primul obiectiv este ca orice negociere bilaterală cu această ţară să nu treacă peste liniile directoare de negociere stabilite la nivel comunitar, iar al doilea obiectiv este ca statele membre să informeze Bruxellesul în legătură cu eventualele acorduri încheiate cu China.

Insolvenţa

Gradul de insolvenţă existent la nivel naţional este de 20% din Produsul Intern Brut (PIB), în timp ce activele bancare din România se ridică la 64% din PIB, a declarat Florin Dănescu, preşedintele executiv al Asociaţiei Române a Băncilor (ARB).

Stimulente rurale

Deputaţii au modificat legea prin care se acordă loturi de teren pentru construirea de locuinţe. Suprafaţa acordată gratuit tinerilor din mediul rural a crescut, de la cel mult 500 mp cât era, la 1.000 mp. Legea nr. 15/2003 vizează reglementarea regimului atribuirii, la cerere, pentru tinerii cu vârste de până la 35 de ani, a unui teren aflat în domeniul privat al unităţilor administrativ-teritoriale, pentru construirea unei locuinţe proprietate personală.

About Adrian Sălăgean