Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,423 ori

Buget

Comisiile de Buget-Finanţe au adoptat, vineri seară, cu 23 de voturi “pentru”, două voturi “împotrivă” şi două abţineri, proiectul Legii bugetului de stat pe 2014, cu amendamente. Amendamentele admise şi cele respinse au fost cuprinse în anexe. Proiectul bugetului de stat pe 2014 urmează să intre în 3 decembrie în dezbaterea plenului reunit al Parlamentului. Preşedinţia, Parlamentul, Curtea Constituţională, SRI şi ministerele Dezvoltării şi Administraţiei, Apărării, Muncii, Agriculturii, Educaţiei, Transporturilor vor primi mai mulţi bani în 2014 faţă de acest an, în timp ce bugetele ICCJ, Justiţiei, Internelor, Sănătăţii, Culturii, ANI, CSM vor fi tăiate.

FMI

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat că a decis să nu aprobe Memorandumul cu FMI, din cauza accizei de 7 eurocenţi la carburanţi. Băsescu a precizat că a informat FMI în legătură cu poziţia sa faţă de problema accizei la carburanţi, el menţionând că la vizita delegaţiei Fondului din ianuarie se poate renegocia acest punct. Premierul Victor Ponta a comentat scurt anunţul preşedintelui Traian Băsescu privind neaprobarea memorandumului cu FMI, declarând că nu mai avem practic acord cu FMI şi CE.

Buget

Consiliul Uniunii Europene a adoptat, luni, bugetul pentru exerciţiul financiar 2014-2020, în valoare de 960 de miliarde de euro. Anterior, bugetul multianual a fost aprobat de către Parlamentul European, la 19 noiembrie. Alocarea UE pentru România în perioada 2014-2020 este de aproximativ 39 de miliarde de euro.

România – China

Comerţul între România şi China a ajuns la 2,9 miliarde de dolari, în primele nouă luni din acest an, fiind în creştere cu 1,5% faţă de aceeaşi perioadă din 2012.

Credite

În ciuda faptului că rata creditelor neperformante a ajuns la un nivel care “dă fiori”, de 21,6%, la finele lunii septembrie 2013, indicatorul ar putea fi, în realitate, mai mare, fapt pentru care BNR a început o verificare amănunţită a modului în care băncile recunosc creditele neperformante şi constituie provizioane pentru acestea, a declarat Nicolae Cinteză, directorul Direcţiei de Supraveghere din cadrul BNR.

About Adrian Sălăgean