Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,728 ori

“În prima zi a anului acesta, s-a înregistrat în judeţ doar o singură naştere, la Spitalul din Petroşani, unde a venit pe lume primul bebeluş născut în judeţ în 2014”. Redundanţă, domnişoară Loredana Goangă, de la Mesagerul Hunedorean, redundanţă ca de început de an! În plus, nu aş fi spus “prima zi a anului acesta”, ci “prima zi a anului acestuia”.

nasteri putine

Încet, încet, şi publicaţiile locale cad în păcatul titlurilor atrăgătoare de click-uri; azi un “vezi aici”, mâine un “click aici” şi în curând o să arate toate ziarele ca site-urile “marilor” publicaţii naţionale… Glasul Hunedoarei face un mic pas în direcţia asta, cu titlul: “Mai mulţi bani pentru documente oficiale. Vezi cât costă adeverinţele eliberate de ITM”. Serios, oameni buni? Serios, Silviu Morogan?

vezi aici

În lipsa unor “fapte antisociale” despre care să relateze, Silviu Morogan a scris de două ori aceeaşi ştire, cu câteva mici diferenţe. Titlul, “I-a furat adidaşii din casă”, este acelaşi şi în 4 ianuarie, şi în 6 ianuarie.
“[…] Hoţul a fost identificat în persoana unui bărbat de 40 de ani, din localitate, care avea asupra lui un modem, un play-station şi o pereche de pantofi sport, bunuri cu privire la care s-a stabilit că au fost sustrase din locuinţa părţii vătămate”. Două zile mai târziu, ştirea arăta aşa:
“[…] Hoţul a fost identificat în persoana unui bărbat de 40 de ani, din localitate, care avea asupra lui un modem, play station şi o pereche de pantofi sport, bunuri cu privire la care s-a stabilit că au fost sustrase din locuinţa părţii vătămate”.
Singura problemă ar fi că PlayStation este marcă înregistrată şi deci nu se scrie cu litere mici sau cu spaţii, iar “adidaşii”, la fel, fie sunt pantofi sport, fie încălţăminte Adidas. Ori suntem atenţi, ori nu mai suntem!

4ian

“Doi răniţi grav într-un accident pe DN 7. Maşina în care se aflau a intrat într-un copac”, informează George Vasiliu, pe site-ul HunedoaraMea. Mă întreb ce-o fi găsit maşina în copac? Încăperi vaste, pereţi zugrăviţi cu vopsea lavabilă? Sigur a intrat în copac şi nu s-a izbit de copac?

a intrat in copac

Şi totuşi… dacă v-am făcut cumva să credeţi că presa locală din judeţul Hunedoara este neserioasă, îmi cer scuze! Iată ce titlu am găsit în Libertatea, un cotidian care, sunt aproape sigur, vinde centimetrul pătrat de reclamă la preţ de aur: “LORA A PUS BOTIC! VEZI CE A NEMULŢUMIT-O PE BLONDĂ!”. Ce a nemulţumit-o pe blondă au fost cartofii care se coceau prea greu în cuptor, ea fiind o mare amatoare de cartofi copţi. Sursa? Pagina de Facebook a cântăreţei. Foarte interesant, era să cad de pe WC când am citit ştirea!

botic

Revenim cu picioarele pe pământ şi citim o “scrisoare deschisă” semnată de “jurnalista Livia Botici” (care, apropo, nu mai practică jurnalismul de ceva timp) şi adresată ministrului de Interne. “Scrisoarea” a fost preluată de Monitorul de Alba şi n-o să vă chinui cu textul integral, vă redau doar esenţialul. “Presa locală şi naţională a preluat scrisoarea ziaristei iar din surse neoficiale aflăm că la nivelul ministerului de Interne se creează panică dar şi multe semne de întrebare”, speculează Monitorul de Alba. Iată, deci, capodopera:

“Alooooo, domnule ministru de Interne, în urmă cu doar câteva zile v-a fost arestat cel mai bun poliţist de Crimă Organizată, cel căruia, dacă vă aduceţi aminte, vroiaţi să îi oferiţi o funcţie mai mare, în cadrul IGPR. Astăzi, domnule ministru de Interne, de ce staţi ascuns? Astăzi, de ce domnule ministru de Interne nu spuneţi că Traian Berbeceanu este nevinovat şi că totul este doar o înscenare grosolană??? […] Dacă vroia să facă lumină, lucrurile începeau să se mişte! Tocmai de aceea, mă întreb şi azi, de ce stai ascuns, domnule ministru de Interne? De ce nu iei măsuri? De ce nu faci nimic? Trezeşte-te, dă-ţi două pălmi, spală-te pe faţă cu apă rece de jegul care te învăluie şi fă odată pentru totdeauna ceea ce trebuie! Mai ai şi varianta să te trezeşti şi să-ţi dai demisia dintr-o funcţie pe care nu o meriţi!”. Nu vreau să fiu rău, dar unde era tupeul curajul ăsta pe vremea când jurnalista locuia în Deva şi nu în altă ţară?
Nu-i nimic, îmi dau şi eu două PĂLMI şi o să-mi revin!

doua palmi

“Adrian Năstase este acuzat în acest caz că că, în perioada 2002 – 2004, în calitate de premier, ar fi primit, în mod direct şi prin intermediul soţiei sale, Dana Năstase, foloase necuvenite […]”, scria Otilia Ciocan pentru Mediafax. Nici după 24 de ore greşeala (“că că”) nu a fost corectată.

caca

“Cum se va schimba în 2014 călătoria cu avionul: spaţiu mai mic între scaune, internet wireless la bord şi etichetarea bagajelor de cală de-acasă”, informează Adevărul. Pe lângă că au scris “11 septemnrie”, autorii au scăpat şi două exclamaţii care nu-şi aveau locul în text: “Tradiţia spune că toate modelele Boeing s-au construit în Washington dar, dacă lucrurile se vor schimba, atunci Washingtonul va pierde cam 27.000 de locuri de muncă!” şi “Airbus anunţă la rându-i schimbări!”.
De unde atâta entuziasm pentru nişte informaţii care nu ne afectează deloc pe noi, românii care nu au mai construit un avion de pe vremea lui Aurel Vlaicu?

boeing

Fenomenul maşinilor care intră în copaci pare să fie unul extins. Şi CityNews raportează că o şoferiţă s-a rănit după ce a intrat cu maşina într-un copac. Mă scuzaţi, dar nimeni nu se mai loveşte de copaci, toată lumea “intră în ei”?

intrat in copac

EDÍL, edili, s. m. 1. (În antichitatea romană) Magistrat care supraveghea edificiile şi instalaţiile publice, care se ocupa de aprovizionare, de organizarea jocurilor etc. 2. (Adesea fig.) Persoană care face parte din conducerea administrativă a unui oraş; consilier municipal (dexonline.ro). Ei bine, dacă edil este conducătorul unui oraş, de ce i-ai spune “edil local”? Poate ne lămureşte Raluca Polmolea, de la Servus Hunedoara. “[…] edilii locali vor finanţa o investiţie pentru diminuarea poluării fonice”.

edilii locali

“Bătaie într-un club din Petroşani cu efecte transfrontaliere”, scrie Ziarul Hunedoreanului. “*Libienii aflaţi în stagiu de pregătire la INSEMEX au fost snopiţi în bătaie de un grup de românaşi încinşi!”. Articolul este semnat de Carmen Cosman-Preda (hopa!), dar dacă nu ar fi fost semnat, aş fi putut băga mâna în foc că e scris de Mircea Badea sau de vreun fan înfocat al “vedetului”, că lui îi place să folosească acest cuvânt scârbos (din punctul meu de vedere) – “românaşi”. Urât, dragi presari… şi ce înseamnă “românaşi încinşi”? O fi vreo expresie din Valea Jiului?
A, şi încă o întrebare: bătaia a avut efecte transfrontaliere sau clubul din Petroşani este “cu efecte transfrontaliere”? Dacă e vorba despre bătaie, eu aş fi zis “bătaie cu efecte transfrontaliere într-un club din Petroşani”. Nu?

romanasi incinsi

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'