Cu toată sărăcia, hunedorenii nu întind mâna pentru pomană de la stat

Articolul a fost vizualizat de 5,562 ori

În România, o cotă de 1,1 la sută din populaţie obţine sprijin financiar de la stat (ajutor minim garantat). Întrebarea este cât la sută din populaţia judeţului Hunedoara este “întreţinută” de la bugetul de stat. Am crede că, rămaşi fără minerit şi siderurgie, hunedorenii sunt printre primele judeţe în topul asistaţilor.

painea intinsa care nu spune o poveste nu primeste nimicNu este deloc aşa. O statistică făcută pe baza datelor furnizate de Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) arată că în judeţul nostru primeşte sprijin financiar de stat doar 0,9 la sută din populaţie. Asta în timp ce PIB-ul judeţului este de 11, 2 miliarde de lei.

Cine stă cu mâna întinsă?

Campion la “pomană” de la stat este judeţul Teleorman unde circa 2,7 la sută din populaţie este asistată financiar de la bugetul de stat. De aproape trei ori mai mult decât în Hunedoara. Faptul este în sine ciudat, dat fiind faptul că PIB-ul în Teleorman nu este nici pe departe cel mai mic din ţară. Judeţul se poate lăuda cu un PIB între şapte şi opt miliarde de lei, deci cu circa 75 la sută din cel al hunedorenilor. Studiind mai departe repartiţia ajutoarelor de stat, constatăm, de exemplu, că în timp ce ponderea persoanelor sprijinite financiar de stat în judeţul Alba este de peste 2,6 la sută, PIB-ul judeţului vecin este de 9,5 miliarde de lei, cu mai puţin de două miliarde de lei sub cel al hunedorenilor.

Discrepanţa aceasta naşte un semn de întrebare privitor la echitatea cu care Bucureştiul împarte ajutoarele de stat în ţară. Practic, se poate spune că, din PIB-ul său, judeţul Hunedoara plăteşte sprijin financiar în alte judeţe.

Extreme

După Teleorman, cei mai mulţi asistaţi se găsesc în judeţele Vaslui (2,5 %) şi Mehedinţi (2,46 %), în timp ce la Bucureşti doar 0,3 la sută din locuitori încasează cecuri de la stat.

About Adrian Sălăgean