România se poate cumpăra la liber

Articolul a fost vizualizat de 28,046 ori

Ministrul IMM-urilor, Maria Grapini, a declarat că în acest moment străinii pot cumpăra fără restricţii terenuri în România, pentru că nu există în vigoare condiţii restrictive, după ce legea care le dădea românilor drept de preempţiune a fost respinsă de preşedintele Traian Băsescu. 

agricultura“De la 1 ianuarie 2014 au expirat cei şapte ani în care în România nu puteau fi cumpărate terenuri decât de persoane juridice, nu şi de persoane fizice din alte ţări. Acum când vorbim, orice cetăţean, din orice ţară, dacă vine şi identifică un teren şi se înţelege cu proprietarul, îl poate cumpăra fără niciun alt aviz (…) Există un vid legislativ de aproximativ o lună.
Nu există în vigoare o altă lege care să pună şi alte condiţii, până cel mai devreme în 10 februarie, când pot să intre în plen comisiile să lucreze, legea fiind returnată, trebuie refăcută”, a declarat Grapini, citată de Mediafax. Ministrul a spus că “Ideea legii respinse a fost atât să existe acest drept de preempţiune pentru români şi pentru stat, cât şi să se încerce o compactare a terenurilor”.

Ne-am obligat la asta

Conform Tratatului de aderare la UE, România s-a angajat ca la 1 ianuarie 2014 să liberalizeze piaţa funciară, astfel încât cetăţenii străini, persoane fizice, din comunitatea europeană să poată cumpăra fără restricţii terenuri agricole.

About Adrian Sălăgean