Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,693 ori

Bucurie mare în redacţia Ziarului Hunedoreanului! Nu ştiu care sunt motivele entuziasmului exagerat de care dau dovadă jurnaliştii, dar în ediţia de vineri, 17 ianuarie, aproape că nu am găsit articol al cărui supratitlu să nu se termine într-un semn al exclamării. Unele sunt chiar inutile…

bucurie zhd 1

bucurie zhd 2

bucurie zhd 3

bucurie zhd 4

bucurie zhd 5

bucurie zhd 6

bucurie zhd 7

Dacă nu aş fi ştiut mai bine, aş fi crezut că Ziarul Hunedoreanului a angajat-o pe Ramona Ştefan să le pună supratitluri. Numai ea şi fostul jurnalist Lucian Stanciu mai pun atât de multe semne de exclamare în titluri.

“RESEMNAT. Până miercuri seara patronul Cetăţii Deva, Marian Muntean era optimist că echipa sa va reuşi calificarea în play-off acum nu mai crede”, scrie Sami Tamaş, în Ziarul Hunedoreanului. Până acum, credeam că un singur jurnalist nu poate face atât de multe greşeli într-o singură explicaţie foto, dar iată că Sami Tamaş ţine să-mi năruie speranţa. Iată cum era corect: “Până miercuri seara, patronul echipei de handbal Cetate Deva, Marian Muntean, era optimist că echipa sa va reuşi calificarea în play-off, dar acum nu mai crede”. Sunt patru greşeli…

acum nu mai crede

“Grupul energetic de 210 MW de al Electrocentrale Deva va fi desfiinţat”, anunţă Carmen Cosman-Preda, tot în Ziarul Hunedoreanului. De al?

de al

Nici Daniel Guţă nu se lasă mai prejos: “Şoferul a pierdut controlul maşinii şi a lovit un stâlp de ilumunat”.

ilumunat

În Glasul Hunedoarei, Irina Năstase a scris despre demisia în bloc din sindicatul RomâniaFilm. Numai că, în loc să scrie că “demisia în bloc a venit în urmă predării în administrare a cinematografelor modernizate din ţară şi proprietate a statului român către o firmă privată”, jurnalista a scris: “demisia în bloc a venit în urma prădării…”, ceea ce nu-i foarte departe de adevăr, dar nu e corect din punctul de vedere al Chiorului.

pradarii

“Preşedintele Consiliului Judeţean Hunedoara şi, totodată preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ […]”, scrie Carmen Cosman-Preda, în Ziarul Hunedoreanului. Cam ameţitoare virgulele astea, aşa-i?

totodata virgula

 

“Soarele adoarme. Veza va întâmplă cu pământul!”, ne îndeamnă (?) Glasul Hunedoarei. “Veza va” este varianta scurtă a “vezi ce se va”. Dacă s-a ajuns la un asemenea nivel al lenei, eu aproape că mă dau bătut.

veza va

Tămăduitoarele şi mamele Omida care-şi făceau reclamă în Servus Hunedoara par să se fi “mutat” în Ziarul Hunedoreanului. Înţeleg nevoia de a vinde cât mai multă publicitate, dar chiar aşa, chiar oricui?

tamaduitoarea ioana

Dacă aş fi citit ştirea din Servus Hunedoara cu titlul “Sute de şcolari depistaţi cu păduchi în judeţul Hunedoara” fără să fi citit, întâi, comunicatul trimis de Direcţia de Sănătate Publică a judeţului Hunedoara, m-aş fi îngrozit. Dar aşa, mă îngrozesc doar la gândul că jurnalista Raluca Polmolea a pus acest titlu ca să atragă cititorii, pentru că de fapt este vorba despre 191 de copii cu păduchi, deci nici măcar DOUĂ sute. Sunt curios, dacă erau sub 100 de cazuri, Raluca Polmolea ar fi scris tot aşa, “sute de cazuri”, şi ar fi explicat că sunt “0,9 sute de cazuri”?

sute de paduchi
Chiar şi aşa, 191 de copii cu păduchi şi şase cu scabie, în România civilizată a anului 2014, sunt mulţi!

“Forajele de explorare în perimetrul minier Deva nu au identificat minerale. Nu doar legale, ci şi benefice pentru noi” – este titlul unui articol publicat de Mesagerul Hunedorean marţea trecută. Nici până acum, autorul, Volodia Macovei, sau vreunul dintre colegii săi nu au observat greşeala şi l-au lăsat aşa. Şi nici aici n-au văzut nimic suspect: “Iar în final, dacă se vor descoperii oarece zăcăminte de aur ori cupru, cu atât mai bine pentru noi”.

volodia devagold

Pamfletarul de serviciu de la Ziarul Hunedoreanului a vrut să facă o glumă bună, dar aşa i s-a făcut o lene când a venit vorba despre găsit o poză pe care s-o modifice, încât a luat-o de-a gata de pe site-ul TimesNewRoman.ro, a schimbat capul celebrului Ghiţă Ciobanul cu cel al aproape-la-fel-de-celebrului Victor Viorel Ponta, a schimbat capul oii cu cel al primarului din Orăştie şi pamfletu’-i gata! Poza “originală” era făcută ca să ilustreze “ştirea” conform căreia Ghiţă Ciobanul are un magazin Mega Image la stână… iar magazinul cu pricina a rămas în pamfletul deloc original al celor de la ZHD.
Că vi-e o leneee / Vi-e o lene de vă doareee!

Originalul:

mega_image_ciobanul_ghita

“Furăciunea”:

ciobanul-ghita copy

Nu-i aşa că atunci când citiţi “Lidl scoate dulciurile şi snaksurile de la casele de marcat din 600 de magazine”, vă gândiţi că-i vorba despre magazinele Lidl din România? Ei bine, cei de la Glasul Hunedoarei nu s-au gândit că noi ne vom gândi la asta, aşa că au publicat o ştire cu titlul de mai sus şi abia în text au menţionat că e vorba despre magazinele din Marea Britanie.

lidl

Să corectaţi, bine?

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'