Costul vieţii s-a mărit din nou, de la 1 ianuarie

Articolul a fost vizualizat de 1,301 ori

Chiar din prima zi a anului vom plăti mai mult pentru gazele naturale pe care le consumăm – 11 lei în plus la fiecare mie de metri cubi. supermarketNici încălzirea cu energie electrică nu este o soluţie mai bună. Şi în cazul acesteia preţul creşte de la 1 ianuarie cu 1 la sută. Toate aceste scumpiri ale energiei vor duce la majorări de preţuri de la 5 până la 15 la sută la unele produse şi servicii, deoarece consumatorii industriali plătesc indexări chiar mai mari decât cei casnici, de la 1 ianuarie.

Noul an aduce şi taxe noi sau creşteri ale celor existente. Guvernul a introdus de la 1 ianuarie impozitul pe construcţii speciale. Acesta reprezintă 1,5 la sută din valoarea construcţiei şi va duce cel mai probabil la alte scumpiri. Vor fi impozitate de acum şi firmele care deţin piscine în scop comercial, dar şi persoanele fizice care au bijuterii sau arme de vânătoare şi de uz personal. Spre exemplu, bijuteriile din aur sau din platină vor fi impozitate cu 1 euro sau 2 euro pe gram, în funcţie de numărul de karate.

Pentru armele de vânătoare, taxa este cuprinsă între 500 şi 1.500 de euro, în funcţie de valoare. Şi consumul de alcool şi tutun va costa mai mult. Acciza la tutun creşte cu 67 la sută la mia de ţigarete, aşa încât un pachet de ţigări va ajunge să coste cu 50 de bani mai mult. Acciza la băuturi se majorează cu 33 la sută, de la 750 la 1.000 de euro pe suta de litri de alcool pur.

Deşi iniţial suprataxa de 7 eurocenţi pe litrul de carburant trebuia să fie aplicată de la 1 ianuarie, Guvernul a amânat-o până în aprilie. 2014 a început şi cu o monedă naţională depreciată până la minimul ultimei jumătăţi de an. În schimb, s-a schimbat preţul accizei, dat fiind că Guvernul a decis modificarea modalităţii de calcul. Cu alte cuvinte, benzina şi motorina s-au scumpit oricum de la începutul anului. Conform primelor estimări, scumpirea va fi de 9 bani la litru.

Un calcul sumar arată că toate aceste scumpiri vor tăia în 2014 din bugetul anual al românilor aproximativ 100 de euro.

Tags:

About Adrian Sălăgean