Românii plătesc cu cardul doar o dată la trei săptămâni

Articolul a fost vizualizat de 1,472 ori

Românii rămân fideli bancomatului, de unde îşi ridică, printr-o singură tranzacţie, aproape tot salariul, arată statisticile Băncii Naţionale a României. Astfel, posesorii de carduri îşi achită rar cumpărăturile direct la comerciant.

card plataPlătesc prin card la comerciant o dată la trei săptămâni, în medie, 134 de lei, dar retrag de la bancomat de patru ori mai mult. Chiar dacă numărul cardurilor emise de bănci s-a dublat în ultimii cinci ani (la 42,7 milioane de unităţi), numai 11 milioane sunt active, la fel ca în 2008, ceea ce înseamnă că românii merg la bancă, îşi fac un nou card şi îl abandonează pe cel vechi. În ceea ce priveşte valoarea medie a plăţii, aceasta a coborât acum la 134 de lei, de la 164 de lei în 2008.

În intervalul octombrie-decembrie 2013 s-au efectuat 57,7 de milioane de tranzacţii de retragere numerar de la bancomatele din România, iar valoarea acestora a fost de 30,22 miliarde de lei. Numărul de bancomate instalate era de 10.770 de unităţi la sfârşitul anului trecut, mai mare cu 1.500 faţă de acum cinci ani. Mai exact, în prezent, există câte un bancomat instalat pentru peste 10.000 de carduri active.

Tags: , ,

About Adrian Sălăgean