Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,382 ori

Pe minus

Vânzările de bere au ajuns la 14 milioane de hectolitri (1,4 mld. litri sau 2,8 mld. doze de 0,5 litri) în primele nouă luni ale acestui an, în scădere cu 2,6% comparativ cu acelaşi interval din 2012, arată un calcul al ZF, pe baza informaţiilor de la Institutul Naţional de Statistică.

Fonduri europene

Comisia Europeană a aprobat realocarea a 240 milioane de euro către Programul Operaţional Regional, de la POS Transport şi de la POS Mediu, banii urmând să fie folosiţi pentru a finanţa şcoli, spitale şi drumuri judeţene, conform unui comunicat al Ministerului Fondurilor Europene.

Optimişti

Potrivit unui studiu Eurobarometru, 63% dintre români sunt foarte optimişti în legătură cu viitorul Europei, capitol la care sunt depăşiţi de danezi – 75%, irlandezi şi maltezi – 67%, polonezi şi estoni – 66%, letoni – 65% şi belgieni – 64%. Cei mai pesimişti faţă de viitorul spaţiului comunitar sunt grecii, ciprioţii şi portughezii.

Balanţă pe plus

După aproape două decenii şi jumătate, exporturile au ieşit învingătoare în sfârşit în lupta cu importurile. Nici măcar nu s-a încheiat anul şi ştim că în primele nouă luni vânzările peste graniţa au fost cu 3,2 milioane de euro mai mari faţă de ce am cumpărat de la alţii. Anul trecut, importam cu o jumătate de miliard de euro mai mult decât exportam. În acest an, am exportat cel mai mult cereale, ulei, carne de pui, dar şi legume. Suntem campioni şi la animale vii. La oi şi capre, de exemplu, România e cel mai mare exportator din Europa.

Avere în scădere

Conform ultimei ediţii a Top 300 Capital Cei mai bogaţi români, averea lui Dan Voiculescu a scăzut, fiind estimată la 340-360 milioane euro. În anul 2009, Voiculescu era pe locul al treilea în clasament, cu o avere estimată la 1,5-1,6 miliarde euro. La finele lui 2012, companiile controlate de familia Voiculescu deţineau active în valoare de circa 208 de milioane de euro. Cele mai valoroase bunuri se găseau în portofoliul Antena TV Group SA (70 de milioane de euro), Grivco SA şi al Companiei de Cercetări Aplicative şi Investiţii (câte 42 de milioane de euro fiecare). Govcrest International deţinea, la rândul său, active de aproape zece milioane de euro, în timp ce o serie de companii media (Antena 3, Intact Production, Convergent Media şi Editura Intact) aveau în portofoliu active de circa 27 de milioane de euro.

Tags:

About Adrian Sălăgean