Piaţa încălzirii centralizate, decimată în judeţ

Articolul a fost vizualizat de 1,737 ori

Eforturile incredibile ale celor de la Termocentrala Mintia, corelate cu Primăria Deva, de a-i întoarce la oala comună a serviciilor termice pe locuitorii reşedinţei de judeţ, au întors rezultate foarte modeste. De altfel, nu doar la Deva, ci în tot judeţul Hunedoara serviciile de încălzire publică şi-au pierdut cote de piaţă vitale în ultimii 10 ani.

Scădere cu 80 la sută

punct termicPotrivit unei analize realizate de Ariston Thermo Romania, în anul 2002 în judeţul Hunedoara erau conectate la sistemul centralizat de încălzire un număr de 63.887 de apartamente. Aceeaşi evaluare făcută în prezent relevă o cifră şocantă. În 2013, mai sunt conectate la sistemul public de încălzire (luna octombrie 2013) doar 12.750 de apartamente în tot judeţul (ANRSC). În cifre nete asta înseamnă o scădere a numărului de clienţi cu 51.137, practic o reducere a pieţei cu 80 la sută.

Fuga de scumpa oală comună

Majoritatea familiilor au ales instalarea unei centrale termice de apartament pentru a-şi asigura confortul termic necesar. Principalul motiv care a stat la baza alegerii acestei soluţii este dorinţa de scădere a costurilor.

La nivel naţional, costul de producţie mediu al unei Gcal în sistem centralizat, calculat la nivelul lunii octombrie 2013, este de 343 lei/Gcal, în timp ce o centrală termică are un cost de aproximaiv 145 lei/Gcal. În acelaşi timp, preţul mediu al Gcal plătit de populaţie este de 235 lei/Gcal, însă diferenţa între acesta şi cel de producţie este, în general, susţinută din bugetele autorităţilor locale. Chiar şi aşa varianta centralei de apartament rămâne încă imbatabilă.

Judeţe cu 0 încălzire centrală

Dacă în judeţul Hunedoara tot a mai rămas o piaţă de 20 la sută din ce a fost acum 10 ani, există şase judeţe în România unde noţiunea de încălzire centralizată a dispărut cu totul. Astfel în Alba, Ialomiţa, Bistriţa – Năsăud, Satu Mare şi Ilfov căldura în locuinţele localnicilor a încetat să mai vină din surse aflate în gestiunea autorităţilor publice.

About Adrian Sălăgean