Săptămâna economică

Articolul a fost vizualizat de 1,275 ori

Plus la economie

Produsul intern brut în trimestrul al patrulea din 2013 a fost, în termeni reali, mai mare cu 1,7% comparativ cu trimestrul al treilea din 2013, date ajustate sezonier, conform primelor estimări. Faţă de acelaşi trimestru din anul 2012, Produsul intern brut a înregistrat o creştere cu 5,2%. În anul 2013, PIB a crescut, comparativ cu anul 2012, cu 3,5%.

Fiesta de Craiova

Grupul american Ford va transfera de la Köln la Craiova, în 2017, o parte din producţia modelului Fiesta, pentru a reduce costurile, în contextul pierderilor masive înregistrate de operaţiunile europene ale companiei după scăderea puternică a vânză-rilor auto de pe continent. Mutarea va afecta aproximativ 1.000 de angajaţi ai fabricii din Köln. Ford produce în prezent la Craiova modelul B-Max şi motoare pe benzină EcoBoost de 1,0 litri şi 1,5 litri, acesta din urmă echipând modele produse în America de Nord şi Asia.

Salarii

Salariile de la Banca Naţională a României sunt mai mici decât la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), iar salariul de bază al guvernatorului BNR, Mugur Isărescu, este de 10.000 euro pe lună, a declarat luni, pentru AGERPRES, consilierul guvernatorului, Adrian Vasilescu. În context, Asociaţia Utilizatorilor Români de Servicii Financiare (AURSF) a solicitat efectuarea unei anchete parlamentare asupra politicii de resurse umane şi a salarizării personalului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

Superimunitate pentru finanţişti?

Conducerea Comitetului Naţional de Supraveghere Macroprudenţială, organism care urmează să fie înfiinţat pentru rezolvarea eventualelor crize din sistemul financiar, va fi scutită de plasarea sub reglementările privind incompatibilităţile şi conflictul de interese şi, în acelaşi timp, membrii săi nu vor răspunde civil sau penal în exercitarea atribuţiilor, cu excepţia cazurilor de rea-credinţă şi neglijenţă gravă. Aceste prevederi sunt trecute în proiectul de ordonanţă de urgenţă prin care se înfiinţează Comitetul Naţional de Supraveghere Macroprudenţială (CNSM), document postat pe site-ul Ministerului de Finanţe.

About Adrian Sălăgean