Colţul cultural: Ne-a părăsit maestrul Nedel!

Articolul a fost vizualizat de 1,371 ori

Duminică, 19 ianuarie 2014, a plecat dintre noi maestrul Aurel Nedel. Marele pictor a influenţat o perioadă îndelungată peisajul artelor vizuale din România, cu marcante realizări şi pe plan internaţional. Un artist care a conturat un stil preluat de la şcoala Ciucurencu, al cărui discipol a rămas toată viaţa.

Aurel NedelL-am cunoscut pe maestrul Nedel în 1995, când am organizat, împreună cu domnul Doru Gaita la Clubul “Constructorul”, o expoziţie cu lucrările artistului. În momentele premergătoare vernisajului l-am întrebat pe maestru dacă nu ar trebui asigurată pază pentru securitatea lucrărilor, valoarea lor fiind, în acea vreme, de cel puţin 300 de milioane lei. Auzind discuţia pe care am avut-o cu maestrul, domnul Doru Gaita, director general în acea vreme la ICSH, meticulos din fire, a hotărât să stabilească un post de pază în expoziţie. Evenimentul a fost conturbat, ca un făcut, de o încercare de furt, pe care au pus-o la cale câţiva inşi. Au auzit la Radio Color că în expoziţie sunt lucrări de mare valoare artistică. Aşa că, în prima noapte după aşezarea tablourilor pe simeze, au atacat fără să ştie că în clădire era un paznic înarmat. Respectivul paznic, văzând-se asaltat din două părţi, a considerat că singura soluţie să scape de hoţi este… să tragă un foc de pistol în aer. Bineînţeles că tâlharii au fugit mâncând pământul şi în acest fel expoziţia maestrului Aurel Nedel a fost în siguranţă. Astfel am reuşit toţi să scăpăm de un eveniment nedorit. Pentru ca expoziţia să fie văzută de câţi mai mulţi, am invitat profesorii de desen din şcolile hunedorene, să vină în galerie, după un grafic stabilit de comun acord, împreună cu elevii din clasele la care predau.

Maestrul fiind prezent în fiecare zi în spaţiul expoziţional, se putea realiza o frumoasă lecţie pe viu. Printre operele expuse se afla şi un autoportret care atrăgea atenţia celor care priveau lucrările, toţi fiind izbiţi de asemănarea cu realitatea. În timpul vizitei unor elevi de la Şcoala Generală Nr. 6, profesorul Tibor Fazakas întreabă dacă văd asemănări între tablouri şi persoanele din sală. Un copil mai îndrăzneţ spuse: “Uite, domnul de la masă seamănă cu personajul din tablou, mai puţin sticla de bere şi alunele.” În acel moment, maestrul Nedel se omenea cu respectivele produse. A urmat, bineînţeles, un hohot de râs, după care pictorul a discutat cu grupul de elevi despre arta sa. L-am văzut apoi pe maestru la atelierul său de la etajul şapte de pe strada Eforie din Bucureşti şi apoi acasă la Vaidei. A fost un om deosebit de amabil, sociabil, cu un ascuţit spirit de observaţie, aceste calităţi influenţând lucrările în ulei sau acuarele, marcate de stilul şcolii Ciucurencu.

Iată câteva date despre viaţa şi creaţia maestrului, oferite de colegii domniei sale de la Uniunea Artiştilor Plastici.

“Aurel Nedel s-a născut la 19 ianuarie 1930, în comuna Vaidei, judeţul Hunedoara. A absolvit Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, Bucureşti, în anul 1956, la clasa de pictură a profesorului Alexandru Ciucurencu. În 1958, devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici. Între 1961-1962 a fost asistent la Institutul de Arte Plastice din Bucureşti, personalitate marcantă şi apreciată la nivel naţional şi internaţional. După absolvirea Liceului “Decebal” din Deva, a plecat în Bucureşti, unde a urmat Institutul de Arte Plastice “Nicolae Grigorescu”, pe care l-a absolvit în anul 1956. L-a avut ca profesor pe Alexandru Ciucurencu, al cărui discipol fervent va rămâne.

În acelaşi an, Aurel Nedel a debutat în expoziţia găzduită la Sala Kalinderu din Bucureşti, unde a prezentat publicului 20 de picturi şi 5 desene, alături de Traian Brădean şi Ion Nicodim. De-a lungul activităţii sale artistice, pictorul Aurel Nedel a participat la numeroase expoziţii, atât în ţară, cât şi în alte ţări ale lumii: Franţa, Austria, Belgia, Olanda, Germania, Polonia, Portugalia, Israel, Suedia, Bulgaria, SUA sau Japonia. După ce s-a pensionat, s-a retras din Capitală în satul natal Vaidei, unde şi-a amenajat un atelier chiar în curtea casei părinteşti, alături de fiul său, Vladimir. Arta românească şi universală rămâne fără încă un pilon al construcţiei sale. La Vaidei, artistul Aurel Nedel, înconjurat de oameni dragi, a plecat în lumea drepţilor. Împlinise 84 de ani.

Preşedinte de Onoare şi membru fondator al Uniunii Artiştilor Plastici, maestrul Aurel Nedel va rămâne în inimile noastre pentru totdeauna”.

Dumnezeu să-l odihnească!

Tags: ,

About Mircea Goian