Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,707 ori

Pentru ultima dată pe anul ăsta, vă spun: Bine aţi venit în pagina 13! Nu îmi place să scriu prea mult pe lângă subiect, mai ales când subiectul este reprezentat de greşelile din ziare, pentru că nu-mi rămâne spaţiu pentru… subiect. Aşa că vă mulţumesc că m-aţi urmărit în 2013 şi vă aştept cu acelaşi ochi critic în 2014. Dacă în trecut speram că fiecare an îmi va aduce mai puţine greşeli, acum ŞTIU că anul 2014 îmi va aduce mai multe, pentru că văd cum scriu ziariştii acum… Să corectaţi bine tot anul care vine!

“Un accident rutier în lanţ, cum nu s-a mai văzut pe la noi, s-a petrecut duminică dimineaţă, în jurul orelor 9.20, în zona Cunţa, pe proaspătul inaugurat lot II al Autostrăzii Orăştie – Sibiu”, informează Ziarul Unirea, din judeţul Alba. Bine că nu au dat şi secunda “în jurul căreia” s-a petrecut accidentul!

bucurie ca au despre ce scrie

Emoţionaţi de aşa un eveniment, ziariştii au mai scris şi alte tâmpenii, precum eternul clişeu: “O victimă a rămas încarcerată între fiarele contorsionate ale unei maşini”. De când n-aţi mai văzut clişeul ăsta atât de drag ziariştilor “de eveniment”?

incarcerata intre fiarele contorsionate

Ceva mai la vale, ziariştii prind curaj şi încep să facă presupuneri: “Pe tronsonul I al autostrăzii A1, maşinile constructorului Strabag aruncă cu materiale antiderapante pentru combaterea chiciurei depuse pe carosabil. Probabil şi maşinile Straco fac acelaşii lucru”. Atât de emoţionaţi au fost ziarişti de accidentul în lanţ petrecut pe autostradă, că în loc de “acelaşi” au scris “acelaşii”, o greşeală de neiertat!

ziaristii care fac presupuneri

Ca fumător, sunt înscris în bazele de date ale mai multor producători de ţigări. Aşa se explică primirea unui e-mail care nu conţinea prea multe informaţii despre expeditor şi scopul trimiterii mesajului, dar mă întreba tot felul de lucruri. Cum ar fi, de exemplu, “Câte ţigări fumezi, cu aproximaţie, într-o zi?”, iar răspunsul trebuia să fie “Număr exact”. Păi ori cu aproximaţie, ori exact?!

cu aproximatie exact

Cu regret vă spun că nu ştiu unde a fost făcută fotografia de mai jos. Mi-ar fi plăcut să ştiu în ce judeţ sunt autorităţile reprezentate de oameni agramaţi… poza am “cules-o” de pe Facebook, unde era pusă fără explicaţii, din păcate. Pentru cine nu-i lămurit, varianta corectă este: “Cu excepţia Prefecturii şi a Consiliului Judeţean”, pentru că ea, excepţia, este a Consiliului Judeţean, nu altceva.

prefecturii si al consiliului

Magdalena Şerban ne anunţa, în Mesagerul Hunedorean, despre un “Crăciun magic în Clubul Tarabostes” din Orăştie. “Dacă e Crăciun, e petrecere tematică în Club Tarabostes din Orăştie. Astfel, miercuri seara, începând cu ora 22, începe Magic Night, pentru toţi petrecăreţii din judeţ”. Cred că “magic” înseamnă lucruri diferite pentru mine şi pentru patronii de cluburi de prin judeţ…

craciun magic

Şi dacă unii nu prea ştiu cum e corect, “cu excepţia Prefecturii şi a Consiliului Judeţean” sau “cu excepţia Prefecturii şi al Consiliului Judeţean”, cei de la Servus Hunedoara au scăpat “Foştii şefi Minei Petrila, condamnaţi la închisoare cu executare”. Foştii şefi ai Minei, dragi colegi!

fostii sefi minei

Iată că avem şi o virgulă între subiect şi predicat, aşa, ca de sfârşit de an, în articolul din Servus Hunedoara menţionat mai sus: “Pedeapsa iniţială a fost menţinută ieri de Curtea de Apel Craiova, după ce inculpaţii, dar şi celelalte părţi implicate în proces au declarat recurs”.

inculpatii, au declarat recurs

Şi din acelaşi articol: “Pe de altă parte, Paula Iacob, avocată a apărării în acest dosar susţine că va ataca decizia Curţii de Apel Craiova la CEDO”. Încă o virgulă între subiect şi predicat, bravo, Servus Hunedoara!

paula iacob

În Bucureşti, preotul nu vine să-ţi sfinţească apartamentul sau garsoniera – sau, după caz, vila –, ci vine “cu ajunul Crăciunului”. Tot pe Facebook am dat peste poza de mai jos, unde se vede că afişul lipit de Parohia Militari I a fost “îmbunătăţit” de un cetăţean: “Joi, 19-XII-2013, vine preotul cu ajunul Crăciunului între orele 1630 – 2030”, completarea fiind: “Ca să vă ia banii!!!”. Trebuie să vină Moş Crăciun şi la ei, nu?

vine preotul cu ajunul craciunului

“Moş Crăciun aduce locuinţe la 64 de familii”, informează Maximilian Gânju, în Mesagerul Hunedorean. Cum ar veni, “Moş Crăciun aduce daruri şi jucării la copii”, nu “copiilor”… Tare-aş vrea să-l văd pe Moşu’ cu locuinţele în spinare! Articolul nu este ilustrat cu poza lui Moş Crăciun sau cu cea a unei locuinţe, ci cu fotografia primarului din Petrila, oraşul în care Moşul se pare că a fost foarte darnic anul ăsta.

mos craciun aduce locuinte la familii

De curiozitate, am intrat pe pagina “Întreabă-ne” de pe site-ul HunedoaraMea.ro. Am dat peste asta:

intreaba-ne

“Întreabă-ne, întreabă-ne, trimite-ne o întrebare, trimite-ne o întrebare, întreabă-ne”. Dacă veţi citi “întreabă-ne” de mai multe ori, aşa cum am făcut-o eu, o să vi se pară un cuvânt tare urât. Se pare că limba noastră nu-i chiar o comoară…

În aşteptarea mini-concediului de sărbători, Raluca Polmolea, de la Servus Hunedoara, s-a făcut că a uitat de virgule: “Moş Crăciun laureatul campaniei «Premianţii fără premii»”.

mos craciun laureatul

Aceeaşi ştire este redată într-un mod “mai special” de Claudiu Sav, în Glasul Hunedoarei: “Un premiant mai special, la ultima ediţie din an: Moş Crăciun!”. Păi nu ştiaţi, domnule Sav, că “special” este un adjectiv fără grad de comparaţie?! Moşul fie este un premiant special, fie nu mai este special, dar “mai special” nu poate fi. Vorba aia, ori suntem golani, ori nu mai suntem!

mai special

“MOŞ CRĂCIUN ADUCE BURSE PENTRU ELEVII MERITUOŞI”, pare să “strige” Ziarul Hunedoreanului, senzaţie dată de majuscule. Articolul este semnat de Raluca Cetean, dar la sfârşitul primului paragraf apare scris “TEXT de Nicolle Ebner”. Ce s-o fi întâmplat în redacţia ZHD, de nu s-au putut hotărî ziaristele cui îi aparţine, de fapt, textul?
Oricine ar fi scris textul, este lăudabil gestul deputatului Carmen Hărău de a-i susţine financiar pe elevii buni la învăţătură.

mos craciun

“Dacă la nivel instituţional comunicarea funcţionează în halul acesta, puteţi întrezării cam cum sună relaţia cu omul de rând la CNADR”, concluzionează Marcel Bot, în Ziarul Hunedoreanului. Pot întrezării un an promiţător… Chioru’ n-o să dispară niciodată, dragi colegi şi stimaţi cititori!

Până la anu’, să corectaţi cât de cât! La mulţi ani!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'