Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,183 ori

Subvenţie salarială 

Premierul Victor Ponta a anunţat luni, după întâlnirea cu reprezentanţii FMI, că statul va suporta de la 1 iulie jumătate din cheltuielile salariale ale companiilor care creează cel puţin 20 de locuri de muncă. Pentru acestea, statul va plăti jumătate din valoarea totală a cheltuielii salariale, care include şi impozitele aferente.

Subvenţie la credite

Guvernul a anunţat la începutul săptămânii că a obţinut acordul partenerilor internaţionali pentru sprijinirea persoanelor fizice care au credite restante la bănci. Astfel, explică Victor Ponta, peste 900.000 de restanţieri ar putea fi ajutaţi. Sprijinul va fi disponibil pentru cei cu salarii mai mici de 1.600 de lei. Practic, Executivul intenţionează ca în cazul persoanelor care se încadrează în norma de venit, rata lunară de rambursare să fie redusă la jumătate timp de doi ani, dar nu mai mult de 500 de lei pe lună.

Eurobarometru

Nu mai puţin de 25% dintre români susţin că li s-a cerut în ultimul an mită sau că acest lucru se aştepta de la ei, situaţia cea mai gravă din UE din acest punct de vedere după cea din Lituania, conform unui sondaj Eurobarometru dat publicităţii luni de Comisia Europeană, cu prilejul prezentării primului raport anticorupţie al UE în toate statele membre.

Vine acciza

Premierul Victor Ponta a declarat, luni, că o eventuală amânare a aplicării accizei la motorină cu trei luni ar însemna încă 400 de milioane de lei lipsă la încasări, el arătând că la benzină în mod sigur nu se va amâna aplicarea accizei. Aceasta va intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie.

Adio, roaming!

După ce, anul trecut, Comisia Europeană a cerut reducerea drastică a tarifelor suplimentare pentru convorbirile telefonice, primele companii de telefonie mobilă fac un pas în plus şi renunţă la roaming. Pentru români, asta înseamnă că vor vorbi şi se vor conecta la Internet de pe telefon, oriunde în Europa, la aceleaşi costuri ca şi în ţară. Comisia Europeană a trimis în Parlamentul European un regulament care prevede anularea taxelor de roaming. Acesta va putea fi aprobat cel mai devreme la sfârşitul anului 2014.

About Adrian Sălăgean