Hunedoara a fost, din nou, capitala nataţiei româneşti

Articolul a fost vizualizat de 2,094 ori

Pentru al zecelea an consecutiv, municipiul Hunedoara a găzduit Campionatele Naţionale de Înot (seniori şi juniori) în bazin de 25 de metri. Au fost înscrişi pe listele de start 137 de sportivi, aparţinând celor 33 de cluburi de profil din ţară, cam tot ce are mai bun la această oră înotul românesc, cu două-trei excepţii. Printre ele, Alexandru Coci şi Alexandra Ioana Popa, legitimaţi la Braşov, dar care îşi desăvârşesc studiile universitare în America, şi se pregătesc acolo şi în plan sportiv. Au fost nu mai puţin de 38 de finale de-a lungul competiţiei, acordându-se titluri naţionale atât la seniori, cât şi la juniori.

Carmen Eleonora Hărău şi Alexandru Bădeaţă, la finalul unei întreceri  în urma căreia tânărul înotător a câştigat, pe lângă o medalie, şi un susţinător important, în persoana deputatului de Hunedoara

Carmen Eleonora Hărău şi Alexandru Bădeaţă, la finalul unei întreceri în urma căreia tânărul înotător a câştigat, pe lângă o medalie, şi un susţinător important, în persoana deputatului de Hunedoara

Chiar dacă la această ediţie nu au căzut decât patru recorduri naţionale, toate la juniori, întrecerile au fost, de multe ori, destul de strânse, însă trebuie să recunoaştem că timpii obţinuţi de înotători se situează foarte departe de ceea ce înseamnă performanţă pe plan internaţional. Semn că este foarte mult de lucru şi la această disciplină olimpică, la fel ca la toate celelalte, sportul românesc fiind într-un real regres în ultimii ani. Lucru recunoscut şi de proaspăta preşedintă a Federaţiei Române de Nataţie şi Pentatlon Modern, fosta mare sportivă Camelia Potec, care, în 2004, cucerea laurii olimpici în proba de 200 m liber. De atunci, au trecut olimpiadele de la Beijing şi de la Londra, unde înotătorii noştri nu au mai reuşit să urce pe podium, iar perspectivele pentru J.O. de la Rio, din 2016, nu sunt dătătoare de speranţe. La cei 31 de ani ai săi, Camelia Potec şi colectivul cu care va lucra încearcă să revitalizeze acest sport (temă abordată într-un amplu interviu pe care îl veţi citi în REPLICA, în săptămânile următoare).

Cei mai medaliaţi

Cele 38 de finale s-au desfăşurat la cele patru stiluri: liber, fluture, bras şi spate, pe distanţe cuprinse între 50 şi 400 de metri, dar şi cu două probe maraton: cea de 800 de metri liber rezervată fetelor şi 1500 metri pentru băieţi. În întrecerile senioarelor s-a detaşat dinamovista de 24 de ani Ionela Cozma, care a cucerit nu mai puţin de opt titluri de campioană a României, în probele de 50, 100, 200, 400 şi 800 metri liber, 50 m fluture, dar şi cu ştafetele de 4×50 m liber şi mixt. Bucureşteanca s-a simţit excelent în apa de la Hunedoara, iar rezultatele nu s-au lăsat aşteptate. La junioare, stelista Andreea Puchiu, la cei doar 15 ani ai săi, se anunţă o mare speranţă, ea reuşind să-şi treacă în cont nu mai puţin de nouă medalii de aur: la 50 m liber, 100 m liber, 100 m bras, 50 m fluture, 50 m bras, dar să dubleze şi două titluri, atât la senioare cât şi la junioare în probele de 100 şi 200 metri mixt. O altă sportivă remarcată a fost bucureşteanca Andreea Bălan (16 ani), legitimată la Clubul Olimpia, care s-a clasat de şase ori pe primul loc, 200, 400 şi 800 m liber, 100 m fluture, iar la 400 m mixt a câştigat atât titlul la senioare cât şi la junioare. În schimb, băieţii nu au epatat la seniori, chiar dacă la start s-a aflat şi Norbert Trandafir. Au ieşit însă în evidenţă câţiva juniori. Şi aş începe cu Ştefan Vătăşescu – 18 ani (Olimpia Bucureşti), care s-a impus fără probleme la probele de fluture pe distanţa de 50, 100 şi 200 metri, la ultima distanţă devenind şi campion de seniori, cel de-al şaselea titlu adjudecându-l cu ştafeta de 4×50 m mixt. L-a dublat colegul lui de club şi de vârstă, Giani Comboeanu, care nu s-a lăsat nici el mai prejos, prin cele şase probe câştigate la juniori: 50, 100, 200 şi 400 m liber, 50 m spate şi ştafeta de 4×50 m mixt. În apropierea lor s-a aflat un alt coleg de generaţie, Andrei Grădinaru, legitimat la Farul Constanţa, cu patru titluri la activ, 50 şi 100 m bras, şi 100 m mixt, atât la juniori cât şi la seniori.

Succes pentru înotul hunedorean

Chiar dacă numărul recordurilor naţionale doborâte a fost mai mic decât la ediţiile precedente, întrecerile din bazinul de la Hunedoara au fost la fel de palpitante

Chiar dacă numărul recordurilor naţionale doborâte a fost mai mic decât la ediţiile precedente, întrecerile din bazinul de la Hunedoara au fost la fel de palpitante

De la aceste importante întreceri nu puteau lipsi gazdele, reprezentate de cei cinci înotători, doi seniori şi trei juniori, ai Clubului Sportiv Şcolar Hunedoara. Cu câteva zile înainte de start, cea care îi pregăteşte pe cei cinci sportivi, antrenoarea Anca Băjan, îmi spunea că s-a bucura dacă s-ar obţine o medalie în probele de seniori şi una sau două în cele rezervate junioarelor. Iată însă că, spre bucuria ei şi a iubitorilor sportului hunedorean, elevii săi s-au întrecut pe sine şi au cucerit nu mai puţin de 11 medalii, din care una de aur, trei de argint şi şapte de bronz, un succes de prestigiu, care confirmă munca depusă la acest club. Cea mai importantă medalie, cea de aur, a fost adjudecată de seniorul de 19 ani Alexandru Ancuţă, care a devenit campion naţional, în premieră pentru Hunedoara după 1989, în proba de 200 m mixt, cu timpul de 02:05:37. Un înotător foarte talentat, dar imprevizibil în acelaşi timp, care dacă nu irosea luni bune cu lipsa de la pregătiri, ar fi fost mult mai departe. O surpriză plăcută a produs-o Adelina Buzdugan (17 ani) care, în primul ei an de seniorat, s-a întrecut pe sine. Ea a devenit vicecampioană în proba de 200 m bras (02:39:55), fiind devansată de ploieşteanca Florina Alexandra Ilie (02:36:59). Adelina a mai cucerit încă două medalii de bronz, la acelaşi procedeu, în probele de 50 m şi 100 m. Cel mai medaliat hunedorean a fost juniorul de 17 ani Alexandru Bădeaţă, un băiat extrem de muncitor şi de mare viitor. Cu un timp de 04:29:83, el a devenit dublu vicecampion atât la seniori cât şi la juniori, în cursa lui preferată, pe distanţa de 400 m mixt. Cele două medalii de argint au fost dublate de alte două de bronz, la 100 şi 200 m spate. În ciuda unei situaţii financiare mai puţin fericite, Alexandru Bădeaţă a reuşit să facă performanţă, iar acest lucru nu a rămas neremarcat şi nici nerăsplătit: deputatul de Hunedoara, Carmen Hărău, persoana care, de fapt, sprijină financiar, de mai bine de un deceniu, înotul hunedorean şi nu doar această disciplină, i-a oferit lui Alexandru o bursă care să-l ajute şi să-l motiveze să-şi continue activitatea sportivă.

O altă surpriză a produs-o junioara de doar 15 ani Denisa Ilucă. Ea nu s-a pierdut sub imperiul emoţiilor concursului, a dat tot ce a avut mai bun, iar munca ei a fost încununată de cele trei medalii de bronz câştigate în probele de 50, 100 şi 200 metri bras.

În numele federaţiei pe care o conduce, Camelia Potec a ţinut să mulţumească organizatorilor acestor campionate de nataţie şi Primăriei Hunedoara, pentru eforturile pe care le-au făcut pentru a asigura desfăşurarea ireproşabilă a acestei importante competiţii.

Campionii României la înot – 2013 (seniori şi juniori) – bazin scurt

  1. 50 m bras (F): Florina Alexandra Ilie (Petrolul Ploieşti) – seniori
    Andreea Puchiu (Steaua Bucureşti) – juniori
  2. 50 m fluture (M): Alin Coste (Municipal Braşov) – seniori
    Ştefan Andrei Vătăşescu (Olimpia Bucureşti) – juniori
  3. 100 m spate (F): Bianca Carina Macavei (Municipal Cluj) – seniori
    Andrea Matyaş (Municipal Baia Mare) – juniori
  4. 200 m spate (M): Bogdan Fodor (Steaua Bucureşti) – seniori şi juniori
  5. 400 m liber (F): Ionela Cozma (Dinamo Bucureşti) – seniori
    Andreea Bălan (Olimpia Bucureşti) – juniori
  6. 100 m liber (M): Daniel Macovei (Delfinul Bucureşti) – seniori
    Giani Comboeanu (Olimpia Bucureşti) – juniori
  7. 200 m mixt (F): Andreea Puchiu (Steaua Bucureşti) – seniori şi juniori
  8. 200 m mixt (M): Alexandru Ancuţa (CSŞ HUNEDOARA) – seniori
    Bogdan Fodor (Steaua Bucureşti) – juniori
  9. Ştafeta 4×50 m (F): Dinamo Bucureşti – seniori
    Municipal Piteşti – juniori
  10. Ştafeta 4×50 m (M): Municipal Braşov – seniori
    Steaua Bucureşti – juniori
  11. 50 m bras (M): Levente Revesz (Municipal Timişoara) – seniori
    Andrei Grădinaru (Farul Constanţa) – juniori
  12. 50 m fluture (F): Ionela Cozma (Dinamo Bucureşti) – seniori
    Andreea Puchiu (Steaua Bucureşti) – juniori
  13. 100 m fluture (M): Daniel Macovei (Delfinul Bucureşti) – seniori
    Ştefan Vătăşescu (Olimpia Bucureşti) – juniori
  14. 200 m spate (F): Carina Bianca Macavei (Municipal Cluj) – seniori
    Beatrice Bocan (Steaua Bucureşti) – juniori
  15. 200 m liber (M): Norbert Trandafir (Municipal Bacău 2010) – seniori
    Giani Comboeanu (Olimpia Bucureşti) – juniori
  16. 100 m bras (F): Alexandra Florina Ilie (Petrolul Ploieşti) – seniori
    Andreea Puchiu (Steaua Bucureşti) – juniori
  17. 400 m mixt (M): George Cristinel Oancea (Petrolul Ploieşti) – seniori şi juniori
  18. 800 m liber (F): Ionela Cozma (Dinamo Bucureşti) – seniori
    Andreea Bălan (Olimpia Bucureşti) – juniori
  19. 50 m liber (F): Ionela Cozma (Dinamo Bucureşti) – seniori
    Andreea Puchiu (Steaua Bucureşti) – juniori
  20. 50 m spate (M): Daniel Macovei (Delfinul Bucureşti) – seniori
    Giani Comboeanu (Olimpia Bucureşti)
  21. 200 m bras (F): Florina Alexandra Ilie (Petrolul Ploieşti) – seniori
    Denisa Elena Gogu (Steaua Bucureşti) – juniori
  22. 100 m bras (M): Levente Revesz (Municipal Timişoara) – seniori
    Andrei Grădinaru (Farul Constanţa) – juniori
  23. 100 m fluture (F): Alexandra Dobrin (Universitar Piteşti) – seniori
    Andreea Bălan (Olimpia Bucureşti) – juniori
  24. 200 m fluture (M): Ştefan Vătăşescu (Olimpia Bucureşti) – seniori şi juniori
  25. 200 m liber (F): Ionela Cozma (Dinamo Bucureşti) – seniori
    Andreea Bălan (Olimpia Bucureşti) – juniori
  26. 100 m mixt (M): Andrei Grădinaru (Farul Constanţa) – seniori şi juniori
  27. 100 m mixt (F): Andreea Puchiu (Steaua Bucureşti) – seniori şi juniori
  28. 1.500 m liber (M): Florin Alexandru Raiu (Dinamo Bucureşti) – seniori
    Bogdan Fodor (Steaua Bucureşti) – juniori
  29. 50 m liber (M): Norbert Trandafir (Municipal Bacău 2010) – seniori
    Giani Comboeanu (Olimpia Bucureşti) – juniori
  30. 50 m spate (F): Carina Bianca Macavei (Municipal Cluj) – seniori
    Andrea Matyaş (Municipal Baia Mare) – juniori
  31. 100 m spate (M): Daniel Macovei (Delfinul Bucureşti) – seniori
    Ştefan Vătăşescu (Olimpia Bucureşti) – juniori
  32. 200 m fluture (F): Alexandra Dobrin (Universitar Piteşti) – seniori
    Maria Ungureanu (Municipal Piteşti) – juniori
  33. 200 m bras (M): Atila Abibula (Farul Constanţa) – seniori şi juniori
  34. 100 m liber (F): Ionela Cozma (Dinamo Bucureşti) – seniori
    Andreea Puchiu (Steaua Bucureşti) – juniori
  35. 400 m liber (M): Alin Artimon (Municipal Turnu Severin) – seniori
    Giani Comboeanu (Olimpia Bucureşti) – juniori
  36. 400 m mixt (F): Andreea Bălan (Olimpia Bucureşti) – seniori şi juniori
  37. Ştafeta de 4×50 m mixt masculin: Municipal Braşov – seniori
    Olimpia Bucureşti – juniori
  38. Ştafeta 4×50 m mixt feminin: Dinamo Bucureşti – seniori
    Municipal Piteşti – juniori

About Ion Bădin