Deva şi Simeria îşi rezolvă problema reţelelor de apă şi canalizare

Articolul a fost vizualizat de 2,457 ori

Un contract de 55 de milioane de lei, doi ani de muncă şi încă un an pentru notificarea eventualelor defecte – acestea sunt, în mare, datele unui proiect menit să aducă oraşele Deva şi Simeria cu adevărat în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte serviciile de apă şi canalizare. În urma proiectului, zona urbană a oraşului Simeria va fi conectată 100 la sută la reţele, iar zona Viile Noi din Deva îşi va vedea rezolvată una dintre cele mai arzătoare probleme.

După Proiectul ISPA (în valoare de 60 de milioane de euro), Apa Prod Hunedoara reuşeşte să atragă alte zeci de milioane din fonduri europene pentru noile etape de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din oraşele judeţului

După Proiectul ISPA (în valoare de 60 de milioane de euro), Apa Prod Hunedoara reuşeşte să atragă alte zeci de milioane din fonduri europene pentru noile etape de reabilitare a reţelelor de apă şi canalizare din oraşele judeţului

Contractul pentru “reabilitarea şi extinderea conductelor principale şi de distribuţie apă şi a reţelelor de canalizare din Deva şi Simeria” a fost semnat la începutul acestei săptămâni. Constructorul desemnat în urma procedurilor de achiziţie publică este ACVATOR SRL Bucureşti. Contractul face parte din programul general derulat în aproape întreg judeţul Hunedoara de către societatea Apa Prod, pentru reabilitarea reţelelor de apă şi canalizare. Programul are o valoare totală de 580 de milioane de lei, 82,7 la sută din sumă provenind din fonduri europene nerambursabile, 10,17 la sută de la Guvernul României, 0,94 la sută de la autorităţile publice locale, restul de 6,19 la sută urmând a fi suportat de Apa Prod.

Apă şi canalizare în Viile Noi

În Deva, proiectul vizează în principal reabilitarea conductei principale de pe strada 22 Decembrie, pe o lungime de 188 metri, reabilitarea reţelei de distribuţie pe o lungime de 7,3 kilometri, extinderea reţelelor de distribuţie a apei pe o lungime totală de 9,2 kilometri, în zone în care acestea nu există, cum ar fi zona Viile Noi, dar şi către localităţi aparţinătoare, precum Archia şi Sântuhalm.

Tot în reşedinţa de judeţ, prin intermediul aceleiaşi investiţii, se va reabilita reţeaua de canalizare pe aproape un kilometru, va fi extinsă aceeaşi reţea pe o lungime de aproape 10 kilometri şi se vor amenaja cinci staţii de pompare a apelor uzate. O altă lucrare va consta în extinderea canalului colector Hunedoara – Sântuhalm cu 6,5 kilometri, din apropierea intersecţiei drumului judeţean cu DN 7 până la staţia de epurare ce deserveşte oraşul Hunedoara.

“Mă bucur că, în sfârşit, rezolvăm o problemă acută a unei părţi dintre locuitorii municipiului Deva. Mă bucur că la finele anului 2015 vom avea apă şi canalizare în Viile Noi, dar şi în alte localităţi aparţinătoare. La ora actuală, am toate motivele să sper că, la finele lui 2015, toată lumea va fi mulţumită: cetăţeanul, operatorul şi constructorul”, declară primarul Devei, Petre Mărginean. Problema apei şi canalizării în Viile Noi a fost temă de campanie electorală în Deva încă din 2000. De fiecare dată candidaţii au promis, dar nu au reuşit nimic, până acum.

Simeria, problemă rezolvată 100 la sută

Oraşul Simeria a beneficiat de programul SAMTID pentru reabilitarea reţelelor de apă. În ce priveşte canalizarea, au rămas însă neacoperite câteva zone. Odată cu finalizarea lucrărilor din contractul semnat la începutul acestei săptămâni, Simeria se va număra printre oraşele a căror zonă urbană va fi conectată în întregime la serviciile de apă – canal. Aici va fi reabilitată reţeaua existentă de canalizare pe o lungime totală de aproape 4 kilometri şi extinsă pe 1,6 kilometri. De asemenea, va fi construită şi o staţie de pompare a apelor uzate. Alături de Deva, oraşul Simeria va beneficia şi el de sistemul SCADA implementat de Apa Prod, un sistem prin care se depistează mai uşor avariile, iar debitul şi presiunea din reţea sunt mai bine reglate în funcţie de nevoile fiecărui moment al zilei. “Pe programul derulat prin Ministerul Dezvoltării mai sunt câţiva kilometri de reţea de canalizare de executat în 2014 şi 2015.

În rest, sunt doar câteva străzi private, zone în care nu ne permite legea să intervenim. Mă bucur că s-a ajuns la semnarea acestui contract, pentru că abia am reuşit să mai fac faţă presiunilor cetăţenilor care cereau reabilitarea străzilor pe care s-a lucrat prin programul SAMTID. Am făcut, până acum, doar intervenţii minore, pe motiv că nu avea rost să le reabilităm, apoi să venim din nou cu lucrări la reţelele de apă şi canalizare. Sper să avem un program clar de lucrări, astfel încât şi constructorul să îşi poată face treaba cât mai bine, dar şi nemulţumirile cetăţenilor în ce priveşte străzile să poată fi diminuate”, spune primarul oraşului Simeria, Emil Rîşteiu. Pe lângă canalizare, în Simeria mai sunt necesare şi branşamente la reţeaua de apă în zonele de case, pe o lungime de peste 3 kilometri.

Ţinta Apa Prod: conectivitate de 98 la sută

Victor Arion

Victor Arion

Directorul societăţii Apa Prod Deva – Hunedoara, Victor Arion (foto), spune că în anii următori toate localităţile judeţului cu mai mult de 10.000 de locuitori vor trebui să aibă un grad minim de conectivitate la reţelele de apă şi canalizare de 98 la sută. Aceasta este una dintre condiţiile importante ale Programului Operaţional Sectorial (POS) Mediu 1, urmând ca localităţile aparţinătoare oraşelor să beneficieze de investiţii pentru apă şi canalizare prin POS Mediu 2. Experienţa programului ISPA (prin intermediul căruia s-au reabilitat staţiile de tratare a apei din Deva şi Hunedoara, dar şi aproximativ 30 la sută din lungimea reţelelor de apă – canal) a arătat că lucrările, deşi extrem de necesare, provoacă nemulţumiri în rândul cetăţenilor. “În 2014, într-un oraş ca Deva avem încă străzi pe care nu există reţele de apă şi canalizare.

Sper ca cetăţenii să înţeleagă importanţa acestor lucrări şi să fie mai indulgenţi cu noi. Vom stabili un grafic clar de lucrări, astfel încât locuitorii din zonele vizate să se poată pregăti pentru perioadele în care se va lucra, iar disconfortul să fie cât mai mic, atât pentru ei, cât şi pentru cei care tranzitează zonele în care se va lucra. După finalizarea fiecărei străzi, va trebui să readucem zona la starea iniţială, iar lucrările vor fi recepţionate doar după ce primăriile celor două oraşe îşi vor da acordul”, spune directorul Apa Prod Deva – Hunedoara, Victor Arion.

About Ciprian Iancu