“Orfanii migraţiei”, un fenomen care ia proporţii

Articolul a fost vizualizat de 1,854 ori

Pe lângă lipsa locurilor de muncă, oraşul Călan se confruntă cu o a doua problemă care nu poate fi ignorată: numărul copiilor ai căror părinţi sunt plecaţi la muncă peste graniţe este îngrijorător de mare. Dascălii şi reprezentanţii ONG-urilor din Călan spun că, potrivit statisticilor organizaţiilor care activează în domeniul protecţiei copilului, numărul minorilor care au părinţi plecaţi la muncă peste graniţe este dublu, în comparaţie cu media pe ţară.

În Călan, doi din 10 copii din clasele l - Vlll duc dorul părinţilor plecaţi la muncă în străinătate

În Călan, doi din 10 copii din clasele l – Vlll duc dorul părinţilor plecaţi la muncă în străinătate

Directoarea Liceului Tehnologic „Ovid Densuşianu” din Călan, Dorica Ocolişan, spune că numai în clasele structurii şcolii generale a unităţii pe care o conduce sunt 140 de copii cu părinţi plecaţi la muncă în străinătate. Pe de altă parte, conform unei statistici a Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Hunedoara (CJRAE), în urmă cu trei ani numărul copiilor cu părinţi plecaţi la muncă peste graniţe la Călan era de numai 70, adică jumătate din cifrele cele mai recente înregistrate de profesorii diriginţi şi de consilierii şcolari. Reprezentantul Asociaţiei „Călan 1387”, Claudiu Băileşteanu, spune că cifrele sunt alarmante, la o populaţie de numai 11.000 de locuitori şi mai ales având în vedere că şcoala generală are doar 730 de elevi. „O socoteală simplă ne arată că aproape 20 la sută dintre copiii acestei şcoli cresc în lipsa părinţilor, iar situaţia este îngrijorătoare, dacă ţinem cont de repercusiunile pe care absenţa celui mai important sprijin le poate avea în viaţa unui copil sau a unui adolescent”, afirmă Claudiu Băileşteanu.

2.500 de copii cu părinţi aflaţi la mare distanţă

Purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara (DGASPC), Ionela Lazăr, spune că, în tot judeţul Hunedoara, anul trecut autorităţile au înregistrat aproape 2.500 de copii care au părinţii plecaţi la muncă în străinătate. Numărul copiilor ai căror părinţi lucrează peste graniţe a crescut, potrivit statisticilor realizate de asistenţii sociali ai primăriilor şi centralizate de DGASPC Hunedoara, cu 8%, comparativ cu 2012. Reprezentanţii Direcţiei afirmă că situaţia este generată de lipsa locurilor de muncă sau salariile insuficiente pentru a asigura traiul zilnic familiei. “Este evident că aceşti părinţi pleacă peste graniţe fie pentru că nu reuşesc să-şi găsească un loc de muncă în localitatea de domiciliu, fie pentru că nu le ajung banii pentru a-şi întreţine copiii. Plecând, ei reuşesc să asigure copiilor sumele necesare unui trai decent, însă întotdeauna există şi efecte secundare: în unele cazuri se întâmplă ca tinerii sau copiii, nesupravegheaţi aşa cum trebuie de persoana în a cărei grijă au fost lăsaţi, să intre în anturaje dubioase, să lipsească de la ore sau chiar să abandoneze şcoala”, recunoaşte Ionela Lazăr. Şi rapoartele psihologilor Inspectoratului de Poliţie al Judeţului Hunedoara arată că, printre principalele cauze ale comportamentelor instabile, ale absenteismului şcolar sau chiar a delincvenţei, se numără şi lipsa afecţiunii şi a comunicării cu părinţii, care sunt nevoiţi să plece peste graniţe pentru a munci. Potrivit specialiştilor, deşi efectele negative ale plecării părinţilor peste graniţe sunt aproape imposibil de eliminat complet, ele pot fi cel puţin minimizate, dacă adulţii sunt suficient de responsabili pentru a înţelege ce au de făcut.

Părinţi amendaţi dacă nu anunţă autorităţile

Specialistul DGASPC Hunedoara, Ionela Lazăr, precizează că părinţii care pleacă pentru a munci peste graniţe şi îşi lasă copiii minori în grija familiei extinse sunt obligaţi de lege să anunţe autorităţile. “Anterior lunii octombrie 2013, exista un ordin care reglementa situaţia părinţilor care pleacă peste graniţe şi a copiilor acestora. Dar, în acel ordin se făcea referire la copiii ai căror părinţi pleacă peste graniţe cu contract de muncă. După cum ştiţi, sunt foarte multe situaţii în care părinţii nu pleacă de la început cu forme legale. În 3 octombrie 2013, odată cu intrarea în vigoare a legii 257, care vine în completare şi modificare la Legea 272, orice părinte care pleacă în afara ţării, cu sau fără conract de muncă, este obligat să anunţe autorităţile (primăriile de domiciliu) cu cel puţin 40 de zile înainte de a părăsi ţara. Mai mult, acesta trebuie să menţioneze în grija cui lasă copilul. Persoana respectivă trebuie să fie un adult care să fi împlinit 18 ani şi să ofere garanţii materiale şi morale cum că este în stare să aibă grijă de minor. În plus, copilul nu poate fi lăsat în grija unui vecin, de exemplu”, explică purtătorul de cuvânt al Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Hunedoara.

Acord în faţa instanţei

Persoana aleasă pentru a avea grijă de copil sau de copii trebuie neapărat să fie o rudă, cel mult de gradul patru. Mai mult, este nevoie ca adultul în a cărui grijă rămâne minorul să îşi exprime acceptul în faţa instanţei, iar aceasta este obligată să emită o hotărâre în acest sens, în termen de cel mult trei zile. Hotărârea are valabilitate un an. În cazul în care părintele rămâne mai mult peste graniţe, hotărârea instanţei trebuie reînnoită şi prelungită. Ionela Lazăr adaugă că, începând cu data de 3 octombrie 2013, legea este mai strictă: părinţii care pleacă peste graniţe fără să respecte această procedură riscă să plătească amenzi cuprinse între 500 şi 1.000 de lei. Conform specialiştilor DGASPC Hunedoara, controalele le fac lucrătorii Inspecţiei Sociale, din cadrul Agenţiei Judeţene pentru Prestaţii Sociale Hunedoara (AJPS) şi tot ei sunt cei care pot aplica amenzi.

Calculatoare pentru familiile celor plecaţi

Pentru a contracara efectele negative ale plecării adulţilor din Călan la muncă peste graniţe, reprezentanţii Asociaţiei „Călan 1387” au iniţiat un proiect menit să uşureze comunicarea acestora cu copiii şi bunicii rămaşi acasă: „Am constatat că sunt copii dar şi un al doilea părinte sau bunici care habar n-au nici măcar că pornească un calculator şi atunci am spus că trebuie neapărat să facem ceva pentru ei, astfel încât să poată să păstreze legătura cu cei plecaţi. Până la sfârşitul lunii vom primi de la o altă organizaţie neguvernamentală, «Ateliere fără frontiere», şase computere pe care le vom monta la şcoala din Călan şi le vom pune la dispoziţia aparţinătorilor”, declară Claudiu Băileşteanu. Acesta mai spune că proiectul de „alfabetizare în comunicarea online” se va derula pe parcursul următoarelor şase luni. În acest interval, copiii sau aparţinătorii rămaşi acasă, în Călan, vor învăţa cum să folosească calculatorul şi Internetul, pentru a stabili o conexiune şi pentru a putea vorbi cu membrii familiei aflaţi la muncă în străinătate. Phihologii spun că aceasta este soluţia optimă pentru părinţii aflaţi la sute sau mii de kilometri distanţă: păstrarea unei apropieri sufleteşti reale, astfel încât copiii şi adolescenţii să nu se simtă neglijaţi, neînţeleşi şi abandonaţi.

Tags: ,

About Ada Beraru