Educaţia, prioritatea femeilor liberale din Hunedoara

Articolul a fost vizualizat de 2,406 ori

Organizaţia Femeilor Liberale din judeţ şi-a desemnat, duminică (9 februarie), noua echipă de conducere. Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara, a fost aleasă ca preşedinte al organizaţiei cu o majoritate covârşitoare de voturi, iar alte 18 doamne liberale compun Biroul Permanent al OFL Hunedoara.

Liderul Organizaţiei Femeilor Liberale din România, Lucia Varga (în stânga), a supervizat lucrările conferinţei de alegeri în urma căreia Carmen Hărău (în dreapta) a devenit preşedinte al OFL Hunedoara

Liderul Organizaţiei Femeilor Liberale din România, Lucia Varga (în stânga), a supervizat lucrările conferinţei de alegeri în urma căreia Carmen Hărău (în dreapta) a devenit preşedinte al OFL Hunedoara

Bărbaţii liberali prezenţi la conferinţa de alegeri s-au arătat uşor “îngrijoraţi” de seriozitatea cu care doamnele liberale abordează politica, exprimându-şi, mai în glumă, mai în serios, “temerea” că nu va mai trece mult timp până când egalitatea între sexe se va vedea clar şi pe listele electorale ale partidului. “Seriozitatea şi valoarea vor fi, în continuare, criteriile pe baza cărora PNL îşi va promova candidaţii pentru orice funcţie publică”, a venit răspunsul din partea reprezentantelor OFL Hunedoara.

Alegeri anticipate

Cu doi ani în urmă, Roxana Chişotă era aleasă în postura de lider al OFL Hunedoara, însă a fost nevoită să renunţe la această calitate, după ce a intrat în corpul funcţionarilor publici. Din primăvara anului trecut, interimatul a fost asigurat de Eleonora Carmen Hărău, deputat PNL de Hunedoara. Între timp, numărul membrelor OFL Hunedoara aproape s-a dublat, lucru dovedit şi de faptul că, dacă penultima conferinţă de alegeri a organizaţiei a avut loc în sala mică a Casei de Cultură “Drăgan Muntean” din Deva, conferinţa de duminică s-a desfăşurat în sala mare, devenită şi ea neîncăpătoare. Acum, OFL Hunedoara numără peste 2.000 de membre, iar aproximativ 500 dintre acestea au fost prezente la întrunirea organizată pentru desemnarea preşedintelui şi a celor 18 componente ale Biroului Permanent. Din cele 500 de voturi exprimate, două au fost nule, restul de 498 mergând spre Eleonora Carmen Hărău.

Mai prezente în viaţa comunităţilor

În plan organizatoric, OFL Hunedoara a bifat încă o reuşită în ultimele luni: înfiinţarea organizaţiei femeilor liberale în comuna Pui, una dintre cele mai mari din judeţ. Dezvoltarea OFL în mediul rural este, de altfel, unul dintre obiectivele asumate de Eleonora Carmen Hărău în postura de preşedinte ales al organizaţiei: “În perioada în care am fost interimar, împreună cu doamnele din Biroul Judeţean, am încercat să construim, să constituim organizaţii liberale în localităţi în care acestea nu au existat, de exemplu în comune. Liberalismul nu trebuie să fie apanajul centrelor urbane. Şi la sate există structuri liberale, prin ocupaţie şi concepţie”.
Pe lângă evenimente punctuale la care a contribuit, în ultimele luni, Organizaţia Femeilor Liberale şi-a făcut simţită prezenţa în viaţa comunităţilor hunedorene prin două campanii cu pronunţat caracter social. În primăvara anului trecut s-a derulat iniţiativa numită “Dăruind o carte, dăruieşti o speranţă”, în urma căreia s-au colectat din donaţii peste 14.000 de volume, ce au ajuns în gestiunea bibliotecilor al căror fond de carte era deficitar. Întâlnirea copiilor din Petrila, care au ajuns până la Lunca Cernii cu daruri constând în cărţi pentru noii lor prieteni, a reprezentat, într-un fel, punctul culminant al iniţiativei.

O a doua campanie derulată de OFL Hunedoara, “Să trimitem copiii la şcoală”, a depăşit graniţele judeţului, mesajul fiind preluat şi de presa centrală. “OFL Hunedoara s-a asigurat că 85 de copii din familii nevoiaşe au cu ce să se prezinte la cursuri în prima zi de şcoală, oferindu-le atât haine, cât şi rechizite. Am făcut asta pentru că România are un procentaj de abandon şcolar de aproape 18 la sută, mult peste media europeană, iar dacă acei copii nu s-ar fi prezentat la şcoală, pe 15 septembrie, ar fi existat o probabilitate de doar 8 la sută ca ei să mai reia vreodată cursurile, lucru dovedit de statistică. Am avut bucuria să constat că mai mulţi oameni de afaceri hunedoreni au realizat că nu dau faliment dacă susţin câţiva copii cu cele necesare pentru a-i determina să nu renunţe la şcoală. Mesajul nostru a avut efect, lucru care ne bucură. Nu au fost însă singurele noastre iniţiative. În mai multe ocazii, ne-am aflat între oameni şi am demonstrat că femeile liberale pot ajuta România”, a declarat Carmen Hărău.

Mesaje motivaţionale din partea domnilor

La nivelul judeţului Hunedoara, 26 de doamne liberale au mandate de consilier local, două de consilier judeţean şi trei de viceprimar. OFL Hunedoara se mândreşte şi cu două doamne primar, o doamnă deputat (Carmen Hărău) şi o doamnă senator (Mariana Câmpeanu). În aceste condiţii, se poate spune că gluma de la finalul intervenţiei liderului PNL Deva, Tiberiu Balint, are o fărâmă de adevăr. “Văzându-vă într-un număr copleşitor de mare în sală, sper ca, în viitor, să acordaţi bărbaţilor măcar jumătate din locurile pe liste, în judeţul Hunedoara”, a declarat Balint.

Preşedintele PNL Hunedoara, Mircea Moloţ, nu s-a arătat însă surprins de numărul mare al participantelor de la conferinţa de alegeri OFL: “Suntem cea mai puternică organizaţie din judeţ şi una dintre cele mai importante din ţară, lucru confirmat şi de faptul că la această conferinţă de alegeri sunt prezenţi doi miniştri (Mariana Câmpeanu – ministrul muncii şi Lucia Varga – ministru delegat al apelor şi pădurilor – lider al OFL la nivel naţional – n.r.).

Nu trebuie să ne oprim aici. De-a lungul anilor, împreună cu Dumneavoastră, am dus bătălii politice importante şi am reuşit să le câştigăm pe toate. Anul acesta ne aşteaptă două runde de alegeri: cele europarlamentare şi cele prezidenţiale. Doar împreună cu Dumneavoastră putem demonstra că suntem un partid mare şi în afara USL-ului. Acum, la aceste alegeri interne, desemnând-o pe doamna Carmen Hărău ca lider OFL îi oferiţi acel plus de forţă politică pentru a deveni politicianul adevărat, politicianul de care judeţul Hunedoara are mare nevoie”.

Carmen Hărău: “Educaţia netezeşte calea spre mai bine”

Carmen Hărău

Carmen Hărău

“Doamnele liberale pot ajuta România mai ales pe coordonata educaţiei. Nu mă refer doar la educaţia şcolară, deşi am început deja să contribuim la atenuarea fenomenului abandonului şcolar, situat la cote mult mai înalte în România decât media ţărilor din Uniunea Europeană. Mă refer şi la educaţia agenţilor economici, dar şi la educaţia populaţiei, în general.

Trebuie să renunţăm la acel paternalism etatist păgubos pentru întreaga societate românească. Nu putem să aşteptăm la nesfârşit subvenţii, posturi şi bani, indiferent că vorbim de persoane juridice sau fizice. Trebuie să ne educăm mai bine, în aşa fel încât să trăim pe propriile picioare. Îmi doresc ca OFL Hunedoara să devină, oarecum, şi o structură de consultanţă care să ofere celor interesaţi informaţiile principale despre felul în care se pot accesa fondurile europene. Nu ne permitem să pierdem ocazia finanţărilor nerambursabile din perioada 2014 – 2020, pentru că astfel am amputa şansa pentru un viitor mai bun al judeţului şi al ţării.

În 2013 am început să derulăm programe ce vizează educaţia, iar aria iniţiativelor noastre în acest domeniu se va extinde în viitorul apropiat. Educaţia patriotică este, de asemenea, deficitară în România. Cred că putem promova eficient principiile liberale aducând în atenţia tuturor istoria PNL, o istorie cu momente impresionante. Facem parte din singurul partid “naţional” din Parlamentul României, iar acest atribut al formaţiunii noastre politice ne ajută, de fapt, să găsim oportunitatea de a îndeplini obiectivele naţionale.

Proiectele de viitor ale Organizaţiei Femeilor Liberale Hunedoara vizează, de fapt, o viaţă mai bună pentru toţi locuitorii judeţului.

Le mulţumesc colegelor mele din OFL, începând de la doamnele ministru Lucia Varga şi Mariana Câmpeanu şi terminând cu ultima colegă venită alături de noi, pentru susţinerea pe care mi-o acordă. Suntem cea mai puternică organizaţie politică de femei din judeţ şi dorim să devenim şi mai puternice.
Dorinţa noastră primordială este însă să aducem acel mai bine pentru hunedoreni, iar, pentru acest lucru, deputatul Hunedoarei, Eleonora Carmen Hărău, o să se bată de acum şi în calitate de preşedinte al Organizaţiei Femeilor Liberale”.

About Redacţia REPLICA