Premieră pe timp de criză – Turismul extern este în creştere

Articolul a fost vizualizat de 2,548 ori

Sute de hunedoreni s-au grăbit, începând cu luna noiembrie, să îşi cumpere vacanţe la mare pentru sezonul estival 2014. Primii cumpărători au beneficiat de reduceri de până la 50 la sută din preţul vacanţei. Agenţii de turism spun că încă mai au bilete cu discounturi consistente, însă din luna martie preţurile vor creşte progresiv, până în august.

Malurile Mediteranei, în special cele turceşti şi greceşti, rămân mai atractive decât Litoralul românesc pentru hunedorenii care (încă) stau bine cu bugetele de vacanţă

Malurile Mediteranei, în special cele turceşti şi greceşti, rămân mai atractive decât Litoralul românesc pentru hunedorenii care (încă) stau bine cu bugetele de vacanţă

Reprezentanţii agenţiilor de turism şi ai tour-operatorilor spun că 2014 a început cu vânzări mulţumitoare şi adaugă că creşterea solicitărilor ar putea indica o eventuală ieşire din criză. Autorităţile în domeniul ocupării în muncă spun că este foarte probabil ca majoritatea românilor să câştige în ţară la fel de puţin ca şi pe parcursul anilor trecuţi. În schimb, mulţi dintre ei s-au orientat spre job-uri bine plătite, peste graniţe, iar vara se întorc acasă cu sume importante, dar şi pentru a pleca în vacanţe împreună cu familia. Începutul anului 2014 a fost al vânzărilor pentru sejururi peste graniţe. S-au căutat foarte mult Antalya, Creta, Zakinthos şi Rhodos. “Cele mai ieftine vacanţe pe care le-am vândut pentru Antalya, de exemplu, au fost cele de 400 de euro. E vorba despre sejururi all-inclusive şi transport cu avionul cu toate taxele incluse. Pentru Grecia insulară, preţul cel mai mic a fost de 300 de euro”, explică Zenaida Moşneag, directoarea agenţiei de turism Nexus Travel din Deva. Potrivit acesteia, hunedorenii au cumpărat vacanţe şi de Sf. Valentin sau de Dragobete, însă
s-au orientat şi spre turismul intern, cu precădere spre staţiunile de pe Valea Prahovei şi Felix. “Tinerii îndrăgostiţi au optat pentru vacanţe la Roma sau la Barcelona, dar nu au fost mai multe cereri, comparativ cu anii trecuţi”, adaugă Zenaida Moşneag.

Turismul hunedorean a trecut iarna cu greu

Agenţii de turism spun, cu toţii, că numărul solicitărilor pentru vacanţe în străinătate a fost în creştere, însă numai în comparaţie cu anii de după 2009, momentul intrării în criză. Comparativ cu 2007-2008, numărul celor care merg în vacanţă peste hotare continuă să fie mai scăzut. Proprietarii de pensiuni, vile şi hoteluri din judeţul Hunedoara, în schimb, au avut de trecut o iarnă destul de grea. Pentru a reduce costurile cu încălzirea şi consumul de energie electrică, unii dintre aceştia şi-au închis temporar afacerile, unele corpuri sau etajele unor clădiri. Ca să atragă turişti sau măcar hunedoreni, alte unităţi turistice, mai ales dintre cele din oraşe, care deţin restaurante, sau alte structuri de servire a mesei, au apelat la varianta organizării de evenimente. Astfel, chiar dacă nu au avut camerele ocupate, administratorii au reuşit să plătească angajaţii, dările la stat şi cheltuielile cu întreţinerea. Turismul montan a avut şi el de trecut o iarnă dificilă. Mulţi hunedoreni care au mers la munte au fost surprinşi să constate cât de piperate erau preţurile la cazare la unele cabane: chiar şi 400 de lei pentru o singură noapte, într-o cameră cu patru paturi. Motivul pentru care cabanierii au ridicat preţurile, odată cu căderea de ninsori abundente, a fost tocmai acela că în prima parte a sezonului rece stratul de zăpadă a fost destul de subţire şi nu a permis practicarea sporturilor de iarnă, aşa că numărul turiştilor a fost mic în primele săptămâni. În schimb, de Crăciun şi Revelion, cabanele din staţiunile montane hunedorene au fost pline şi au adus proprietarilor venituri consistente.

Sejur în insulele greceşti: numai 19 euro!

Dacă încă mai vreţi să beneficiaţi de o ofertă incredibil de ieftină, nu aţi pierdut ultimul tren. Şapte zile într-una dintre cele mai frumoase zone ale Greciei insulare, Lefkada, vă poate costa numai 23 de euro. Preţul este individual şi include şapte nopţi de cazare, fără masă la vilele locale. Dezavantajul este că va trebui să mergeţi în vacanţă în prima săptămână a lunii mai, când apa mării este destul de rece şi va trebui să vă ocupaţi singuri de transport, aşa că biletele de autocar sau de avion vor ridica chiar de patru-cinci sau chiar zece ori costul sejurului. Dacă, pentru aceeaşi vacanţă, aţi alege transportul cu autocarul, costul total s-ar ridica la 108 euro. Tot pe sistemul early booking, transportul cu avionul duce preţul vacanţei la 249 de euro. Fără transport, acelaşi sejur, însă în plin sezon de vară, vă costă 120 de euro.

Early Booking la Marea Neagră – 15 euro

Şi hotelurile de pe litoralul românesc vin cu oferte comparabile cu cele ale grecilor şi bulgarilor. Un sejur în staţiunile Neptun-Olimp poate costa doar 71 de lei, dacă alegeţi varianta unei vacanţe în luna septembrie. În iulie sau august preţul este dublu şi creşte cu doar 30-40 la sută în plin sezon. Cine doreşte o vacanţă cu pensiune completă la Marea Neagră trebuie să scoată din buzunar în jur de 100 de euro. Cel mai scump sejur de tip early booking într-un hotel de două stele (Palm Beach Resort and Spa, din Jupiter) costă 265 de lei de persoană şi include mic dejun de tip bufet suedez şi prânz sau cină. Există şi cazuri, însă, când puteţi găsi preţuri mai bune la hoteluri de trei stele. Totul este să comparaţi cu răbdare ofertele: câteva sute pentru fiecare ţară de destinaţie.

În cazul în care vreţi neapărat o vacanţă peste hotare, este bine să ştiţi că pe litoralul grecesc preţurile scad considerabil în lunile septembrie, în timp ce în octombrie aţi putea plăti doar 40 la sută din banii pe care i-aţi da pentru aceeaşi vacanţă, însă în lunile iulie sau august. Mai mult, apa mărilor Egee sau Ionice continuă să fie caldă până toamna târziu. Turcia sau Tunisia sunt şi ele atractive, mai ales la final de sezon, din acelaşi motiv, fiind potrivite chiar şi pentru familii cu copii. Cu o singură precizare: pentru Turcia sau Tunisia veţi avea nevoie de paşaport.

Unde mergem în vacanţe ieftine?

  • Litoralul românesc: sejururi de cinci nopţi, minim 15 euro, fără masă şi transport.
  • Bulgaria: sejur de cinci nopţi: 45 de euro, fără transport şi masă.
  • Grecia: sejur de şapte nopţi, minim 19 euro pe continent şi 23 de euro în zona insulară, fără masă şi transport.
  • Italia: şapte nopţi, 460 de euro, transport cu avionul, mic dejun inclus.
  • Egipt: sejur de şapte nopţi, 290 de euro, cu transport aerian şi demipensiune.
  • Malta: 330 de euro, transport cu avionul şi demipensiune.
  • Spania: şapte nopţi, 390 de euro, transport cu avionul şi mic dejun inclus.
  • Portugalia: şapte nopţi, 490 de euro, transport cu avionul şi mic dejun inclus.
  • Turcia: şapte nopţi, 164 euro, transport cu autocarul, cu mic dejun inclus.
  • Tunisia: şapte nopţi, 290 de euro, transport cu avionul, mic dejun inclus.

About Ada Beraru