Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 1,595 ori

“FOTOGALERIE. Maşini de lux implicate într-un carambol pe şoseaua ce leagă Deva de Hunedoara”, scria Raluca Cetean, în Ziarul Hunedoreanului. “În carambol au fost implicate minim trei automobile, din care două au fost SUV-uri”. Va să zică, nu-s chiar maşini de lux, întrucât SUV vine de la Sports Utility Vehicle, adică vehicule sportive-utilitare, iar conform Wikipedia, SUV-ul este: “autoturism ce îmbină spaţiul util al unui break cu capacităţi pentru teren accidentat. Majoritatea SUV-urilor au o formă de break, compartimentele pentru pasageri şi bagaje fiind combinate. SUV-urile mari au în general 3 rânduri de scaune şi 7 locuri în total, iar cele mici au în general 5 locuri”. Deci, domnişoară Cetean, unde anume este luxul menţionat de dumneavoastră într-o maşină pentru teren accidentat?

suv

“Viceprimarul Devei, Ovidiu Moş, a scăpat doar cu avertizat”, ne informează Marcel Bot, tot în Ziarul Hunedoreanului. Păi ori a scăpat doar cu avertizare, ori a scăpat doar avertizat?!

doar cu avertizat

Şi tot de la Marcel Bot vine şi titlul: “În doi ani, Banii publicii intră sub zodia «greu de furat»”. “Banii publici” aţi vrut să scrieţi, aşa-i?

banii publicii

Mesagerul Hunedorean şi-a schimbat site-ul, probabil pe principiul “dacă un lucru nu-i stricat, hai să-l reparăm”. Chiar stricat nu era, dar e drept că persoana care făcea actualizarea nu prea ştia cu ce se mănâncă funcţia “featured image” şi articolele “scoase la înaintare”, adică cele mai importante, erau greu de accesat din cauza pozelor care nu aveau dimensiunile potrivite. Aşa că l-au reparat de nu s-a văzut, problema fiind că de pe dispozitivele mobile – smartphone-uri şi tablete – nu se mai poate citi nicio ştire. Textele se suprapun şi trebuie să îţi doreşti foarte mult să citeşti o ştire şi să ai capacitatea de a citi printre rânduri dacă vrei să afli noutăţile din judeţ. Nu aşa se face, dragilor! Când mai schimbaţi site-ul, asiguraţi-vă că acesta poate fi accesat cu toate browserele şi de pe toate dispozitivele – computer, tabletă, telefon! Nu mai suntem în “era” unui singur browser pe care îl avem instalat numai pe PC, ştiţi?

mesagerul pe mobil

Pentru jurnaliştii de la Mesagerul Hunedorean, în speţă Loredana Goangă, o definiţie culeasă de pe site-ul Wikipedia: “Prezumţia de nevinovăţie reprezintă o cutumă legală utilizată în majoritatea statelor civilizate, care implică o presupunere că o persoană este considerată ca fiind inocentă până la proba contrarie. Scopul prezumţiei de nevinovăţie este acela de a proteja individul împotriva măsurilor abuzive, prin garantarea libertăţii individuale, prin stimularea căutării adevărului de către autorităţile statului şi prin evitarea convingerii că persoana împotriva căreia se exercită o acţiune penală este vinovată”.
Ar trebui ca toţi jurnaliştii să bage la cap această definiţie înainte de a da titluri precum: “Mandat de arestare pentru ţepara Diana Csiki”. Ţepară sau nu, lăsaţi legea să stabilească asta întâi şi acordaţi-i prezumţia de nevinovăţie, pentru că îmi place să cred că trăim într-o ţară civilizată.

tepara

În catalogul unui supermarket am găsit următoarea ofertă: “Preţ 2 bucăţi: 9,54 în loc de 12,72 şi Preţ pe bucăţă: 4,77”. Bucată, bucăţă… ce mai contează cum punem diacriticele? important este să vină hoardele şi să cumpere!

pret pe bucatza kaufland

Cei de la Cronica Văii Jiului s-au gândit să mai “mulgă” şi ei vaca reprezentată de ştirea prăbuşirii avionului de acum două săptămâni, aşa că au găsit un erou local care nu are absolut nicio legătură cu medicii implicaţi în accident, dar… iată cât de mult seamănă poveştile lor!
“În aceste zile, când tragedia din Apuseni este încă proaspătă, mulţi îl consideră pe medicul Radu Zamfir un erou, care şi-a ajutat colegii să rămână în viaţă în lungile ore de aşteptare a echipelor de salvare. Puţini sunt, însă, cei care ştiu că aici, lângă noi, trăieşte un alt erou care, cu multiple răni şi hemoragie internă, nu s-a gândit doar la el, ci şi la semenii lui. Este vorba despre Teodor Mustaţă, inginerul silvic ce a scăpat cu viaţă din cumplitul accident de elicopter, produs în anul 2005, în zona Polatişte”. Adică avem şi noi eroii noştri, da? Ce atâta mediatizare a lui Radu Zamfir, că şi în Polatişte trăieşte un erou. Nu zic că-i rău să ne amintim din când în când de oamenii cu suflet mare, dar de ce o facem doar atunci când sunt alte tragedii pe care le privim ca pe nişte vaci de muls?

eroul din polatiste

“An dificil şi pentru Colegiul Tehnic Agricol din Geoagiu” este titlul unui articol semnat de Magdalena Şerban, în Mesagerul Hunedorean. Şi pentru Colegiul Tehnic? Dar pentru cine mai este un an dificil? Pentru noi? Poate. Pentru alte şcoli? Pentru toate şcolile? Pentru toate colegiile tehnice? De ce “şi pentru Colegiul Tehnic…”?

an dificil si pentru

Monalise Hihn a scris, în Ziarul Hunedoreanului, un editorial cu titlul “Despre Parlament”. Printre altele, jurnalista zice că s-a săturat să tot audă “ce hoţi, ce somnoroşi, ce chiulăi sunt parlamentarii”. Corect este “chiulangii”, nu “chiulăi”, chiar dacă sună mai “de pă stradă” cuvântul ales de doamna Hihn. Apoi, “oglinda în care se uităm” sigur a fost o greşeală de redactare, dar… unde-s corectorii de altădată?

chiulai se uitam

Cei de la Academia Caţavencu au primit de la cititori imaginea de mai jos, în care se poate vedea textul: “Lapte proaspăt muls direct de la producător”. Ăăă… sper că e trucată în Photoshop, mi-e greu să cred că oamenii pot fi atât de aiuriţi. Sau… pot?

lapte muls de la producator

Uneori, comentatorii de pe site-urile ziarelor reuşesc, prin câteva cuvinte, să facă mai mult decât jurnaliştii. De exemplu, comentatorul Gicu, care a avut un răspuns amuzant la o ştire banală din Servus Hunedoara: “Un turist danez, care se afla în staţiunea montană Straja, a reuşit să-şi recupereze portmoneul cu acte şi bani, pe care îl pierduse în zăpadă, cu ajutorul jandarmilor montani. […] După câteva ore, un cabanier din staţiune a găsit portmoneul în zăpadă şi l-a predat jandarmilor montani. Oamenii legii au predat portofemul turistului danez, care a constat că actele erau la locul lor şu nu lipsea niciun leu”. “Că nu lipsea niciun leu înţeleg. Da’ euro mai erau la locul lor?”, întreabă comentatorul. Despre greşelile ziaristei nu mai spun nimic, pentru că nu mai am loc!

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'