Fermele sociale, ultima invenţie în UE

Articolul a fost vizualizat de 1,745 ori

Uniunea Europeană ne surprinde mereu cu iniţiative atipice pentru spaţiul economic românesc. Cum ar fi, de exemplu, transformarea fermelor agricole în instituţii de asistenţă socială. La prima vedere, cele două domenii par incompatibile. Condusă de Marco Caredda, responsabil cu activitatea transnaţională a proiectului “Ferma de oportunităţi”, vizita în judeţul Hunedoara a unei delegaţii italiene din Sardinia a avut ca scop tocmai diseminarea acestui concept în rândul fermierilor hunedoreni.

Proiectul, pe care italienii îl implementează la ei acasă, este finanţat prin Fondul Social European. În cadrul întâlnirii avute cu autorităţile hunedorene, italienii au explicat că fermele mici şi mijlocii au posibilitatea de a asigura reintegrarea socială a persoanelor care dintr-un motiv sau altul (handicap, condamnare la închisoare, deprimare pshihică) au fost marginalizate în societate. Mai mult decât atât, a explicat Serafino Mura, preşedintele Confederaţia Italiană a Agricultorilor (CIA), transformarea fermelor agricole în poli de susţinere socială este obligatorie, nu opţională.

Ce câştigă fermierul?

În principiu nimic. Singurul avantaj pe care l-ar putea avea fermele sociale este marca “eco-social” care se pune pe produsele sale. Prin acest logo, clienţii pot fi atraşi să cumpere marfa respectivă, mizându-se pe dorinţa lor de a sprijini reintegrarea socială a persoanelor cu probleme. Ce înseamnă aceasta din punct de vedere european? Nu este vorba doar de şomeri. “Marginalizarea socială vizează persoane cu handicap, foşti condamnaţi, persoane care au trecut prin traume mari şi sunt depresive”, precizează Marco Carreda.

Cum merge chestiunea în Italia?

Potrivit lui Marco Caredda, în Sardinia, proiectul reuneşte fermieri, experţi în consiliere socială, psihologi şi membri ai administraţiei locale. Practic, persoanele defavorizate primesc de lucru la ferma-socială. Prin cooptarea în activitatea productică din agricultură, italienii au reuşit reintegrarea în viaţa socială a 30 de persoane care au suferit în trecut de marginalizare.

Fermierul “multitasking”

“Este posibil deoarece în Sardinia fermierul are un mai multe roluri. El este cel care asigură mâncarea. Este simultan şi custodele tradiţiilor locale. În plus, este pedagogul de la care cei tineri învaţă cum se lucrează pământul. În fine, acum primeşte şi un rol în plan social, pe care şi-l asumă”, a explicat Giuseppe Farci, administrator public comunal în Sardinia.

Tags:

About Adrian Sălăgean