Criza medicilor trimite pacienţii la Deva

Articolul a fost vizualizat de 3,615 ori

Zeci de hunedoreni care au mers la Urgenţa Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” din Hunedoara cu diferite probleme de sănătate au fost direcţionaţi către Spitalul Judeţean din Deva, din cauză că Spitalul Municipal se confruntă cu o criză de personal. Directorul medical al Spitalului din Hunedoara, medicul Carollina Radu, spune că secţiile deficitare sunt ATI şi ORL. Aceasta recunoaşte că, până la soluţionarea problemei, unii dintre pacienţi vor fi nevoiţi să apeleze, în continuare, la serviciile spitalului din Deva.

spital atiPotrivit directorului medical al Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu”, doctoriţa Carollina Radu, situaţia de la Hunedoara este cunoscută la Ministerul Sănătăţii. “Noi nu avem resurse financiare suficiente pentru a avea încă o linie de gardă ORL şi Oftalmologie, dar nici medici specialişti. Spitalul de Urgenţă din Deva are un alt statut, deci o altă finanţare, un alt număr de paturi şi de medici. Doctorii de acolo îşi permit să facă linie de gardă ORL. De altfel, singura din tot judeţul. Pentru a asigura această linie de gardă, Spitalul Judeţean din Deva aduce medici de la Hunedoara, cum este şi cazul colegului nostru, doctorul Mircea Stănculescu, dar şi din Valea Jiului. Spitalul din Deva este obligat, prin lege, ca spital de urgenţă, să aibă linie de gardă inclusiv pentru cele două secţii: ORL şi Oftalmologie. Vom vedea dacă Ministerul Sănătăţii va debloca posturile pentru cele două specialităţi medicale, astfel încât să putem angaja şi noi un medic şi să avem ambulatoriul deschis cât mai mult timp, pe parcursul zilei”, afirmă medicul Carollina Radu.

Obligaţi de lege să-i deservească pe hunedoreni

Potrivit acesteia, ambulatoriul Spitalului Municipal este deschis până la ora 15, dar anul acesta este posibil ca medicii să înceapă să lucreze pe două ture, pentru a acoperi cererea mare de servicii medicale. “Sperăm ca şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate Hunedoara (CJAS) să ne acorde mai mulţi bani, pe măsura realizărilor şi a rangului spitalului de la Hunedoara – care e clasificat la nivelul 3. Diferenţa dintre spitalul de la Hunedoara şi cel de la Deva constă în faptul că spitalul din reşedinţa de judeţ este declarat spital de urgenţă. Noi am avem circuite excelente şi am obţinut acreditarea înaintea Spitalului Judeţean, însă ne dezavantajează geografia”, adaugă directorul medical.

Carollina Radu spune că ocuparea posturilor vacante este dificilă, pentru că spitalele, deşi ţin de administraţia locală, trebuie să ceară aprobarea Ministerului Sănătăţii. Doctoriţa mai spune că, în baza Ordinului Ministerului Sănătăţii 1609 din 2006, Spitalul Municipal din Hunedoara va semna un protocol de colaborare cu Spitalul Judeţean Deva, astfel încât pacienţii din Hunedoara să poată fi trimişi în reşedinţa de judeţ, dacă la Spitalul Municipal nu este personal medical de specialitate: “Este vorba despre neurochirurgie, chirurgie plastică şi liniile de gardă ORL şi oftalmologie”. Managerul interimar al Spitalului de la Hunedoara, Silvia Ghenea, precizează că în luna martie, cel mai probabil, vor fi scoase la concurs trei posturi pentru medici specialişti, în cadrul secţiilor ATI, Dermatologie şi Neonatologie. De asemenea, în 5 februarie, trei posturi de asistente vor fi scoase la concurs, iar alte două posturi pentru personal mediu vor putea fi ocupate în martie, în acelaşi timp cu posturile destinate medicilor.

Prea puţini medici şi la Deva

Şi spitalul de la Deva se confruntă cu un deficit de personal, în condiţiile în care medicii sunt tot mai puţin interesaţi să lucreze în România, unde salariile sunt de cinci, până la zece sau chiar 20 de ori mai mici în comparaţie cu remuneraţiile pe care le pot câştiga peste graniţe. Astfel, s-a întâmplat ca direcţiunea să organizeze nu doar unul ci mai multe concursuri pentru a ocupa posturile vacante de la Terapie Intensivă, Radiologie şi Oncologie.

“Nu găseşti chiar aşa uşor medici specialişti. Cei tineri se orientează mai ales pentru spitalele din străinătate, în condiţiile în care un medic specialist din România câştigă în jur de 1.500-2.000 de lei”, explică directorul medical al Spitalului Judeţean din Deva, medicul Ioan Demeter. Acesta recunoaşte că unitatea pe care o conduce nu stă strălucit nici la capitolul personal mediu. “Chiar la Urgenţă, la secţiile chirurgicale, Neurologie, Oncologie ne-ar mai trebui personal, însă problema cea mai mare este la infirmiere şi la personalul auxiliar. Munca este destul de grea, iar salariile sunt şi mai mici… Concursuri pentru ocuparea posturilor se organizează eşalonat, imediat ce apar patru-cinci posturi libere. Dar la 1.200 de angajaţi… este destul de greu să rezolvi dintr-o dată toate problemele”, adaugă directorul medial al Spitalului de Urgenţă Deva.

“Medici, respectaţi protocolul!”

Acesta spune că posturile pentru medici se ocupă dificil, în condiţiile în care pentru acest lucru este necesară parcurgerea unei proceduri complexe: aprobarea Consiliului Judeţean, a Ministerului Sănătăţii, dar şi anunţarea posturilor vacante prin intermediul site-ului spitalului, al presei locale şi centrale. Ioan Demeter mai spune că Spitalul Judeţean nu refuză pacienţii care vin de la Hunedoara, dar şi din celelalte oraşe ale judeţului, însă îi acuză pe medicii din spitale că nu respectă protocolul şi nu anunţă telefonic, înainte de a urca pacientul în ambulanţă.

“Adresabilitatea este mare, în general, din tot judeţul. Din păcate, la noi, la Urgenţă, vin pacienţi fără ca medicii să fie anunţaţi, iar asta înseamnă că nu se respectă protocolul. Spre exemplu, pacienţii cu arsuri foarte grave trebuie trimişi direct la alte spitale, fără să mai treacă pe la Deva. Sau, alt exemplu, medicii de la Reanimare sau de pe secţia de specialitate se trezesc cu pacientul fără a fi pregătiţi să intervină imediat, pentru că nu au fost anunţaţi telefonic, aşa cum prevede protocolul! Din această cauză, doctorii trebuie să se consulte înainte. Poate pacientul trebuie trimis direct în clinică, la Timişoara sau la Bucureşti. Complicăm lucrurile şi pierdem timp preţios, transformând Spitalul Judeţean într-o haltă inutilă”, declară directorul Spitalului Judeţean, Ioan Demeter.

RMN la Hunedoara, tomograf la Deva

În ciuda acestor aspecte îngrijorătoare, medicii ne aduc şi două veşti bune. În luna februarie, un nou computer tomograf va deveni funcţional la Deva şi îl va înlocui pe cel vechi, uzat şi stricat, iar la Hunedoara va deveni funcţional un aparat RMN şi unul pentru analiza osteodensitometriei osoase cu raze X. “În 2004, a fost cumpărat, prin Ministerul Sănătăţii, un computer tomograf, care între timp s-a uzat şi s-a stricat – explică şeful medical al Spitalului de Urgenţă, Ioan Demeter. În decembrie 2013, Consiliul Judeţean a cumpărat un tomograf nou, iar în februarie acesta va fi pus în funcţiune. Aici am avut trei medici specialişti, unul a plecat şi mai avem doar doi medici cu competenţă în deservirea aparatului, deşi ar trebui să avem trei sau chiar patru”.

Ioan Demeter menţionează, însă, că posturile vor fi scoase la concurs. Până când tomograful de la Deva va fi pus în funcţiune, devenii vin la Hunedoara sau merg la un cabinet privat din Deva, costurile fiind suportate de Spitalul Judeţean. Directorul medical de la Spitalul Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara, Carollina Radu, spune că hunedorenii nu vor mai fi nevoiţi să bată drumurile până la Deva sau Petroşani, pentru că, după 15 februarie, la Spitalul Municipal vor fi inaugurate noi servicii de investigare RMN şi DEXA (osteodensitometrie osoasă cu raze X). “Noi am închiriat spaţiul în decembrie unui investitor. Este un contract pentru 10 ani, iar firma care face investiţia va avea un contract cu Casa de Asigurări. Noi vom trimite la ei pacienţii în regim de ambulatoriu, ca la orice policlinică, pacienţii din spital – costurile fiind achitate de noi şi de CJAS, iar hunedorenii care nu au asigurare medicală vor avea accces la aceste servicii contra cost”, explică medicul Carollina Radu.

Conducerea Spitalului Municipal “Dr. Alexandru Simionescu” adaugă că, după funcţionalizarea aparaturii, Spitalul din Hunedoara va deveni unul dintre puţinele din ţară care dispune de tehnologie de ultimă oră RMN, DEXA, plus tomograf.

Tags: ,

About Ada Beraru