Tentative de resuscitare a uzinei mecanice de la Orăştie

Articolul a fost vizualizat de 2,414 ori

Fostă glorie a economiei socialiste, Uzina Mecanică din Orăştie a trecut în ultimii 24 de ani printr-o serie de “ghinioane” care au ţinut-o departe de investitori serioşi. Există acum, a câta oară, o nouă tentativă de a repune pe picioare această firmă. Recent, Ovidiul Vlad (foto stânga), director general la Uzina Mecanică din Orăştie, a ieşit la rampă cu o serie de precizări privitoare la planurile existente pentru resuscitarea fabricii.

Uzina Mecanică din Orăştie

Uzina Mecanică din Orăştie

În ultimele luni de zile, Uzina a trecut printr-un proces de lifting tehnologic, fiind modernizate o serie de hale de producţie, în paralel cu achiziţionarea unor utilaje de eficientizare pe fluxul de producţie, gen ghilotină, aparate de sudură profesionale sau magneţi pentru ridicarea uşoară a pieselor.

Fonta ductilă, scoasă dn nou la ofertă

Potrivit directorului Vlad, subiectul turnătoriei de tuburi din fontă ductilă a rămas la Orăştie obiectivul numărul unu. Atuul fabricii este că această capacitate de producţie, rezultatul unei investiţii precedente nefructificate pe deplin, este intactă, nu lipseşte nimic din componente şi a fost păstrată foarte bine. Noua conducere a fabricii a început cu ceva timp în urmă o campanie agresivă de promovare a Uzinei pentru găsirea de investitori. Un prim efect a fost reprezentat de o serie de vizite la Orăştie, pe care unii posibili parteneri din Austria, Libia, India şi China le-au făcut. 

Ovidiu Vlad, director general la Uzina Mecanica din OrastieÎn prezent, relansarea fabricii este în faza analizării ofertelor de investiţie pentru alegerea formulei celei mai avantajoase. Demararea fabricării de tuburi din fontă ductilă va impune automat angajarea a circa 250 de muncitori.

Se caută muncitori calificaţi

Conducerea firmei se află într-o campanie de angajări de muncitori calificaţi. În ultimele luni din 2013 au fost angajaţi 15 oameni. În paralel, pentru că nu găseşte forţă de muncă calificată, compania organizează, împreună cu AJOFM, cursuri de recalificare pentru 28 de viitori sudori. În acest an, conducerea Uzinei are în plan o mutare a secţiei confecţii metalice într-o hală adecvată, în tandem cu angajarea a încă 55 de muncitori calificaţi.

About Adrian Sălăgean