Devoratorul de gazete. Negreşit!

Articolul a fost vizualizat de 2,188 ori

Chioru’ (adică eu) a vrut să meargă la un oftalmolog, ca să se mai “caute” la ochiul bun. S-a gândit să aleagă o clinică privată, pentru că acolo medicii sunt mai atenţi la pacienţi, dai un ban da’ ştii că nu-l mai ai etc. Şi a început documentarea: a găsit un pliant de la o clinică din Deva, care-şi face reclamă şi la posturile locale de televiziune. Nu mică i-a fost mirarea când a dat peste următoarele greşeli: “Cel mai preţios lucru pe care îl are omul, este VEDEREA!”, respectiv “Nurneberg”.

În primul rând: cum să nu ştii cum se scrie numele oraşului în care ai făcut cel puţin patru ani de facultate? Nürnberg nu e acelaşi lucru cu Nurneberg. Într-adevăr, dacă nu ai posibilitatea tehnică de a pune cele două puncte deasupra unei litere, aceasta se scrie aşa: “ue” în loc de “ü”.

nurneberg

În al doilea rând: oare persoana care a redactat textul pentru acest pliant nu o fi văzut (!!!) virgula dintre subiect şi predicat?

cel mai pretios lucru- este vederea

“Acţiune de salvare a unei turiste blocată pe un versant în Retezat” – este titlul unui articol semnat de Mihaela Tămaş în Servus Hunedoara. De aici reiese (oarecum) că acţiunea a fost blocată pe un versant în Retezat, nu turista. Corect era: “Acţiune de salvare a unei turiste blocate pe un versant în Retezat”. Ştiţi, ceva cu acordul adjectivului cu substantivul…

actiune de salvare a unei turiste blocata

“Conferinţa a început la ora 11 şi a durat câteva ore, timp în care au ţinut discursuri mare parte din demnitarii prezenţi”, ne spune Marcel Bot, în Ziarul Hunedoreanului. Partea de sus, partea de jos? Corect era: “mare parte dintre demnitarii”. Şi-am mai cules câteva greşeli: “Este vorba despre susţinerea a 85 de elevii aflaţi în dificultate materială”; “De asemenea, putem să-i ajutăm pe oameni să se trăiască pe propriile picioare”.

mare parte din

Nici Raluca Cetean, de la Ziarul Hunedoreanului, nu le prea are cu virgulele; “Brigada Regională Antifraudă Fiscală 5, are sediul la Deva”. E o propoziţie atât de simplă şi ziarista tot a pus virgulă între subiect şi predicat!

brigada virgula raluca cetean

O altă Raluca, de data aceasta Raluca Stroia, de la Glasul Hunedoarei, anunţă că: “Personalul auxiliar îşi pot cere banii pentru transport”. Ei, personalul?

personalul isi pot raluca cetean

În viziunea celor de la Servus Hunedoara, o ştire demnă de prima pagină este aceea că ursul Baloo a mâncat, de ziua lui, tort cu frişcă. Ce să zic, decât o crimă sau un accident, parcă mai degrabă aş citi despre ursul Baloo, dar… asta să fi fost una dintre cele mai interesante ştiri de lunea asta?

ursul baloo

“Tradiţional, înseamnă ca pe vremea bunicilor”, ne spune şi Luana Giuhat, în Ziarul Hunedoreanului. “Corect, era” să nu pună virgulă între subiect şi predicat. Ştiu că am devenit obositor cu virgulele dintre subiect şi predicat, dar imaginaţi-vă că de şapte ani eu tot citesc aceste greşeli în presa locală, le semnalez, iar pe jurnalişti îi doare-n pix!

zhd traditional virgula

“Un angajat al Inspectoratullui Teritorial de Muncă Hunedoara a solicitat sprijinul poliţiştilor”, informează Mihaela Tămaş, în Servus Hunedoara. “Inspectorul de muncă, o femeie în vârstă de 45 de ani, se afla împreună cu un coleg de al său în incinta localului”. “De-al”, că de-aia avem cratimă în limba română, ca s-o folosim, fir-ar a naibii să fie!

inspectoratullui de al

“CRUZIME FĂRĂ MARGINI. Au ars de vii două pisici şi au filmat toată scena VIDEO”, scrie – surprinzător – Raluca Cetean, în Ziarul Hunedoreanului. De ce aş vrea să văd aşa ceva? Nu ar trebui să fiu un pic bolnav ca să-mi doresc să văd aşa ceva? Eu, unul, aş pune aceste filmări “care vă pot afecta emoţional” pe aceeaşi linie cu pornografia infantilă şi, evident, le-aş interzice. Dar Internetul e un mediu mai liber decât celelalte…
“În filmuleţ, se vede cum pisica este stropită cu benzină, iar apoi animalului i se dă foc. Totul s-a petrecut într-un cimitir din municipiul Hunedoara, iar moartea pisicii, care s-a zbătut în chinuri groaznice, a fost privită cu amuzament de cei care au participat la uciderea ei. Mai mult, unul dintre adolescenţi a relatat cum a fost ucisă o altă pisică, în acelaşi cimitir. Filmuleţul a fost postat pe Internet, pe pagina youtube, dar a fost şters la câteva minute de la apariţia lui. FILMUL NEBLURAT AICI. ATENŢIE, IMAGINI CARE VĂ POT AFECTA EMOŢIONAL!!!”.

zhd sick bastards

Dragă jurnalistă, în goana după trafic şi “unici”, nu v-aţi gândit nici măcar o secundă că, poate, numai persoanele deja afectate (sau deranjate) emoţional s-ar uita la astfel de imagini? Nu mai aveţi niciun pic de jenă faţă de cititorii care intră pe site-ul vostru pentru ştiri şi nu pentru imagini cu animale arse de vii?
Mai deranjant mi se pare că articolul avea, luni seara, 33 de aprecieri pe Facebook. 33 de oameni bolnavi…

Îmi pare rău de Mihaela Tămaş, o să creadă că am ceva cu ea, dar… uitaţi-vă un pic la titlul ăsta din Servus Hunedoara: “«Magneţii» dat o nouă lovitură pe calea ferată din judeţul Hunedoara”.

magnetii dat

Îi recomand Ralucăi Stroia, de la Glasul Hunedoarei, să caute în dicţionar cuvântul “redundanţă”. Apoi să-şi recitească titlul: “Cererile pentru ajutorul pentru achiziţionarea tancurilor de răcire a laptelui se depun până în mai”. Bine că n-a scris “Cererile pentru ajutorul pentru achiziţionarea tancurilor pentru răcirea laptelui”, că o desemnam regina redundanţei!

pentru pentru

“Decizia Episcopiei Devei şi Hunedoarei de a tăia brazii din curtea Catedralei «Sfântul Nicolae» din Deva a stârnit zeci de nemulţumiri din partea locuitorilor din zonă”, anunţă Raluca Polmolea, în Servus Hunedoara. Poate că decizia a stârnit zeci de reacţii negative sau zeci de reacţii de nemulţumire, dar “zeci de nemulţumiri” îmi sună tare ciudat. Oare numai mie?
— Şi… câte nemulţumiri a stârnit decizia noastră?
— Şapte, sfinţia voastră!

zeci de nemultumiri

“Poetul popular Maria Oprea – premiată cu emoţie de zeci de hunedoreni”, scrie Raluca Polmolea. Poetul a fost premiată sau poeta a fost premiată? Cum e corect?

poetul premiata

Tags: ,

About Chioru' Corectoru'