Sărăcia “îngheaţă” taxele şi impozitele locale

Articolul a fost vizualizat de 2,032 ori

Majoritatea consiliilor locale din judeţul Hunedoara menţin şi în 2014 nivelul taxelor şi impozitelor, pentru a nu-i împovăra şi mai tare pe contribuabili. Totuşi, câteva administraţii locale, printre care şi Primăria Hunedoara, au decis să majoreze sau chiar să impună noi taxe speciale, pentru situaţiile de urgenţă.

Conştienţi de situaţia dificilă a contribuabililor, edilii din mai toate localităţile judeţului au decis să nu majoreze taxele şi impozitele locale, aşa că la ghişee se va lucra cam cu aceleaşi sume ca şi anul trecut

Conştienţi de situaţia dificilă a contribuabililor, edilii din mai toate localităţile judeţului au decis să nu majoreze taxele şi impozitele locale, aşa că la ghişee se va lucra cam cu aceleaşi sume ca şi anul trecut

La Deva, de exemplu, Consiliul Local a decis să nu majoreze, în 2014, taxele şi impozitele. „Administraţia locală a încercat să menţină nivelul taxelor şi impozitelor, deşi guvernul a dat posibilitatea primăriilor să majoreze taxele până la un cuantum de 20 la sută”, explică purtătorul de cuvânt al Primăriei Deva, Andrei Nistor. Nici anul trecut Primăria Deva nu a majorat taxele şi impozitele. În schimb, ca excepţie, au fost câteva scăderi, însă nu semnificative. „Anul trecut, administraţiile publice care aveau arierate erau obligate să majoreze taxele.

Ei bine, Deva a fost unul dintre puţinele cazuri din ţară fără arierate. Nu ştiu dacă şi anul acesta vom avea această situaţie… vom afla abia după data de 25 ianuarie, însă un lucru este cert: devenii nu vor plăti taxe şi impozite majorate”. Reprezentanţii Primăriei din Deva spun că, deşi decizia va duce la menţinerea, pe parcursul acestui an, a surselor de venit din taxe şi impozite la nivelul de anul trecut, edilii au vrut să nu-i împovăreze pe deveni. „Am fost întrebaţi, de exemplu, de ce nu am montat mai multe instalaţii de lumini în oraş. Asta a fost pentru că am vrut să mai reducem din cheltuieli unde s-a putut şi unde acestea nu erau strict necesare. Lucrăm cu banul public, iar acesta trebuie gestionat cât mai corect. Adică… întrebarea e ce îşi doresc devenii: să cheltuim pe mai multe beculeţe sau cine ştie ce manifestări şi să majorăm taxele şi impozitele sau să fim un pic mai drămuiţi la cheltuieli? În 2013, multe dintre evenimente au fost realizate cu numai un sfert din bugetul anilor trecuţi, aşa că acum ne permitem să menţinem nivelul taxelor şi impozitelor”, adaugă reprezentantul administraţiei locale din municipiul reşedinţă de judeţ. Începând din 1 ianuarie, Primăria Deva are un nou director economic. Fostul director, Viorica Nicula, s-a transferat la Curtea de Conturi şi a fost înlocuită, în regim de interimat, pentru următoarele trei luni, de Angela Guran.

Plătim mai mult pentru taxele speciale

La Hunedoara, administraţia locală a admis majorarea unor taxe speciale, însă unii dintre consilieri nu au fost de acord cu valoarea propusă iniţial, aşa că au cerut înjumătăţirea acesteia. Printre taxele speciale impuse la Hunedoara, la propunerea şefilor de compartimente şi cu aprobarea consilierilor locali, se numără cele pentru prioritizarea eliberării unor acte de la Direcţia Amenajare Teritoriu şi Urbanism. Astfel, pentru eliberarea în regim de urgenţă a unui certificat de urbanism, hunedorenii vor plăti, potrivit viceprimarului Dan Bobouţanu, 250 de lei (în loc de 500, cât a fost propunerea iniţială). „A mai fost un amendament la eliberarea autorizaţiei de construcţie în regim de urgenţă, iar taxa a fost stabilită tot la jumătate, adică 250 de lei. De asemenea, s-a cerut dublarea taxei pentru cei care desfăşoară comerţ cu legume – fructe pe domeniul public, încă comercianţii au făcut o întâmpinare scrisă, prin care au anunţat administraţia locală că vor fi nevoiţi să îşi închidă activitatea, aşa că am menţinut taxele la nivelul de anul trecut”, explică viceprimarul. De asemenea, consiliul local din Hunedoara a avut în dezbatere introducerea unei noi taxe, la finalizarea unei construcţii, însă aceasta nu va mai fi aplicată, pentru că ea ar fi dublat taxa de regularizare care se plăteşte la recepţionarea clădirii (pentru cei care nu se încadează în proiectul iniţial). O singură propunere, din partea consilierului local PC, Maria Mornea, nu a trecut de votul consilierilor locali. Este vorba de scăderea cu 25 la sută a taxelor şi impozitelor pe care le plătesc firmele şi companiile din Hunedoara cu mai mult de 20 de angajaţi. Consilierii locali au considerat că, pe de o parte, această măsură ar fi dus la diminuarea drastică a veniturilor, în condiţiile în care societăţile mari sunt principalii contribuabili la bugetul local, iar pe de altă parte măsura ar fi fost discriminatorie faţă de IMM-uri.

Călanul îşi pune speranţele în Parcul Industrial

La Călan, toate taxele şi impozitele au rămas aceleaşi, în condiţiile în care bugetul local înregistrează o rată a încasărilor de aproximativ 90 la sută din partea persoanelor fizice şi în jur de 60-70 la sută de la persoanele juridice. În cazul încasărilor de la agenţii economici, situaţia este mult mai proastă din cauza societăţilor care au activat pe fosta platformă Sidermet şi care sunt, acum, în procedură de lichidare. „Anul trecut, am aplicat majorări de aproape 20 la sută, conform prevederilor Codului Fiscal, care spune că, la fiecare trei ani, consiliile locale din toată ţara sunt obligate să majoreze impozitele şi taxele locale cu indicele inflaţiei pentru ultimii trei ani”, afirmă primarul oraşului Călan, Adrian Iovănesc. Nivelul încasărilor la Călan ar putea să crească începând cu luna august, când noul Parc Industrial de 40 de hectare va fi inaugurat, iar aici s-ar putea să îşi desfăşoare activitatea mai mulţi investitori. Printre aceştia, şi o firmă cu acţionariat englez ar putea deschide o fabrică de medicamente. Este vorba despre o companie care ar putea să creeze la Călan între 300 şi 350 de locuri de muncă în următorii doi ani. Parcul Industrial de la Călan este realizat prin Programul Operaţional Regional, la care se adaugă o contribuţie locală din partea Consiliului Judeţean şi a Consiliului Local. Şi la Haţeg taxele şi impozitele au rămas, în 2014, la nivelul anului trecut, potrivit viceprimarului Viorel Demian.

La Simeria, primarul Emil Rişteiu spune că legislativul local a majorat sau a înfiinţat doar câteva taxe speciale (cum ar fi cele care trebuie plătite de persoane din altă localitate care se căsătoresc aici) sau alte câteva taxe de urgenţă.

About Ada Beraru