Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,323 ori

Acciza ruptă în două

Guvernul intenţionează să aplice acciza de 7 eurocenţi doar la benzină şi să amâne introducerea acestei taxe la motorină pentru o perioadă de trei luni, interval în care să fie căutate soluţii, a anunţat premierul Victor Ponta. Potrivit informaţiilor disponibile, în România se consumă circa 5,7- 5,8 milioane de tone de carburanţi, din care 75% reprezintă consumul de motorină. Potrivit BP, o tonă de benzină este echivalentul a 1.351 de litri, în timp ce una de motorină este echivalentul a 1.192 de litri. Acest lucru înseamnă că într-un an în România se consumă circa 7 miliarde de litri de benzină şi motorină.

Export de vaci

Conform înţelegerii dintre parte română şi cea chineză, crescătorii din România urmează să exporte bovine vii pentru reproducere pe o perioadă de 7-10 ani. Anul viitor vor ajunge în Republica Chineză în jur de 25.000 de animale, urmând ca din 2015 numărul acestora să crească la 50.000 pe an. “Vor fi viţele negestante cu vârsta de un an, pentru reproducere. În ceea ce priveşte masculii pentru reproducere, China a solicitat doar 1.000 de capete pe an.

Pensii majorate

Ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, susţine că prin promulgarea legii bugetului asigurărilor sociale pe 2014, fără promulgarea bugetului de stat, se creează o situaţie fără precedent şi nu se poate spune dacă este posibilă plata pensiilor majorate încă din prima lună a anului. Pensiile vor creşte cu 3,76% de la 1 ianuarie 2014.

Creştere economică

Institutul Naţional de Statistică menţine estimarea anunţată în noiembrie privind evoluţia PIB, potrivit căreia economia a crescut cu 1,6% în trimestrul al treilea faţă de precedentele trei luni şi cu 4,1% comparativ cu iulie-septembrie 2012, astfel că la nouă luni avansul este de 2,7%, susţinut de industrie şi agricultură.

Redevenţe mai mari

Nivelul redevenţelor pe care OMV Petrom le plăteşte Statului român s-ar putea tripla, începând din 2015, potrivit estimărilor Erste Group Research. Ca urmare a noilor redevenţe, profitul de exploatare (EBIDTA) ar putea scădea cu peste 12% în 2015. Anul viitor expiră acordul Petrom cu Guvernul României, încheiat odată cu privatizarea prin care redevenţele nu au putut fi mărite.

About Adrian Sălăgean