Comuna Vladimirescu, în ochii lumii

Articolul a fost vizualizat de 2,073 ori

Din acest an, proiectul “În ochii lumii” a căpătat alte dimensiuni, acoperind, prin staţia de televiziune Hora TV, ţara întreagă. În acest fel comunităţile prezentate nu vor fi doar din judeţul Hunedoara, ci din Transilvania.

Biserica romano-catolică din Vladimirescu

Biserica romano-catolică din Vladimirescu

Chiar dacă am prezentat deja cinci ediţii, acest lucru însemnând cinci comunităţi, mă opresc astăzi la cea realizată în comuna Vladimirescu din judeţul Arad, pentru că am avut aici o surpriză de proporţii. Ştiam foarte puţine lucruri despre această comunitate, în special faptul că aici a fost cândva Combinatul Chimic, ajuns în zilele noastre o ruină, nu neapărat din cauza erodării de la substanţele nocive, ci din cauza lăcomiei şi ignoranţei umane. Deci aveam o părere negativă. Am aflat de la primarul comunei, moţ la origini, lucruri surprinzătoare, neaşteptate şi îmbucurătoare. În cele patru sate care alcătuiesc comuna, Vladimirescu, Cicir, Horia şi Mândruloc, sunt aproximativ 12.000 de suflete, 89% români, dar şi maghiari, germani şi ţigani. Există în acest moment la Vladimirescu 560 de firme româneşti, austriece sau italiene, care asigură locuri de muncă pentru toată populaţia activă de aici. După cum spune moţul Crişan Ioan, doar cine nu vrea nu are loc de muncă. La bugetul local se adună în jur de patru milioane de euro anual, banii ce servesc comunei pentru administrare, dar şi pentru dezvoltare, în anul 2014, 31,21% fiind alocaţi pentru investiţii. Aflu că, de-a lungul timpului, domnul Crişan Ioan a avut grijă să atragă pe cei tineri acasă, chiar dacă sunt la câţiva kilometri de Arad, oferindu-le pământ gratis, pe timp nelimitat, pentru construirea de case, în aşa fel încât acum vizitatorul curios poate vedea, cu uimire, un cartier imens, construit cu mult bun gust, în care locuiesc familii tinere. Grădiniţele şi şcolile asigură educaţie pentru peste o mie de elevi, în condiţii excepţionale.

O sală de sport dotată modern stă la dispoziţia iubitorilor de evenimente sportive. Căminul cultural refăcut dintr-un edificiu ruinat, acum la standarde civilizate, cu condiţii tehnice necesare chiar şi pentru piesele de teatru prezentate o dată pe lună de actorii de la Teatrul din Arad.

Sare în ochi o expoziţie de costume populare şi obiecte de uz casnic, din gospodăriile tradiţionale româneşţi şi săseşti, cu o vechime respectabilă, autentice, purtate şi folosite de foştii locuitori al localităţii Glogowat, cum se numea înainte comunitatea. Mare surpriză pentru mine a fost informaţia că aici se organizează un festival de muzică celtică, existând o locaţie cu ruine din secolul al V-lea. Prima atestare documentară a localităţii datează abia din 1752, însă pe teritoriul ei, săpăturile arheologice au scos la iveală vestigii importante, semne ale unor locuiri foarte vechi. O aşezare datată în secolul al V-lea, o alta din secolele XI-XII şi morminte din secolele IX-XI au fost găsite în locul numit astăzi “La Movile”. În apropierea şoselei naţionale, pe latura estică a acesteia, cele cinci movile se întind în linie dreaptă. Mulţi cercetători le consideră tumuli ale unor căpetenii barbare.

La Cetate au fost descoperite urmele unei aşezări din secolul al VIII-lea, o cetate de pământ din secolul al IX-lea şi o necropolă medievală. Am văzut că primarul Crişan Ioan, moţ la origini, ştie să facă diferenţa între cultură şi divertisment, asigurând o clădire separată pentru cei care doresc să organizeze nunţi, botezuri, pomeni etc, putând fi dat exemplu în faţa celor care folosesc Căminele culturale doar pentru divertisment. Faptul că aici funcţionează un ansamblu folcloric – “Florile Mureşului” -, alcătuit din trei generaţii, cu dansuri autentice din zona Aradului, cu solişti şi orchestră, demonstrează că acest cămin cultural nu rămâne nevizitat. Instructorul Răuţ Petre, coregraf cu reale calităţi pedagogice, reuşeşte să instruiască şi, în acelaşi timp, să insufle unor copii de diferite vârste plăcerea dansului popular şi sentimentul că fac ceva important, arătând lumii că ei contribuie la promovarea şi păstrarea tradiţiilor şi obiceiurilor din comuna în care trăiesc.

Acest lucru îl face, de altfel, şi emisiunea “În ochii lumii” care, aşa cum vă spuneam la început, se poate vedea prin grija televiziunii Hora TV în toată ţara. Pentru a vă convinge că ceea ce v-am spus nu sunt poveşti, vă invit să urmăriţi ediţia “Vladimirescu în ochii lumii”, sâmbătă, 1 martie 2014, de la ora 1800, pe Hora TV.

Vizionare plăcută!

About Mircea Goian