Sânpetru va avea o Casă a Tradiţiilor Vii

Articolul a fost vizualizat de 2,282 ori

Căminul din Sânpetru va fi reabilitat cu bani de la Compania Naţională de Investiţii. În clădire va fi deschisă, cel târziu în 25 mai, anul viitor, o Casă a Tradiţiilor Vii. Reprezentantele comunităţilor locale vor să le prezinte turiştilor tradiţiile din Ţara Haţegului, aşa că s-au reunit într-o organizaţie neguvernamentală, care intenţionează să exploateze valorile arhaice.

Femeile din Ţara Haţegului vor lucra şi vor scoate la vânzare produsele create de mâinile lor dibace

Femeile din Ţara Haţegului vor lucra şi vor scoate la vânzare produsele create de mâinile lor dibace

Proiectul, estimat de autorităţile locale la aproximativ 10.000 de euro, va promova tradiţiile haţegane şi va face din vizitarea Casei Tradiţiilor mai mult decât intrarea într-un muzeu al obiectelor şi costumelor populare. “Vrem ca aici să fie prezentă o persoană care să le prezinte turiştilor modul de realizare a obiectelor expuse. Chiar în această perioadă suntem în căutarea unui război de ţesut vechi, pe care să îl montăm în casa tradiţiilor şi la care să poată ţese orice turist aflat în trecere prin Sânpetru”, explică reprezentanta Asociaţiei Femeilor din Sântămăria Orlea, Silvia Szakacs-Mikes. Aceasta spune că printre produsele tradiţionale ale Ţării Haţegului, care vor putea fi găsite la Casa Tradiţiilor, se vor număra şi coşurile de Balomir şi Bălanu, realizate odinioară de localnici din nuiele de alun.

“Noi vom modifica puţin coşurile mari, folosite altădată în gospodărie pentru adunatul şi la transportarea fructelor şi legumelor, şi vrem să le adaptăm, astfel încât să le putem vinde turiştilor. Le vom face, deci, mai mici; nişte coşuleţe din nuiele, umplute cu condimentele pe care orice gospodină le foloseşte în bucătărie, dar vom avea la vânzare şi coşuri cu plante medicinale, culese din zone nepoluate din Ţara Haţegului”, anunţă Silvia Szakacs-Mikes. Reprezentanta Asociaţiei Femeilor din Sântămăria Orlea spune că este esenţial pentru organizaţie, care va fi unul dintre susţinătorii de bază ai activităţilor de la Casa Tradiţiilor, să reuşească să adune laolaltă câteva zeci de femei din zonă, care încă se mai pricep să ţeasă, să coasă, să împletească sau să creeze obiecte utilitare şi decorative tradiţionale.

Reamenajarea Casei de Cultură: 400.000 de lei

Fetele vor învăţa cum se toarce şi sum se ţese, pentru ca tradiţiile să nu se piardă

Fetele vor învăţa cum se toarce şi sum se ţese, pentru ca tradiţiile să nu se piardă

Amenajarea Casei Tradiţiilor Vii, care va fi făcută cu bani de la Consiliul Judeţean, dar şi cu alocări de la bugetul local, se va alătura unui proiect mai important, ce va fi realizat cu o finanţare de la Compania Naţională de Investiţii. Este vorba de reabilitarea Casei de Cultură din Sânpetru şi dotarea ei cu toată logistica necesară, inclusiv calculatoare şi echipament audio-video (staţie de sunet şi videoproiector). Proiectul presupune modernizarea sălii Casei de Cultură, a bucătăriei şi a spaţiilor anexe, iar suma pentru care autorităţile locale au cerut finanţare se ridică la 400.000 de lei (4 miliarde de lei vechi). “Deschiderea Casei Tradiţiilor Vii face parte din proiectul mai mare “Valea Dinozaurilor”. Traseul începe de la Sântămăria Orlea şi cuprinde toate obiectivele turistice, monumentele istorice şi centrele de vizitare, începând de la Biserica Reformată de la Sântămăria Orlea, castelele Kendeffy şi Nopcsa, Casa Dinozaurilor Pitici de la Sânpetru, arealele unde au fost descoperite oasele dinozaurilor pitici şi Biserica monument istoric Sfântul Gheorghe din Sânpetru”, spune primarul comunei Sântămăria Orlea, Dumitru Oprean. Potrivit edilului-şef, Casa Tradiţiilor Vii va funcţiona în baza unor parteneriate între Primărie, Asociaţia Femeilor din Sântămăria Orlea, Şcoala Gimnazială Sântămăria Orlea şi, posibil, chiar Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Hunedoara (AJOFM).

Turiştii cer, Sântămăria Orlea nu oferă cazare

Edilul-şef al comunei spune că, în ultimele luni, peste 1.000 de turişti care au vizitat zona au semnat în “Cartea de oaspeţi” a comunei.

Turiştii vor putea să cumpere de la Casa Tradiţiilor coşuri lucrate manual

Cu toate acestea (deşi pare de necrezut), edilul spune că în Sântămăria Orlea nu există nici măcar o singură pensiune, aşa că turiştii fie urcă înspre masivul Retezat, fie fac cale-ntoarsă. “Din păcate, în toată comuna nu există nicio unitate de cazare.

Tocmai de aceea, vreau să-i determin pe oameni să aplice pentru proiecte cofinanţate sau granturi, astfel încât turiştii să rămână la noi în comună timp mai îndelungat şi să rotunjească veniturile localnicilor”, adaugă primarul, Dumitru Oprean. Acesta menţionează că, atât localnicii, cât şi turiştii care tranzitează localitatea Sânpetru au acces, mai nou, la un centru Biblionet, dotat cu toată logistica necesară şi care permite accesul la reţeaua Internet.

Centrul Biblionet a fost amenajat, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană “Ovid Densusianu”, în incinta fostului CAP din localitate, care, în ultimii ani, fusese transformat în birt sătesc.

Tags: ,

About Ada Beraru