Vin banii pentru un nou bloc ANL

Articolul a fost vizualizat de 2,077 ori

Ministrul Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, a anunţat, în timpul vizitei pe care a făcut-o la Deva, în urmă cu câteva zile, că în acest an vor fi alocate fonduri pentru continuarea lucrărilor de construire a blocului ANL din municipiul Hunedoara. Primele discuţii pentru construirea imobilului au început încă din 2006, iar lucrarea propriu-zisă a demarat în 2009, însă a fost sistată doi ani mai târziu, din lipsă de fonduri.

Bloc ANL în HunedoaraÎn acest moment, în municipiul Hunedoara sunt funcţionale două blocuri ANL, cu 108 apartamente. Cele două imobile au fost date în folosinţă în anii 2007, repectiv 2008. Ulterior, a fost votată o hotărâre a Consilului Local, iar Primăria Hunedoara a început demersurile pentru construirea a încă două blocuri, fiecare cu câte 80 de apartamente. Un teren cu o suprafaţă de 7.000 de metri pătraţi, situat pe strada Alexandru Vlahuţă (în imediata apropiere a Şcolii Generale Nr. 10 din Hunedoara), a fost predat Agenţiei Naţionale pentru locuinţe în 2006, pentru începerea construirii blocurilor. „În faza I, urma să înceapă construirea primului bloc, iar Agenţia Naţională pentru Locuinţe (ANL) ne-a cerut să degrevăm terenul de sarcini. Asta însemna că au trebuit scoase toate conductele utilitare ale reţelelor de apă, de gaze, dar şi cablurile electrice, astfel încât, în momentul începerii construirii, imobilele din zonă să nu fie afectate”, explică viceprimarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu. Acesta adaugă că, din cauza riscului unei alunecări de teren în zonă, a fost necesară construirea, preventiv, a unui zid de sprijin. „Primăria a făcut această investiţie, care se cifrează la 600.000 de lei, la care se adaugă 50.000 de lei, bani necesari pentru studiile de fezabilitate, proiectare şi expertize”, adaugă viceprimarul.

Licitaţie câştigată la aproape jumătate din preţ

Edilii Hunedoarei spun că autorizaţia de construire pentru primul imobilul ANL (care urma să aibă parter, trei niveluri plus mansardă şi să cuprindă 80 de apartamente) a fost eliberată în luna martie a anului 2009. Lucrările s-au derulat până în luna noiembrie 2009, pentru că – între timp – firma care a câştigat licitaţia a falimentat. Potrivit viceprimarului, S.C. ISON a câştigat licitaţia la puţin peste jumătate din preţ. Autorităţile locale susţin că devizul general pentru lucrare a implicat o valoare totală de 10 milioane de lei, iar licitaţia a fost câştigată contra sumei de numai 5.300.000 de lei. Investiţia pentru lucrările începute de ANL în 2009 s-a ridicat la 150.000 de lei, dar Primăria Hunedoara a mai alocat, potrivit edililor-şefi, încă 600.000 de lei din banii contribuabililor, pentru zidul de sprijin şi pentru devierea necesară pentru reţelele de utilităţi.

Mai mulţi bani pentru noul bloc al Hunedoarei

După intrarea în faliment a primului contractor, S.C. ISON, lucrarea a fost preluată de o altă societate, S.C. Zona D S.R.L, care a continuat lucrările până în iulie 2011. Noua companie a finalizat lucrările de infrastructură: săpături, turnări betoane la fundaţie, execuţie subsol, după care – din lipsă de finanţare – lucrările au fost oprite. În intervalul noiembrie 2011 şi până în prezent, adică timp mai bine de doi ani de la începerea lucrării, materialele de construcţie folosite au început să se degradeze. Mai mult, componentele metalice din partea superioară a armăturilor au început să fie dislocate şi furate de hunedorenii care trăiesc de pe urma reciclării fierului vechi. Acum, Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice alocă peste 13 milioane de lei pentru primul imobil ANL, în condiţiile în care toată documentaţia a fost refăcută.

Sute de cereri pentru locuinţe

„Noi am reluat documentaţia, din cauză că veneau la Primărie sute de cereri pentru locuinţe, iar administraţia locală nu le putea onora. Conform necesarului real, suma de care e nevoie pentru construirea noului bloc ANL este de 13 milioane de lei”, precizează viceprimarul. Potrivit acestuia, acordarea lucrării se va face în urma unei noi licitaţii, iar autorităţile locale estimează că ea va fi organizată în primăvara acestui an sau, cel mai târziu, în primele luni de vară ale lui 2014. Viceprimarul Hunedoarei, Dan Bobouţanu, spune că Primăria Hunedoara a cerut anul trecut Agenţiei Naţionale pentru Locuinţe reluarea lucrărilor, pentru finalizarea construcţiei. „Suntem convinşi că alocarea sumelor necesare nu s-ar fi făcut fără intervenţia deputatului de Hunedoara, Eleonora-Carmen Hărău, care a făcut demersuri repetate la Ministerul Dezvoltării, astfel încât să putem continua lucrarea”, adaugă viceprimarul Hunedoarei. Potrivit ministrului Finanţelor Publice, Daniel Chiţoiu, ministerul de resort are la dispoziţie, anul acesta, 300 de milioane de lei pentru lucrările de construcţie a blocurilor ANL din ţară.

Carmen Hărău: “Continuăm proiectele pentru Hunedoara noastră”

Carmen Hărău

Carmen Hărău

Deputatul PNL de Hunedoara, Carmen Hărău, este persoana care a reuşit să deblocheze situaţia finanţării locuinţelor ANL din municipiul Hunedoara şi a făcut lobby pentru ca Primăria Hunedoarei să aibă posibilitatea de a transforma pădurea Chizid într-un loc cu adevărat prietenos, în care localnicii să se poată plimba şi relaxa.

“Am bucuria să constat că eforturile mele pentru reluarea finanţării locuinţelor ANL din Hunedoara au dat roade. Anul acesta vor veni de la bugetul central 13 milioane de lei pentru cele 80 de locuinţe ANL aflate doar la faza de fundaţie, în municipiul Hunedoara. Oraşul are o problemă locativă acută, iar finalizarea proiectului ANL reprezintă doar un prim pas în rezolvarea acestui neajuns. În ce priveşte transformarea pădurii Chizid în pădure-parc, doamna ministru Lucia Varga mi-a promis de mai multă vreme că se ocupă de crearea cadrului legal necesar. Mă bucur că acum a făcut şi în mod public această promisiune.

Anul trecut am reuşit să rezolvăm două chestiuni importante pentru hunedoreni şi nu numai: acoperirea arieratelor primăriilor şi eliminarea nedreptăţilor din legea pensiilor în ce priveşte acordarea grupelor de muncă. Nu ne oprim însă aici. Vom continua proiectele pentru Hunedoara noastră. Am toate motivele să cred că, în 2014, vom reuşi, împreună cu Primăria şi Consiliul Judeţean, să integrăm Castelul Corvinilor în programele turistice ale judeţului şi să obţinem finanţări consistente pentru acest edificiu extrem de important din punct de vedere istoric, cultural şi turistic.

În această perioadă, analizez strategia de dezvoltare a municipiului Hunedoara pentru intervalul 2014 – 2020, întocmită de executivul Primăriei. Este pentru prima oară când există un asemenea document. În virtutea bunei colaborări cu conducerea Primăriei oraşului, voi formula observaţii, după care vom discuta cu toţi factorii implicaţi, astfel încât proiectele pentru Hunedoara noastră să se transpună în realitate cât mai rapid şi mai eficient”.

About Ada Beraru