Tragedia din Apuseni va fi analizată de autorităţile hunedorene

Articolul a fost vizualizat de 1,570 ori

Conducerea Serviciului Salvamont Hunedoara solicită întrunirea Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă într-o şedinţă în urma căreia să fie pus la punct programul unor exerciţii menite să ajute autorităţile şi serviciile specializate din judeţ să nu repete greşelile făcute pe parcursul intervenţiei de salvare a ocupanţilor avionului prăbuşit luni în Apuseni. Felul în care s-au derulat luni operaţiunile de căutare şi intervenţie este un exemplu negativ demn de analizat şi obligatoriu de evitat.

Salvamontiştii hunedoreni îşi doresc realizarea de simulări ale unor situaţii asemănătoare cu cea din 20 ianuarie 2014, din Apuseni, astfel încât istoria să nu se repete şi în munţii judeţului

Salvamontiştii hunedoreni îşi doresc realizarea de simulări ale unor situaţii asemănătoare cu cea din 20 ianuarie 2014, din Apuseni, astfel încât istoria să nu se repete şi în munţii judeţului

Şeful Serviciului Judeţean Salvamont Hunedoara, Ovidiu Bodeanu, spune că este cât se poate de necesară o şedinţă a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă în care să se analizeze modul defectuos în care s-a acţionat luni, în Apuseni, dar, mai ales, să fie pus la punct un program de exerciţii care să simuleze situaţii de acest gen, astfel încât greşelile vecinilor din Alba să nu fie repetate.

“Din păcate, suntem nevoiţi să învăţăm din greşelile altora. Salvamontul trebuia să fie primul serviciu anunţat şi trimis în teren, apoi coordonat cu echipajele ISU şi ceilalţi participanţi la acţiunea de căutare. Din nefericire, la accidentul de ieri, din cauza ceţii, nu s-a putut interveni cu elicopterul. Poate că nu ştie multă lume, dar şi Salvamont Alba şi Salvamont Hunedoara au echipe specializate în acţiuni de salvare cu elicopterul, iar Asociaţia Naţională a Salvatorilor Montani are la dispoziţie un elicopter pus la dispoziţie prin intermediul unui parteneriat cu ROMATSA”, declară Bodeanu.

“Au fost două greşeli majore”

Ovidiu Bodeanu, salvamontist cu peste 30 de ani de experienţă în domeniu, este de părere că intervenţia de salvare a victimelor accidentului aviatic din Apuseni are toate şansele să devină un exemplu clar despre cum NU trebuie să se acţioneze în astfel de situaţii: “Nu discut dacă avionul trebuia să zboare sau nu. Nici nu sunt abilitat să discut detaliile despre zbor. Însă de la momentul accidentului şi până la găsirea şi transportarea victimelor s-au comis o serie de greşeli grave. În primul rând, apelul la 112 a venit cu întârziere. Apoi, Serviciul Salvamont nu a fost primul care să fie alertat. Când ai o problemă cu instalaţia electrică, tu chemi tâmplarul doar că este el un om bun şi-ţi place de el? Salvamontiştii au şi echipament pentru munte, cunosc şi zona şi, în plus, ştiu şi să acorde primul ajutor aşa cum trebuie. SMURD-ul nu avea ce să caute în munte. SMURD-ul trebuie doar să vină la întâlnirea cu salvamontiştii care coboară accidentatul de pe munte. S-a acţionat haotic. Colegii mei au fost trimişi ba pe un deal, ba pe altul. 4 kilometri într-o zonă montană, şi cu zăpadă, se pot parcurge şi în două ore, sau chiar mai mult. Degeaba vorbim de doar 4 kilometri distanţă aeriană! Au fost două greşeli majore: nu s-a localizat apelul cu precizie (mi se pare anormal să vină să ţi se spună să-i cauţi pe o rază de 4 kilometri). Apoi, a lipsit omul care să coordoneze întreaga operaţiune. Ieri, din ce am văzut la televizor şi din ce am aflat de la colegi, acolo toată lumea dădea indicaţii şi nimeni nu mai ştia de cine să asculte”.

Tags: ,

About Ciprian Iancu