La chinezul lăudat să nu te duci cu sacul

Articolul a fost vizualizat de 1,570 ori

Speranţele că am putea vedea măcat vreun yen (că de euro nici nu poate fi vorba) de la investitori chinezi pentru modernizarea mineritului din Valea Jiului s-au tocit recent. Ofertele pentru retehnologizarea minelor viabile din Valea Jiului, care intră în componenţa Complexului Energetic Hunedoara, ar fi trebuit deschise în data de 15 ianuarie, dar compania chineză China Coal a solicitat amânarea termenului până în luna februarie, pentru a analiza oferta şi să se poată prezenta la licitaţie.

mineriCu gândul că are de-a face cu un partener serios, conducerea Complexului Energetic Hunedoara a acceptat amânarea licitaţiei pentru luna februarie. Dar, supriză! La noua dată stabilită pentru deschiderea ofertelor, ia chinezii de unde nu-s. Aceştia nu s-au mai prezentat, după ce au luat contact cu toate detaliile exploatării de cărbune din Valea Jiului.

Minele viabile ar urma să intre într-un amplu proces de retehnologizare, pentru viabilizarea exploatărilor de cărbune, în condiţiile în care ultima investiţie majoră a fost realizată în urmă cu opt ani, când la Lupeni s-a pus în funcţiune un complex mecanizat. Potrivit calculelor, investiţia în minele viabile ar trebui să se ridice la 60 – 65 de milioane de euro, iar prin retehnologizarea unităţilor extractive se urmăreşte creşterea producţiei de huilă la 1.800.000 – 2.000.000 de tone şi scăderea preţului pe gigacalorie, pentru a putea fi competitivi pe piaţa de energie electrică.

Şi apropo de energie electrică, cei de la China Coal şi-au declarat intenţia de a investi şi în reabilitarea Grupurilor 3 şi 4 de la Termocentrala Mintia şi au semnat chiar şi un acord în acest sens cu partea română, cu ocazia vizitei la Bucureşti din luna noiembrie a prim-ministrului chinez, Li Keqiang, care a venit în ţara noastră împreună cu o importantă delegaţie de oameni de afaceri. Nevoile investiţionale de la Termocentrala Mintia sunt de circa 300 de milioane de euro. De cinci ori mai mult decât în mineritul Văii Jiului. Întrebarea este cine îi mai aşteaptă pe chinezi?

About Adrian Sălăgean